Dejtonski sporazum - 22 godine posle

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2017, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejtonski sporazum - 22 godine posle

Na današnji dan pre 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonski sporazum, nakon tronedeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Predsednik Dodik je u autorskom tekstu za Glas Srpske poručio da je Republika Srpska država koja postoji od 9. januara 1992. godine.

Dodao je da je ona svojom državnošću, koja se u skladu sa međunarodnim pravom sastoji od teritorije, efektivne vlasti i naroda, učestvovala u mirovnim pregovorima tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Svoju državnu samostalnost je unela u završne mirovne pregovore u Dejtonu, naveo je Dodik.

Linta: RS da insistira na doslednoj primeni Dejtona

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je, povodom 22 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da je najvažnija vrednost Dejtonskog sporazuma što je međunarodno priznao postojanje Republike Srpske kao zapadne srpske države.

Dejtonski sporazum je u današnjim nepovoljnim međunarodnim okolnostima, kada su na sceni dvostruki standardi, garancija opstanka barem dela prekodrinskih Srba na svom vekovnom području.

"Dobro znamo da je zbog politike dvostrukih standarda zapadnih sila oko milion Srba proterano sa područja današnje Hrvatske i Federacije BiH", naveo je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Linta ističe da je najvažniji zadatak Republike Srpske da insistira na doslednoj primeni Dejtonskog sporazuma što znači aktivnu političku i diplomatsku borbu za povratak brojnih otetih nadležnosti koje je Visoki predstavnik vanustavno preneo na nivo Bosne i Hercegovine.

"Važno je imati na umu da je i za Bošnjake i Hrvate Dejtonski sporazum nepravedan i da jedni i drugi iz svojih razloga traže njegovu izmenu. Bošnjaci se zalažu za ukidanje entiteta ili barem dalje otimanje nadležnosti Republike Srpske s ciljem stvaranja unitarne i centralizovane države. Hrvati u BiH i Hrvatska traže stvaranje trećeg entiteta odnosno ustavno preuređenje BiH i donošenje Dejtona 2 na nekakvoj međunarodnoj konferenciji", naveo je Linta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dejtonski sporazum - 22 godine posle

Izvor: RTS, 21.Nov.2017

Na današnji dan pre 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, čime je okončan rat u jednoj od bivših republika SFRJ i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. . ...

Nastavak na RTS...

Dejtonski sporazum - 22 godine posle

Izvor: RTV Pink, 21.Nov.2017

Na današnji dan pre 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.