Izvor: MozzartSport.com, 17.Sep.2021, 20:00

Desni bok - Zvezdina kritična tačka: Rišairo mora zatvoriti čistinu, brisan prostor Menigova poslastica

Strahinji Erakoviću biće neophodna pomoć, a ishod "malog holandskog rata" mogao bi biti presudan faktor

Braga jeste kameleon, ali transformcije i kamuflaža Portugalaca na stadionu „Rajko Mitić“ nisu uspeli. Pokazao je Dejan Stanković da je sposoban za prilagođavanje svakom protivniku, da zna uspešno da zamaskira nedostatke i bude veći majstor kamuflaže od Karlosa Karvaljala.

Duel prvog kola grupne faze Lige Evrope bio je svojevrstan test Zvezdine >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << lukavosti. Crveno-beli nisu se dali nadmudriti, dobili su pokerašku partiju protiv namazanog portugalskog tima, koji je po izvlačenju grupa slovio za prvog favorita. Crvena zvezda je na trijumfalan način otvorila grupnu fazu – prvi put su pobedom startovali – i na taj način evropsko proleće je u džepu, jer treće mesto srpskog šampiona vodi u Ligu konferencija. Ali, posle pobede nad Bragom od 2:1, jedino „zdravo“ razmišljanje je napad prvog mesta i uvećanje klupskog i nacionalnog koeficijenta.

Prva stanica u nedelji koja u dobroj meri može da odredi dalji tog sezone za Crvenu zvezdu arhivirana je. Braga je pala pod atomskim naletima sleva, ponovo je radila neraskidiva veza Mirko Ivanić – Aleksandar Katai, a dobro izdanje kompletne leve Zvezdine napadačke strane upotpunio je golom Milan Rodić. Ali, „rupa“ na desnom boku koja se stvarala potencijalno bi mogla da odnese mnogo toga na Večitom derbiju u nedelju.

Ispit lukavosti – položen, vreme je za rovovsku bitku. Prsa u prsa. Jer Večiti derbi to jeste. U svetu umeju da ga nazovu i rat do istrebljenja. Koliko je Stankovićeva četa ofanzivno potentna preko levog boka, toliko je i ranjiva na desnom. A, Dejan Stanković nema previše vremena, a ni opcija, da učini desnu stranu manje probojnom.

Dejan Stanković je minule sezone najčešće kombinovao dve formacije: 4-1-4-1 i 3-4-2-1. Ove se Zvezdin strateg opredelio za 4-4-2. Ustalila se formacija sa rombom na sredini terena, ali rombom koji „gravitira nalevo“. Većina opasnih napada protiv Brage potekla je sa leve strane, po kojoj su dejstvovali Aleksandar Katai i Mirko Ivanić. Obojica su izvlačila ulevo, ta tendencija primetna je izvesno vreme.

Nije redak slučaj da Katai i Ivanić budu preblizu jedan drugome – upečatljivo je to bilo i na nekim od prethodnih Večitih derbija – i da sa Milanom Rodićem obrazuju trougao iz kojeg je proisticalo mnogo toga pozitivnog. Ali, u isto vreme, na suprotnoj strani terena ostajao je brisan prostor.

Iako bi izostanak Milana Pavkova i El Fardu Bena iz startne postave za Večiti derbi zbog povreda bez ikakve sumnje bio hendikep, sa aspekta defanzivnih zadataka i pokrivanja prostora tim Dejana Stankovića mogao bi biti na dobitku. I dalje se u pojedinim momentima tek pristigli Rišairo Živković bori za dah, ali će crveno-beli sa napadačkim tandemom Lois Dioni – Rišairo Živković razvlačiti Partizanovu odbranu i biti pokretljiviji.

Holanđanin srpskih korena imaće znatno više defanzivnih zadataka, biće primoran malo više pažnje da obrati na igru pozadi i pomogne mladom Strahinji Erakoviću, jer će Zvezdin bonus zauzeti mesto kraj desne aut-linije. Sasvim sigurno će Aleksandar Stanojević želeti da iskoristi to što se Eraković do sada nije naigrao na toj poziciji (mladi štoper uskakao je na poziciju levog beka). Opteretiće ga i izvesno je da će biti izdata direktiva, najverovatnije Kvinsiju Menigu, da što više direktno napada Strahinju Erakovića.

Kvinsi Mening pogodio je na Kipru protiv Anortozisa i nabildovao je samopouzdanje. Gol u pravi čas za holandskog krilnog napadača. S obzirom na to da su Rišairo Živković i Kvinsi Menig jedno vreme zajedno proveli u Ajaksu, nekadašnji saigrači vodiće „mali rat“, pošto će Strahinji Erakoviću biti neophodna ispomoć. Protiv Brage je Rišairo Živković lutao na oba boka. Dok je u igri bio El Fardu Ben, Holanđanin je bio nešto istureniji i bliži levoj strani, dok se ulaskom Dionija sve obrnulo. Pošto će po svemu sudeći Holanđanin i Francuz biti tandem i na Večitom derbiju, Rišairo Živković će imati više obaveza na desnom boku.

I Crvena zvezda i Partizan imaju određene rupe, prilično je jasno ko će biti na kojoj strani aktivniji i gde će odbrana skupljati, a ofanzivci se spuštati da zatvore. Pred Dejanom Stankovićem je još jedan meč, takođe sa ogromnim ulogom, na kojem će do izražaja dolaziti sposobnost mladog Zvezdinog stratega da se prilagodi datoj situaciji i bude kameleon. Prevazilaženje problema „desni bok“ može biti od presudnog značaja za ishod Večitog derbija.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.