Danilović: Veliki borac, čovek nije uspeo...

Izvor: B92, 17.Jan.2024, 21:53

Danilović: Veliki borac, čovek nije uspeo...

Košarkaši savez Srbije (KSS) oprostio se od Dejana Milojeivća.

"Sa velikim bolom i tugom, Košarkaški savez Srbije primio je vest da nas je prerano napustio naš Dejan Milojević, koji je doživeo težak srčani udar u Solt Lejk Sitiju", stoji u saopštenju KSS.

Dejan Milojević je bio član mlade reprezentacije do 22 godine sa kojom je 1988. godine osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u italijanskom Trapaniju.

Sa seniorskom reprezentacijom SR >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2001. u Turskoj. Igrao je i na Evropskom prvenstvu 2005. u Srbiji i Crnoj Gori.

Kao trener, bio je član stručnog štaba reprezentacije Srbije kod selektora Igora Kokoškova, da bi u odsustvu selektora samostalno vodio utakmicu našeg nacionalnog tima protiv Gruzije u okviru kvalifikacija za EP 2022. i ubedljivom pobedom 92:66 doneo Srbiji plasman na Eurobasket.

Dejan Milojević je košarkašku karijeru počeo u KK Beovuk iz Beograda kod trenera Miše Lakića. U FMP Železnik je prešao 1998, a posle dve sezone u FMP odlazi u Budućnost, u čijem je dresu za četiri godine osvojio duplu krunu i u sezoni 2000-2001 plasirao se u TOP 16 Evrolige.

Posle tih uspeha i sjajnih partija, 2004. godine potpisao je za Partizan i postao najbolji igrač NLB lige i nekoliko puta najkorisniji igrač kola u Evroligi. Sa crno-belima je osvojio dve titule šampiona Srbije i Crne Gore i šampionski prsten u NLB ligi, a izabran je i za najboljeg igrača Jadranske lige i za najboljeg igrača Srbije i Crne Gore u sezoni 2003-2004.

Inostranu karijeru je, posle Partizana, započeo u španskoj Pamesi iz Valensije, gde je proveo dve sezone, da bi zatim sezonu 2008-2009. proveo u turskom Galatasaraju. Posle toga se 2009. vratio u Partizan da završi karijeru, ali je zbog problema sa kolenom ubrzo shvatio da ne može da pruži maksimum, pa je odlučio da prestane sa aktivniom bavljenjem košarkom.

U oktobru 2012. godine postao je prvi trener Mega Vizure, sa kojom je 2016. osvojio Kup Radivoj Korać i još dva puta stigao do finala nacionalnog Kupa (2014. i 2015) i jednom do finala Jadranske lige (2016). Posle uspešnih godina sa Megom, samostalno je vodio i podgoričku Budućnost.

Potom je odlučio da trenersku karijeru nastavi u NBA ligi, gde je od oktobra 2021. godine bio član stručnog štaba Golden stejt Voriorsa. Uspešno je sarađivao sa prvim trenerom Stivom Kerom, pošto je, između ostalog, bio zadužen za rad sa centrima. Sa Voriorsima je osvojio NBA titulu u sezoni 2021-2022.

U ime KSS i svoje lično ime, predsednik našeg nacionalnog saveza, Predrag Danilović je porodici Dejana Milojevića uputio reči saučešća:

"Dugo nisam mogao da poverujem da su vesti iz Amerike tačne. Iako su informacije govorile jedno, poznavanje Dejanovog karaktera je davalo nadu u čudo. Ipak, veliki borac, veliki čovek i moj dragi prijatelj nije uspeo. Porodici Milojević želim da uputim reči saučešća, baš kao i svim ljudima iz našeg sveta košarke. Jer nije postojao onaj koji Dejana nije poštovao i voleo. Napustio nas je veliki košarkaš, sjajan trener i čovek bez i jedne mrlje! Neka mu je laka zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danilović: Veliki borac, čovek nije uspeo

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jan.2024

Košarkaši savez Srbije (KSS) oprostio se od Dejana Milojeivća.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.