Đorđević: Nervoza, slobodna bacanja, skok, Šved...

Izvor: B92, 02.Sep.2017, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Nervoza, slobodna bacanja, skok, Šved...

Selektor Aleksandar Đorđević detaljno je analizirao poraz od Rusije istakavši nekoliko faktora koji mu se nisu svideli u igri Srbije.

"Orlovi" su poraženi od Rusije 75:72, u drugom kolu Grupe D Evrobasketa, pa imaju polovičan učinak u Istanbulu.

"Svakako da smo razočarani porazom, ali ovo je takvo takmičenje. Veoma je teško jednu ekipu pobediti dva puta na jednom takmičenju. Mi smo igrali s njima pre desetak dana na jednom pripremnom turniru, odigrali smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << solidnu utakmicu, bili smo u drugačijoj postavci, imajući jednog igrača koji je rešavao stvari koje su nam danas zadavale ove odbrambene probleme. Tada smo ih pobedili, a to nikad nije dobro", rekao je Đorđević.

Utakmicu su obeležile brojne osvilacije oba tima, ekipe su se često smenjivale u vođstvu, a Srbija nije uspela da u finišu slomi rivala kao u prvom susretu.

"Na kraju smo došli do utakmice na jednu loptu posle dosta loše igre, iz nekog nepoznatog razloga smo bili dosta nervozni. Nismo bili pre svega disciplinovani, ni ofanzivo ni defanzivno. Niko ne treba da se opterećuje da će individualno da će sam da iznese ekipu. Nema potrebe za tim, ekipa je tu da svi iznesu koliko mogu", dodao je selektor.

Rusija je bila u drugom planu na kladionicama uoči EP, a sada ima 2-0, i to posle duela sa Turskom i Srbijom.

"Znali smo da će biti vrlo teška utakmica. Ruski tim je sinoć ostvario sjajnu pobedu protiv domaćina, posle takođe teškog kraja. On im je dao entuzijazam za ovakvu utakmicu. Ne želim da kažem da ga mi nismo imali, ali iz nekog razloga nismo bili koncentrisani na ono što bi trebalo da radimo. Već sam rekao da očekujem da će dosta utakmica biti rešavano jednim poenom. Nisu mi se svidela dve tehničke koje smo dobili, igrač i klupa. Moramo paziti na to, poštovati pravila", rekao je Đorđević.

Nakon što su Rusi poveli 10:3, Srbija je odgovorila preko Marjanovića i prekorenula na 21:15, ali nije uspela da nastavi u istom ritmu.

"Rusi su rešili nekoliko veoma dobrih pik-en-rol situacija. Kada je Marjanović bio na parketu imali smo nešto u napadu, ali smo u odbrani bili siromašni. To smo i očekivali, Šved je majstor da iz tih situacija nađe otvorene šuteve ili razigra nekog od saigrača kao Mozgova na primer. A sa Kuzmićem je bilo suprotno na terenu. Imali smo s njim rešenja u odbrani, dok napadački nije imao svoje veče, nekoliko stvari nije uspeo da završi", dodao je selektor.

U završnici susreta Srbija je imala šansu da prelomi susret, ali je propustila previše prilika da poentira.

"Promašili smo mnogo slobodnih bacanja, ako ne grešim sedam u četvrtom kvartalu. To je previše za ovakve utakmice. Moramo biti sigurniji, dotući ih tako jer možemo to. Tim aspektom igre da rešimo meč. Mogli smo i sada da smo bili precizniji. Možda je to mir, možda pritisak. Videćemo, takmičenje je dugačko. U svakom slučaju, čestitke Rusiji na pobedi, zaslužili su je. Imaju sjajnan tim posle dosta vremena. Generalno, utakmica je bila njihova, mogla je ići u različitim smerovima, ali nažalost mi nismo uspeli u tome", kaže nekadašnji plejmejker.

Kao i u meču sa Letonijom, igrači Srbije su i protiv Rusije delovali mnogo "stegnuto" i kruto od početka susreta.

"Imamo tu karakteristiku da postoji neki pritisak na početku svakog takmičenja. Da li je jučerašnja utakmica malo iznela iz nas tu neku enegriju potrebnu za maksimalnu koncentraciju, da li su igrači previše razmišljali o toj utakmici, desile su se i neke epizode. Nismo bili mirni. Bilo je previše nervoze na kojoj ćemo morati da poradimo", ističe Đorđević.

Selektor je kao i protiv Letonije istakao odbranu kao deo igre koji mora mnogo bolje da funkcioniše.

"Uzeli su nam dosta ofanzivnih skokova, bili smo mnogo nepažljivi sa strane pomoći. Kada dođemo do dobrih rešenja i nateramo ih da šutiraju preko ruke, oni su nam skidali lopte preko glave. To je zadatak i bekova koji moraju da vode računa o tome i pomognu visokim igračima. Igrali smo neprecizno", rekao je Đorđević.

U petak je u meču sa Letonijom blistao Bogdan Bogdanović sa 30 poena, dok je protiv Rusije bio daleko od tog nivoa. Samo jedan poen u prvom poluvremenu, na kraju 19, uz promašene šuteve u završnici.

"Bio sam vrlo strpljiv s njim. Imao je veoma teško veče sinoć, igrao je više od 30 minuta. Možda nije bilo enegrije, možda je trebalo da zađe dublje u sebe kako bi je izvukao, ili sam ja morao da uradim nešto drugačije. Oni su bili veoma koncentrisani na njega u odbrani. Stalno su ga pratili, on je morao da rešava mnogo pik-en-rol situacija i predaje loptu. U nekim periodima kada on nije bio na parketu naš tim je igrao tečnije, jer su svi imali loptu. Milim da se on stavio pod preveliki pritisak, želeo je da uradi sve sam. Nema potrebe za tim, možemo o tome razgovarati s njim on je razuman momak", kaže selektor.

U nedelju je dan pauze na EP, a onda u ponedeljak Srbiju očekuje još jedan težak test – Turska.

"Treba se spremiti na ambijent. Na njihovu agresivnost koji su pokazali juče. Na zonski presing gde su uzeli mnogo lopti iskusnim ruskim igračima i odatle su tražili svoja rešenja. Kao i uvek, Turska uvek ima veliki entuzijazam kada igra kod kuće, veliki nalet, veliki polet. Navijači im daju snagu, uvek igraju mnogo bolje kod kuće nego na strani. Osman je odigrao izuzetno dobro u prvoj utakmici, i on polako sazreva i pokušava da nosi ekipu. Tu je i Guler koji je izvanredan u svakom pogledu. Dobru partiju je odigrao i Erden protiv visokih Rusa. Imaju stvarno čime da nas napadnu. Ali dug je put, polako", zaključio je Đorđević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đorđević: Tima napravio problem Laziću pa ubacio 27 poena

Izvor: B92, 03.Sep.2017, 13:05

Selektor Aleksandar Đorđević kritikovao je drugi put na Evrobasketu sudije, uoči meča sa Turskom vratio se na premijeru i duel sa Letonijom...Đorđević je u prvom kolu bio nezadovoljan upozorenjem koje je Milan Mačvan dobio zbog navodnog "flopinga", a srpski tim je uložio je i zvanični protest...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.