Derbi Berlina, uvek braća – Sada i rivali!

Izvor: Sportske.net, 22.Maj.2020, 12:31

Derbi Berlina, uvek braća – Sada i rivali!

Dugo su čekali, šteta što neće biti navijača...

„Herta i Union – Jedna nacija“, slogan je koji je mogao da vas dovede u ozbiljan problem u komunističkoj DDR tokom podeljene Nemačke. Sugrađani, čak i porodice, tužno su gledali zid, a navijači Uniona su se čak okupljali dok ih policija nije rasterala kako bi slušali zvuk koji je dopirao sa „Olimpije“ u Berlinu gde su igrala braća iz Herte.

Sindikalni Union, trn u oku komunista i Štazija je svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << karakter pokazivao kroz prijateljstvo sa Hertom, a čuvena je situacija u kojoj ih je desetine hiljada otputovalo u Čehoslovačku da bodre Hertu u Evropi protiv Dukle. Građanima Varšavskog pakta je bilo dozvoljeno da putuju unutar soc-realističkog bloka, a možete zamisliti čehoslovačku policiju kako je reagovala kada je shvatila da vojska Istočnim Nemaca stiže u Prag da navija za Zapadne Nemce.

Zbog svega toga, ovaj derbi Berlina budi zajednička sećanja i prijateljske emocije, mada je pad zida sada davna prošlost.

Kada su cigle izvučene iz odvratne građenvine koja je delila dve Nemačke, upravo su te godine Herta i Union odigrali, bratski, prijateljski meč kako bi proslavili ujedinjenje.

Ali tokom ovih trideset godina nisu često imali prilike da se susretnu na terenu jer je Union iskusio sve probleme koje su sa sobom doneli klubovi iz nekadašnjeg komunističke Nemačke. Više nije bilo sindikalnog duha, Štazi je postao prošlost, pa se deo te tradicije izgubio, tačnije nestao je neprijatelj koji je ujedinjavao istočni Berlin u pristalice „Gvozdenog Uniona“.

Oni su se seljakali po ligama, a slučaj je hteo da se sa Hertom posle te četiri prijateljske utakmice nakon ujedinjenja Nemačke, u borbi za bodove sastanu u Cvajti pre deset godina. Stvari su bile sa jedne strane nostalgične, a sa druge, ipak je počelo da se oseća rivalstvo. Na Forsteraju je bilo nerešeno, ali je na Olimpijskom stadionu slavio Union. Sledeće godine je Herta odnela bodove iz radničkog predgrađa Berlina, dok kod kuće nije uspela da dobije Union.

I onda konačno, ove sezone, posle toliko čekane promocije, Union je u elitu ugostio Hertu, jasno su im poručili, van terena prijatelji, na travi nema popusta, Berlin mora da dobije pobednika.

I desilo se upravo to, Union je na krcatom stadionu golom Sebastijana Poltera srušio Hertu, za mnoge navijače to je važnije od retkih pobeda nad komunističkim Dinamom, koga je tajna policija gurala na prvo mesto u DDR, podmićujući sudije, preteći drugim klubovima i pritiskajući Union.

Nova su vremena, derbi će biti tužan bez navijača, ogromna „Olimpija“ će biti tiha, ali transparenti sigurno neće izostati. Kao podsećanje da fudbal bez navijača ne znači ništa, ali i kao poruka da će slobodni Berlin ponovo disati punim plućima.

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.