Đoković nadigrao Raonića, sledi polufinale sa Vavrinkom

Izvor: Politika, 28.Jan.2015, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković nadigrao Raonića, sledi polufinale sa Vavrinkom

U svom najboljem meču u Melburnu naš teniser strpljenjem i veštinom obuzdao servis i snagu Kanađanina: 7:6(5), 6:4, 6:2. – Sutra sa braniocem titule. – Zahvalnost Bekeru za napredak

Rezultat četvrtfinalnog meča Otvorenog prvenstva Australije, Đoković – Raonić 7:6(5), 6:4, 6:2, liči na rutinsku pobedu najboljeg tenisera sveta protiv osmog na ATP listi. Samo liči, jer se na putu do 25. polufinala Novaka Đokovića na gren slem turnirima odvijala divovska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << borba u kojoj je položio prvi težak ispit ove sezone.

To što se prava borba završila rano, taj-brejkom prvog seta i brejkom na startu drugog, samo podiže vrednost pobede strpljenja i veštine protiv povremeno nekontrolisanu snagu.

Bila je to i pobeda tenisa. Jer, da je Raonićeva razbijačka strategija ostala uspešna kao u većem delu prvog seta, u nastavku prvog gren slem turnira sezone ne bi nam pružio ništa od onog što beli sport čini popularnim širom sveta.

Sve do taj-brejka, kršni Kanađanin iz Podgorice nije ni dozvoljavao nadmudrivanje i strategiju. Servisima iz skoka – sa visine iznad tri metra i brzine oko 230 kilometara na sat – pa zatim silovitim šamaranjem po loptici, sam je osvajao poene i sam ih gubio. Gledali smo duel Raonićeve bezbrižne agresivnosti i Đokovićeve frustracije u poenima na servis rivala.

Mnogo puta su našem teniseru prilike za brejk izmicale samo jednim neumoljivim servisom ili brzim istrčavanjem protivnika na mrežu kada bi vraćena loptica bila dovoljno slaba. Iza svake propuštene prilike mogao je da posrne.

Prvi korak ka uspehu načinio je održavajući sopstveni servis na najvišem mogućem nivou, uprkos gestovima besa i nervoze. Toliko dobro, da je na kraju i u tom aspektu igre bio bolji. Drugi, džinovski korak, bila je smirena igra u taj-brejku. Tada Raonić nije osetio trenutak odluke u kojem jedan poen može da ga košta poraza u celom meču.

Treći korak Đokovića bio je pritisak na samom početku drugog seta, dok se rival još budi iz košmara i čudi šta mu se desilo. Kada je um počeo da caruje, sve je bilo gotovo: potpuna kontrola s jedne strane i raspad sistema, s druge.

Ovom pobedom za dva sata igre najbolji teniser sveta je pokazao da nema nameru da spava na lovorikama i da je spreman da u sutrašnjem polufinalu pređe iz četvrte brzine u petu.

A, to će mu biti neophodno, jer je sa druge strane Stanislas Vavrinka, branilac titule koji mu je u prošlogodišnjem četvrtfinalu naneo jedan od bolnijih poraza u karijeri. Švajcarac za sada deluje odlično, igra snažno i maštovito.

U derbiju četvrtfinala nije dozvolio da peti teniser sveta Kei Nišikori pokaže ni deo napretka zbog kojeg su mu mnogi predviđali juriš na prvi gren slem: 6:3, 6:4, 7:6(6). Japanac je još jednom platio danak zamoru i krhkoj konstituciji, iako je u derbiju osmine finala brzo prošao Davida Ferera, sa 3:0.

Dok se Đoković bude odmarao i pripremao, u Melburn parku igraće manje očkivani polufinalni par. Umesto Rodžera Federera i Rafaela Nadala, u toj polovini žreba su se do završnice probili povratnik Endi Marej i preporođeni Tomaš Berdih. Britanac je ukupno uspešniji teniser, ali Čeh od 2013. vodi u međusobnim susretima sa 6:4, a u Melburnu nije izgubio ni jedan set.

