Delić: Nema nameštanja u Srbiji

Izvor: B92, 17.Okt.2012, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delić: Nema nameštanja u Srbiji

Komesar za takmičenje Zajednice superligaša Branislav Delić rekao je da nema nameštanja u srpskom fudbalu, dva dana pošto je to postalo krivično delo.

Izmenama krivičnog zakona uvodi se novo krivično delo "ugovaranje ishoda takmičenja", sa zaprećenom kaznom i do deset godina.

Ovim krivičnim delom država u jednoj oblasti koja je ekonomski moćna koja stalno napreduje, gde se okreće veliki iznos novca i veliki broj igrača na sreću želi uvesti red u ovoj oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zaštiti zakon i pravilan rad kladionica“, rekao je Danilo Nikolić, državni sekretar u ministarstvu pravde.

I dok u Ministarstvu pravde kažu da će se ovim uvesti red u sportska takmičenja, u Zajednici superligaša tvrde da nameštanja utakmica nije bilo i da će samim tim izmene zakona delovati preventivno.

Za lica koja to urade, tu su predviđene vrlo rigorozne kazne – ili isključenje do dve godine iz Fudbalskog saveza ili zabrana vršenja bilo kakve aktivnosti u fudbalu“, rekao je Delić.

Na pitanje da li je iko bio kažnjen po tom Pravilniku, Delić je rekao:

Nismo mi imali slučajeve u poslednje vreme, ja se sećam pre dvadesetak godina, možda i više da se to desilo jednom, da je bilo takvih nekih slučajeva, međutim, u poslednje vreme nije toga bilo“,

Jedini koji je u javnost izašao sa konkretnim informacijama je bivši fudbaler Borca iz Čačka Boban Dmitrović, koji je tvrdio da fudbaleri superligaških timova trpe velike pritiske kako bi nameštali utakmice. Čak je u svojoj ispovesti naveo i imena, ali je Osnovno javno tužilaštvo u Čačku utvrdilo da nije bilo dokaza da je meč Borac-Partizan pre nekoliko godina bio namešten. S druge strane, u Advokatskoj komori Srbije kažu da je nameštanje utakmica i do sada moglo da se kažnjava.

Moram da kažem da tu imamo ono vekovno pitanje, šta je starije kokoška ili jaje. Vidite ovo krivično delo je moglo da bude, da je postojala politička volja, sankcionisano i po današnjim uslovima i to je moglo da ide kao krivično delo prevare ili nekih drugih da kažem tradicionalnih krivičnih dela“, rekao je Dragoljub Đorđević i Advokatske komore Srbije.

Ekipa Insajdera B92 nameštanje utakmica istraživala je još 2008. godine u serijalu „Pravila igre“, koji je izazvao veliku pažnju javnosti. U januaru te godine za nameštanje utakmica optuženi su bivši predsednik Vojvodine Ratko Butorović, zvani Bata Kan Kan i još nekoliko sudija. Suđenje još traje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.