Dobila doping slučaj – dokaz telesne tečnosti partnera

Izvor: B92, 28.Jan.2020, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobila doping slučaj – dokaz telesne tečnosti partnera

Kanadska kanuistkinja dobila je doping slučaj, pošto je uspela da ubedi komisiju da je njen test izazvan kontaminacijom telesnih tečnosti njenog partnera.

Međunarodna kanu federacija (ICF) završila je istragu protiv svetske šampionke u sprintu Lorens Vensan-Lapuant.

Njeni rezultati sa doping testa u julu bili su pozitivni na supstancu nalik steroidima, pa se suočavala sa četvorogodišnjom suspenzijom.

Ona i njen advokat detaljno su predstavili da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << laboratorijska analiza kose njenog tadašnjeg dečka pokazala da je verovatno odgovoran za minimalno prisustvo ligandrola u njenom doping uzorku, nakon što je priznao da je uzimao tu supstancu.

Količine te supstance u tragovima u njenom uzorku mogle su dospeti iz telesnih tečnosti koje je razmenila sa tadašnjim partnerom.

"ICF je prihvatila dokaz gospođice Vensan-Lapuant, koji potvrđuju da je ona bila žrtva kontaminacije treće strane", navodi se u saopštenju.

Kanađanki je dozvoljeno da se vrati takmičenjima. Pravna debata slična je onoj u kojoj je učestvovao i pobedio francuski teniser Rišar Gaske vezano za "kokainski poljubac".

Sud za sportsku arbitražu prihvatio je odbranu Gaskea da je u noćnom klubu u Majamiju poljubio ženu koja je uzela kokain, nakon što je njegov doping test bio pozitivan.

Vensan Lapuant (27) je skoro šest meseci bila suspendovana i propustila je Svetsko prvenstvo prošle godine, koje je bilo kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju.

Ona ima priliku da se plasira na Igre pobedom u Svetskom kupu u maju u Nemačkoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.