Dečji etno-kamp u Ruskom Selu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2019, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečji etno-kamp u Ruskom Selu

Zanimljivi sadržaji očekuju učesnike ovogodišnjeg dečjeg etno-kampa u Ruskom Selu, koji već 19 godina organizuje udruženja "Torontal". Devojčice i dečaci iz više vojvođanskih opština, kao i gostiju iz inostranstva, imaće priliku da uz igru i druženje nauči nešto više o starim zanatima, običajima i tradiciji Mađara na severu Banata.

Izrada grnčarije, tkanje, vezivanje perlica, batik, pustovanje neke su od zanimljivih radionica dečjeg etno-kampa u Ruskom Selu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Moguićnost da uz igru i druženje više 70 devojčica i dečaka nauči nešto više o starim zanatima, običajima i tradiciji Mađara na severu Banata, čini i suštinu same manifestacije.

“Svakako, naše Udruženje je osnovano da čuva kulturu i običaje mađarskog naroda u ovom kraju. I sam kamp je osnovan na tim principima, pa pokušavamo da stare zanate vratimo, da ih na učinimo novim za nove genracije. Zato radimo, na primer i grnčariju”, rekao je Šandor Talpai, predsednik udruženja “Torontal”.

“Deca to jako vole. Nekada davno u selu je bilo grnčara, sada ih nažalost više nema. Udruženje je uspelo da tokom prošle godine napravi i opremi grnčarsku radionicu, pa deca uživaju u učenju tog zanata”, rekla je Eržebet Kormanjoš.

U žaru dečje radoznalosti, polaznici kampa imaju priliku da se oprobaju u veštinama starih majstora i saznaju više o starim, pomalo zaboravljenim zanatima. U idiličnom prostoru udruženja “Torontal” ne manjka igre i druženja.

Ako dodamo da je u ruskoselskoj osnovnoj školi svega 24 učenika od I do VIII razreda, prepuno dvorište udruženja “Torontal” popsebno je lep događaj i ohrabrenje. Dodajmo da je zahvaljujući dosadašnjoj uspešnoj tradiciji organizacije etno-kampa, udruženje “Torontal” i ove godine imalo podršku Pokrajinske vlade, kao i kikindske Gradske uprave. Mađarski nacionalni savet proglasio je dečji etno-kamp "Torontal" u Ruskom Selu manifestacijom od posebnog značaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.