Delfin stilom ka Pekingu

Izvor: Politika, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delfin stilom ka Pekingu

Minulog vikenda Milorad Čavić (23) ponovo je dospeo u centar pažnje ovdašnje javnosti. Na Svetskom kupu u plivanju u Berlinu, u 25-metarskim, takozvanim malim bazenima, na kojem su oborena četiri svetska rekorda, osvojio je zlatne medalje delfinovim stilom na 50 i 100, s 23,19 odnosno 51,07. To je veliko ohrabrenje za našeg plivača i potvrda njegove dobre forme uoči glavnog takmičenja ove godine, Evropskog prvenstva u malim bazenima u Debrecinu idućeg meseca. Čavić će u mađarskom gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u disciplini koja mu najviše leži da brani zlato na 100 koje je osvojio pre četiri godine u Dablinu pa potvrdio lane u Helsinkiju.

Na toj deonici je u Irskoj s 50,02 postao i svetski rekoreder. Na 50 slobodno je i u Helsinkiju i u Dablinu bio evropski vicešampion.

– Čavić će do Evropskog prvenstva plivati u Italiji. Potpuno će biti posvećen delfinu, ali ne treba zaboraviti da i slobodno može da ostvari zapažen rezultat. U Berlinu je bio sedmi, a očekujemo da će u Debrecinu da bude mnogo bolji, – izjavio je trener našeg najboljeg plivača Petar Popović.

Čavićevi rezultati od Dablina 2003. su logičan sled njegovih ostvarenja u juniorskoj konkurenciji. Tada se okitio najsjajnijim odličjem na Evropskim prvenstvima na Malti 2000 (100 delfin) i u Lincu 2002 (50 kraul), ali i srebrima na 100 kraul i 100 delfin (Linc) i 50 delfin (Malta). Na njegov razvoj nesumnjivo je uticalo to što od rođenja živi u SAD gde je imao vrhunske uslove za napredovanje. Do polaska na čuveni Univerzitet Berkli (odsek politiška ekonomija) trenirao ga Dejvid Salo, koji je Amerikance predvodio na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000, a potom Majkl Botom, čiji su učenici osvajali olimpijska i svetska odličja.

Ipak, Olimpijske igre i Svetska prvenstva, u 50-metarskim, velikim bazenima, najmerodavnija su takmičenja za Čavićev neosporni kvalitet. Na plivačkim mundijalima je učestvovao četiri puta, 2001 (Fukuoka), 2003 (Barselona), 2005 (Montreal) i ove godine (Melburn) koja mu je bila i najuspešnija. Na 50 delfin je zauzeo šesto mesto s državnim rekordom 23,70 (obarao ga je i u kvalifikacijama i u polufinalu), a šesti je bio i na 100 sa 52,53. Najbolje je na toj deonici plivao u kvalifikacijama kada je s 51,70 oborio državni rekord. S tim rezultatom bi u finalu uzeo bronzu.

Na igrama je debitovao u Sidneju, ali je dickvalifikovan. U Atini 2004. bio je 16. na 100 delfin među 59 takmičara, a 19. na 100 slobodno među 69 učesnika.

Čavić se izborio za olimpijsku vizu na 100 delfin i Igre u Pekingu dogodine biće mu treće. Pre nekoliko meseci se pojadao kako mu je za kvalitetne pripreme neophodno oko 60.000 evra. Pravo na studentsku stipendiju više nema budući da je završio fakultet. Potvrdio je i da mu ne pada na pamet da pliva pod zastavom neke druge države, ali i da ako ne bude odgovarajuće novčane pomoći moraće da pliva kako najbolje ume da bi od nagrada mogao da – živi.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.