Disciplina iz Minhena na mladost iz Menhengladbaha

Izvor: Piplmetar.rs, 03.Feb.2024, 04:30

Disciplina iz Minhena na mladost iz Menhengladbaha

Autor: Aleksandar Golubović

subota 03.02.2024.

10:30

Izvor: Sportske.net


Kada pogledamo nepregledno dugi niz šampionskih titula Bajerna iz Minhena u 21. veku, sigurno ne bismo pomislili da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << reč o jednoj od najinteresantnijih liga u Evropi. Paradoks je to nemačkog fudbala. Liga u ovoj zemlji slovi za onu sa najviše iznenađenja i neizvesnih duela, ali šampionski trofej već 11 sezona završava u vitrinama velikana iz Minhena.
Sedamdesetih godina prošlog veka stvari u nemačkom fudbalu su stajale nešto
drugačije. U čak devet uzastopnih sezona naslove šampiona delila su samo dva kluba. Bajern iz Minhena i Borusija iz Menhengldbaha.
Tako je nastalo veliko rivalstvo koje traje i do današnjih dana, a svoju novu etapu imaće u subotnjem „prajm tajmu“ nemačkog šampionata od 15:30 na „Alijanc areni“ u Minhenu.
Sve je započelo 1965. godine kada su oba kluba promovisana u najviši rang nemačkog fudbala. U to vreme trener Bajerna bio je nekadašnja igračka legenda beogradskog Partizana Zlatko Čajkovski.
Upravo je ovaj stručnjak uveo na velika vrata trojac koji će obeležiti potonju Bajernovu šampionsku deceniju. Reč je o golmanu Sepu Majeru, defanzivcu Francu Bekenbaueru i napadaču Gerdu Mileru. Čajkovski je praktično ostavio oformljen tim Branku Zebecu na putu do šampionske sezone Bajerna u sezoni 1968/69. Bio je to prvi trofej Bavaraca u Bundesligi još od 1932, a sezonu je začinio Miler sa čak 30 golova.
Da će u narednoj deceniji veliko rivalstvo biti oformljeno sveodoči naredna sezona i prva od dve uzastopne titule Borusije iz Menhengladbaha. Ključni čovek kluba u ovim godinama bio je legendarni Hans Vajsvajler. Ovaj Nemac je još polovinom šezdesetih godina preuzeo Borusiju u periodu kada je igrala drugu ligu i već za kratko vreme doprineo rapidnom rastu tima.
I dok se igra Bajerna uglavnom zasnivala na čvrstoj disciplini i Bekenbauerovoj fudbalskoj inteligenciji, Borusijina snaga ležala je u poletnoj igri mladića koje je Vajsvajler uvodio u prvi tim. Nazvali su ih „Ždrepci“, što je nadimak koji ih i danas krasi.
Jedan od njih bio je i čuveni napadač Jup Hajnkes, koji će kasnije ogromnu slavu u nemačkom fudbalu doživeti i kao trener. Naslov glavne zvezde pripao je mladom Ginteru Neceru, kojeg je trener baš kao i Hajnkesa uveo u prvi tim i lansirao u fudbalsku orbitu sa dve titule u nizu.

Sve se crtalo da će ova dva kluba obeležiti nemački fudbal sedamdesetih godina. U spomenute dve uzastopne titule posebno se pamti ona iz 1971. godine kada je Borusija na proleće pobedila Bajern 3:1 načinivši ogroman iskorak ka odbrani titule.
Usledile su tri uzastopne sezone u kojima je minhenski velikan uzimao naslov prvaka. Naročito ubedljiv bio je Bajern u sezonama 1972/73 kada je u oba navrata slavio sa po 3:0. Dvostruki strelac Gerd Miler i Diter Henes nisu priredili sjajan doček Borusiji u Minhenu, dok ni na proleće u Menhengladbahu ovaj tim nije prošao bolje pošto je poražen istim rezultatom.
Bajern je i u mundijalskoj 1974. godine odbranio naslov šampiona, ali je poražen u Menhengladbahu sa ubedljivih 5:0 u meču koji se igrao pred kraj sezone. Hajnkes je tada postigao dva gola. Već tada se videlo da je pitanje trenutka kada će Borusija ponovo zavladati nemačkim fudbalom.
To se obistinilo već naredne sezone tako što je tim iz Menhengladbaha čak tri
uzastopna puta bio šampion. Naročito su zanimljivi bili dueli u sezoni 1975/76 kada su oba tima ostvarila ubedljive pobede. Borusija je na jesen kod kuće bila bolja 4:1, ali su u rano proleće Miler i Henes dominirali u ubedljivoj pobedi od 4:0 nad potonjim šampionom.
Velikan iz Menhengladbaha je u sledećoj 1977. godine i treći put postao šampion Nemačke, a najuzbudljviji meč te sezone dva tima su odigrala u Minhenu remiziravši 2:2. Ponovo si Miler i Hajnkes postizali golove. Upravo je te sezone Borusija osvojila svoju poslednju šamponsku titulu, a na putu do četvrte uzastopne „Salatare“ isprečio im se Keln koji je završio ispred tima iz Menhengladbaha.
Sezonu 1978/79 osvojio je Hambruger postavši prvi put šampion Nemačke, a već od osamdesetih novu dominaciju uspostaviće Bajern Minhen. Ovaj put bez toliko izraženog rivalstva sa Borusijom Menhengladbah.
Kao najveći junak spomenutih duela tokom 70-ih godina nameće se naravno Gerd Miler sa čak 14 pogodaka, Rumenige je postigao tri manje, dok se Hajnkes zaustavio na devet.
Poslednjih godina Borusija je umela i te kako da namuči Bajern i nanese mu težak poraz kao onaj iz 2021. godine u Kupu Nemačke od 5:0. Gotovo da nije bilo sezone u poslednje vreme u kojoj Borusija nije pravila probleme Bajernu, a poslednju pobedu u Minhenu ostvarila je pre dve godine od 2:1.
Trenutna forma ne ukazuje da bi Bajern trebalo u subotu da ima većih problema, ali fudbal je zanimljiv baš zato što može da duhove prošlosti oživi u sadašnjosti.
U ostalim utakmicama 20. veka Bundeslige, geografski će biti najzanimljivije u saveznoj državi Baden-Virtemberg gde će u istom terminu lokalni derbi odigrati Frajburg i Štutgart, lider Bajer će gostovati slabašnom Darmštatu. Subotnji program zatvoriće od 18:30 Ajntraht iz Frankfurta utakmicom na domaćem terenu protiv Kelna, dok će u nedelju Red Bul Lajpcig pokušati na sve načine da se iščupa iz katastrofalne forme pobedom nad Unionom iz Berlina.



Opširnije
Izvor: Sportske NET

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.