ĐILAS: NASLEDILI SMO DOBRU OSNOVU, ISPUNIĆEMO PLAN

Izvor: Kurir, 18.Apr.2011, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ĐILAS: NASLEDILI SMO DOBRU OSNOVU, ISPUNIĆEMO PLAN

BEOGRAD - Novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas ocenio je da on i njegov tim imaju dobru osnovu za rad, nasleđenu od prethodne rukovodeće garniture, i dodao da je siguran da će ispuniti plan u četvorogodišnjem mandatu.

Đilas je zahvalio na poverenju delegatima Izborne skupštine KSS, koja je održana u beogradskom hotelu "M", uz napomenu da je njegov prethodnik na čelu srpske "kuće košarke" Dragan Kapičić sa saradnicima uspeo da naš trofejni sport >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "vrati na pravo mesto rezultatskim uspesima".

"Bio sam ogorčen kada je pre pet godina, na šampionatu sveta u Japanu, reprezentacija Srbije i Crne Gore ušla u odlučujuću utakmicu sa Španijom bez namere da se bori za pobedu", istakao je Đilas, koji se složio sa ocenama u javnosti prema kojima je finansijska situacija u Savezu "veoma loša".

Gradonačelnik Beograda precizirao je da je novom rukovodstvu KSS-a u nasleđe ostavljen dug u iznosu od 100 miliona dinara i najavio da će u narednom periodu prioritet biti "obezbeđivanje normalnih uslova za pripreme svih reprezentativnih selekcija".

"Cilj nam je da od našeg Saveza stvorimo stabilnu organizaciju i da ga postavimo na "zdrave noge". Verujem u svoj tim i iskustvo Bore Stankovića i ostalih sportskih radnika koji uvek mogu da nam budu od koristi", poručio je Đilas.

Za razliku od njegovog prethodnika Kapičića koji je, kako je rekao, "uložio mnogo vremena" u danas okončanom mandatu, novi čelnik KSS-a će brojne dužnosti raspodeliti sa najbližim saradnicima.

"Već sada smatram da ćemo, osim osnovnih ciljeva, imati vremena i za dodatne projekte. Planiramo da revitalizujemo svima dobro poznate regionalne centre i vratimo ih u centar dešavanja u domaćim okvirima", naglasio je Đilas, čestitajući ljudima iz valjevskog Metalca i kragujevačkog Radničkog koji su i bez pomoći Saveza uspeli u tome.

On je napomenuo da će mu jedan od ciljeva biti "promocija košarke", pojasnivši da to podrazumeva "omogućavanje svima koji žele da se bave tim sportom".

"Moramo biti svesni da su nas u ovom trenutku neki sportovi prestigli i da su se izborili za veću prisutnost među decom", istakao je Đilas i dodao da mu posebno smeta "klubaštvo".

Prema njegovim rečima, "tenzije u domaćoj košarci moraju da se smanje", a među onima koji prate dešavanja u tom sportu trebalo bi da se "manje priča o sukobima, suđenju i ružnim stvarima".

Prvi pozitivan korak Đilas i njegova administracija u Savezu napravili su još pre formalnog preuzimanja funkcija, s obzirom da je novi predsednik KŠ-a delegatima Skupštine potvrdio da Dušan Ivković ostaje selektor državne reprezentacije.

"Pričao sam nekoliko puta sa Ivkovićem i nikada nismo razgovarali o novcu i neizmirenim obavezama", rekao je Đilas, zaključivši da će svako u njegovom timu osetiti satisfakciju kada uradi nešto dobro za budućnost srpske košarke.

Izabrani organi KSS

Na predlog novog predsednika Dragana Đilasa Skupstina Košarkaškog saveza Srbije (KSS) izabrala je  četiri potrpedsednika - Dejana Tomaševića, Dejana Bodirogu, Anu Joković i Vuka Mitrovića.

Prema ranije predočenom planu, Bodiroga će biti zadužen za mušku košarku, Tomašević za takmičarski deo, dok će se Mitrović baviti marketingom i finansijskim obavezama. Posao Jokovićeve biće briga o razvoju ženske košarke.

Predsednik i potpredsednici biće ujedno i članovi Upravnog odbora naše košarkaške organizacije.

Za razliku od dosadašnje delegatske prakse, u sastavu Upravnog odbora KSS prema novom Statutu važiće polumandatarski sistem vlasti. To znači da će polovinu članova izvršnog tela činiti kadrovi koje je imenovao predsednik, a ostalu četvoricu bira skupština.

Pored Đilasa i četvorice potpredsednika, Upravni odbor u naredne četiri godine činiće Zoran Stevanović, Dušan Elezović, Dejan Dimitrijević i Vule Vuković.

Odredbama novog Statuta razdvojene su funkcije čelnog čoveka Saveza, koji će predvoditi Upravni odbor, i predsednika Skupštine.

Na čelo Skupštine došao je Dragan Gačić, za koga je glasalo 20 delegata, dok je njegov protivkandidat Dušan Ćetojević dobio osam glasova.

U Nadzorni odbor izabrani su Vlada Ilić (predsednik), Radoslav Stefanović i Zoran Gerov, a Disciplinski sud KSS radiće u sastavu Momčilo Minić (predsednik), Željko Cvetić, Slobodan Kocoljevac, Vasko Jančić i Zoran Grković.

Članovi Košarkaške arbitraže su Goran Petronijević (predsednik), Nebojša Ranđelović (zamenik predsednika), Vladimir Mihalj, Milan Dilparić, Dragana Milićević, Dejan Janićijević, Dalibor Dimitrijević, Ilija Dražić, Stojadin Stanković i Dragan Rakić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.