Dikić za RTS: Nismo iznenađeni, Rusi treba da se osveste i nešto promene

Izvor: RTS, 10.Dec.2019, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dikić za RTS: Nismo iznenađeni, Rusi treba da se osveste i nešto promene

Svetska antidoping agencija suspendovala je ruske sportiste. To znači da ruske zastave i himne neće biti na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao ni na Mundijalu 2022. u Kataru. Gost Jutarnjeg programa RTS-a bio je doktor Nenad Dikić iz Antidoping agencije Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zašto je došlo do ovakve odluke, da li Rusi mogu da se žale, i po čemu se ova suspenzija razlikuje od one koju su ruski sportisti imali na Olimpijskim igrama u Riju?

Kažete da niste iznenađeni ovom odlukom Svetske antidoping agencije (VADA)?
Nismo iznenađeni ovakvom odlukom jer se to pripremalo duži period. Nisu ni Rusi iznenađeni, njihov direktor je mesecima govorio da treba nešto da promene u svoju korist ali nisu ništa uradili i s pravom su kažnjeni. Oni su išli samo dublje i dublje, iz prekršaja u prekršaj, kao da nisu želeli ništa da promene. Svetska antidoping zajednica jednoglasno je glasala da se Rusi isključe dok se nešto ne promeni.
Šta stoji u obrazloženju?
To je toliko kompleksno, na dve strane su prekršaji. Očekivalo se da će se njihova antidoping agencija promeniti ali to nisu uradili. Suštinski ispaštaju ruski sportisti koji nisu krivi nego su iskorišćeni. Može se reći da su krivi njihovi sportski zvaničnici i verovatno neki političari.
Rusi imaju pravo žalbe Arbitražnom sudu u Lozani. Da li ovakva odluka može da se promeni?
Ne verujem. Ne znam koje bi oni imali argumente koji bi ukazali da oni nisu ništa radili, nemaju dokaza u svoju korist.
Zanimljivo, ova odluka se ne odnosi na naredni fudbalski Euro 2020 (Rusija je jedan od domaćina). Zašto?
To je jako interesantno političko obrazloženje. UEFA kao član Fife nema direktnu povezanost, nego indirektnu. Našli su rupu u tom celom procesu.
Suštinski važnije pitanje je kako će da učestvuju sportisti koji nisu krivi, koji su čisti. Oni će morati tegobno da dokažu da su čisti. U mnogim sportovima postoji jasna slika da su čisti, na primer kao u tenisu gde postoji sopstvena doping kontrola. Ono što je strašno za svetski sport je to što Rusija neće nastupati kao zemlja, neće moći da ima svoja obeležja. Rusi treba da se osveste i da to promene. Odluka jednog čoveka je dosta važna pa bi sve krenulo nabolje.
Kakva je situacija sa košarkaškom reprezentacijom, koja bi trebalo da učestvuje na kvalifikacionom turniru za OI u Splitu?
Mogu da kažem da su Rusi podjednako testirani kao i drugi. Fiba ima njihove fajlove i ona je ta koja može da da zeleno svetlo za njihov nastup. To je dosta nejasno, ali ako i budu učestvovali nastupaće pod belom zastavom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.