Bez izgubljenog seta i dalje je i Đoković, a dobro raspoloženje mu podiže izuzetno uspešan servis, za koji zasluge pripisuje treneru Borisu Bekeru:

– Definitivno je to i Borisov doprinos. Servis je jedan od zadataka, nešto što sam želeo da unapredim. Znam da moj servis nije brz kao Milošev, ali pokušavam da dobijem neke besplatne poene peciznim serviranjem i kombinovanjem udaraca, što mi ide od ruke u poslednjih desetak dana. Beker mi najviše pomaže u psihološkom pristupu igri. On je bio najbolji na svetu, ima gren slem titule iza sebe i shvata kakve prepreke i izazove, posebno mentalne, treba da pređem, posebno u završnim fazama turnira. O tome mnogo pričamo. Bilo nam je potrebno vreme da se razumemo, kakve su nam dnevne rutine, jer smo drugačiji ljudi, ali smo prošli kroz iste okolnosti i situacije u našim karijerama.

Meč sa Raonićem ocenjuje kao svoj najbolji u Melburnu ove godine:

– Pokušavao sam da nadograđujem igru kako turnir odmiče. Naterao sam Miloša da igra sa osnovne linije, tu sam tražio priliku. U prvom setu je bio mentalno jak, bilo je ključno da dobijem taj-brejk i povedem na početku drugog seta.

Polufinale predstavlja dodatnu motivaciju:

– Sjajan je osećaj ponovo ući u polufinale, nikada mi neće dosaditi igranje među najboljom četvoricom na gren slemu. Ponekad ljudi oko vas misle da je to uobičajeno za mene, ali, ja ništa ne uzimam zdravo za gotovo. Trudim se da budem svestan da postoje hiljade igrača koji se bore da budu u mojoj poziciji. To me drži na zemlji, pokušavam da uživam u svakom trenutku i radim vredno.

O narednom protivniku, Stanislasu Vavrinki:

– U poslednje dve godine smo igrali po pet setova, očekujem veliku borbu. On je šampion, samouveren je, odigrao je dobar meč u četvrtfinalu. Videćemo, dobro igram, pokušaću da zadržim ritam.

Prednost porasla na 2.520 poena

Ulaskom u polufinale, Đoković je svoju prednost nad Federerom na ATP listi povećao na 2.520 poena. Trenutno ima 11.765 poena, Federer 9.245, a Nadal 5.745 poena.

Danas Berdih i Marej

Prvi meč polufinala u Melburnu igraće Ruskinje Marija Šarapova i Jekaterina Makarova, a potom, u jutarnjem terminu po našem vremenu, Tomaš Berdih i Endi Marej.

Vavrinka – Nišikori 3:0

Rezultati četvrtfinala – teniseri: Vavrinka – Nišikori 6:3, 6:4, 7:6 (8), Đoković – Raonić 7:6 (5), 6:4, 6:2. Polufinale: Marej – Berdih i Đoković – Vavrinka.

Rusko-američko finale teniserki

Devetnaestogodišnja Medison Kiz je savladala Venus Vilijams u američkom četvrfinalu, a Serena Vilijams osigurala rusko-američko finale.

Rezultati četvrtfinala – teniserke: Kiz – V. Vilijams 6:3, 4:6, 6:4, S. Vilijams – Cibulkova 6:2, 6:2. Polufinale: Šarapova – Makarova i S. Vilijams – Kiz.

M. Kovačević

objavljeno: 28.01.2015.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đoković u polufinalu Australijan opena

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jan.2015

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković plasirao se u polufinale Australijan opena savladavši Kanađanina Miloša Raonića sa 3:0, po setovima 7:6, 6:4,6:2, nakon dva sata igre...Prvi reket svijeta nije imao problema u meču sa osmim igračem svijeta, piše RTRS...U prvom setu, oba tenisera uspješno...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.