Đurđevdan u Sremu: Da godina bude plodna i rodna u domu, polju, toru i oboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2024, 13:34

Đurđevdan u Sremu: Da godina bude plodna i rodna u domu, polju, toru i oboru

U narodu Đurđevdan, u crkvi Sveti Georgije, jedan je od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, obeležava se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba.
Đurđevdan je i krsna slava mnogih porodica u Sremu. Koji se to običaji još uvek poštuju na današnji dan proverila je naša ekipa koja je posetila porodicu Dražić iz Rume.
U domu porodice Dražić zatičemo pravu slavsku atmosferu. Da bi sve bilo spremljeno kako dolikuje krsnoj slavi, kaže domaćin kuće Rajko, pripreme su počele nekoliko dana ranije. Muški deo porodice bio je zadužen za pripremu pečenja, te je za slavsku trpezu ispečeno i prase i jagnje.
Na ovaj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.