Đoković: Moramo da vratimo identitet narodu

Izvor: Vostok.rs, 17.Okt.2015, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković: Moramo da vratimo identitet narodu

17.10.2015. - Najbolji teniser sveta o stanju u našem društvu, srpskim velikanima, detinjstvu, Riju: Imamo čime da se pohvalimo, bujnu istoriju, tradiciju, kulturu, običaje

– Nobelovac Ivo Andrić je obeležio jednu epohu književnosti. Tu su i izvrsni drugi pisci za čija dela mnoga deca ne znaju, nisu ih pročitali. Naši inteligentni naučnici su promenili živote ljudi. Imamo čime da se pohvalimo, bujnu istoriju, tradiciju, kulturu, običaje. Vuk Karadžić se toliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << borio za ćirilicu, a usled velike globalizacije latinice i onlajn teksta, drugačijeg fonda reči i trendova, ona se sada gubi. A ćirilično pismo je izuzetno bitno. Ono je u stvari naš identitet, koren našeg pisanja, naše inteligencije, početka našeg naroda – izjavio je u intervjuu „VEčernjim Novostima“ Novak Đoković.

– Ne mogu da krivim decu, pa ni roditelje, takvo je društvo. Tako sad živimo. Sve je malo izokrenuto, sistem vrednosti poremećen. Moramo da se udružimo i da povratimo identitet narodu. Ne živim u Srbiji trenutno i ne mogu da budem taj koji će da sudi i govori šta treba da se radi. Molim za oproštaj sve čitaoce ako se nameće takav utisak, ali pokušavam svojim načinom razmišljanja koji je mene doveo do određenih visina u sportu, da dam primer – rekao je Đoković.

– Dolazim iz ove kulture i tačno znam kako se roditelji postavljaju. Ja nisam išao u vrtić. Pokušavao sam, menjao dva obdaništa, ali to je bio vrlo kratak period. Moji roditelji su smatrali da je bolje da provodim vreme sa njima, babom i dedom, rodbinom, što je pogrešno. Roditelji moraju da shvate da je obrazovanje, čak i od malih nogu, veoma bitno. Znam da je teška ekonomska situacija i da se bore za svaki dinar. Mnogi ne mogu da nađu posao, ne vide svetlu budućnost. To stvara negativne emocije u ljudima. Očajanje, bes, ljutnja, nameću se deci. A oni u ovom uzrastu imaju najviše elana. Treba to iskoristiti, izvesti ih na pravi put. Omogućiti im sve uslove kako bi izrasli u ljude poput Branka Ćopića, Ive Andrića, Nikole Tesle… – rekao je Đoković.

– Stanje u kojem se naša zemlja nalazi i način na koji nas tretiraju u svetu, a koji je malo nepravedan, u nama budi tu želju i potrebu da se istaknemo, da pokažemo svima da smo uljudni, dostojanstveni i u pobedi i u porazu. Da se borimo za svoju zemlju i da ćemo ostaviti srce na terenu. Ne samo ja, svaki sportista predstavlja Srbiju na najbolji mogući način, u to sam uveren, jer sam sa mnogima prijatelj – reči prvog tenisera sveta.

Ova godina je zlatnim slovima ispisana u istoriju našeg sporta. Mladi fudbaleri, odbojkaši, odbojkašice, vaterpolisti, Ivana Španović, košarkašice – ni na “Tviteru”, ni uživo Đoković nije zaboravljao da čestita uspehe.

– I košarkaši su nas obradovali. Okej, sada su razočarani jer nisu osvojili medalju, ali prošle godine su sa istom ekipom bili drugi na svetu kada niko to nije očekivao.Ako sledeće leto bude upola uspešno kao ovo, Srbija bi mogla da obori rekord po broju medalja na Olimpijskim igrama.

Rio je smešten između Rodžers kupa i Sinsinatija u avgustu, a ulog će biti daleko veći od pehara iz kategorije mastersa.

– Olimpijske igre će sledeće godine biti peti grend slem. Svaka sezona je važna i predstavlja drugačiji izazov, kako na profesionalnom, tako na privatnom planu. Treba sve to uskladiti, pružiti maksimum, izvući iz sebe sve sposobnosti. Raspored turnira, pristup, mnogo je faktora od kojih zavisi koliko će sledeća sezona biti uspešna – kaže Đoković..

Sjajnija medalja od bronze iz Pekinga u kategoriji neostvarenih ciljeva nalazi se tik pored pehara Rolan Garosa i Sinsinatija.

– Niko sada ne može da predvidi ko će biti favorit u Riju i šta će se desiti. Ali, u tenisu je 50 odsto pobede već odrađeno van terena. Način pripreme, filozofija života, pristup, žrtva, posvećenost sportu i tom stilu života, sve ono što je potrebno da dovedete sebe na vrhunac sposobnosti dešava se van mečeva. Kad kročite na teren, onda je sve u Božijim rukama – zaključio je Novak Đoković.

DE NIRO, IBRAHIMOVIĆ, BATLER...

Zlatan Ibrahimović, Džerard Batler, Džejmi Foks, De Niro, Paf Dedi... Brojne poznate ličnosti bodrile su Novaka na najvećim mečevima.

- Nemam određeno pravilo kako biram goste u loži. Zna se da uz mene moraju da budu stručni tim i supruga, porodica. Ako ostane mesta, onda ugostimo i prijatelje. Nekad su to sponzori, a nekad ljudi koji prepoznaju rad naše fondacije i žele da pomognu. Naša filozofija je da prikupljamo novac van granica Srbije, pa organizujemo razne događaje u Njujorku, Londonu. Pokušavamo na sve načine da unesemo novac u Srbiju.

HUMANOST SVAKOG DANA

Tokom nedavnog boravka u Srbiji, Đoković je aktivno učestvovao u nizu aktivnosti svoje fondacije.

– Ne želim da se nametne utisak da je samo naša fondacija aktivna, da samo mi ističemo probleme u ranom obrazovanju deteta. Vrlo je bitno da smo zajedno u svemu tome. Da ne budemo jedina fondacija, već da pozovemo druge ljude. Ne morate da imate fondaciju da biste učinili dobro delo. Svakog dana možete da uradite nešto humano.

UGALANjE U DECU PRAVI PUT

FONDACIJA “Novak Đoković” preko programa “Školica života” i drugih aktivnosti ulaže u obrazovanje deteta.

– Nažalost, u našoj zemlji se neke stvari očekuju odmah i sada. Ulaže se u kratkoročne rezultate, a obrazovanje ne daje rezultate odmah. Zato je, između ostalog, ono i zapušteno. Najbolje rešenje je ivesticija u obrazovanje, jer će sutra ta deca da vode našu zemlju, u svim oblastima. Ako ulažemo u decu, ulažemo u promenu svesti u društvu u budućnosti.

Julija JEVREMOVIĆ,

Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.