Danas 99 godina od smrti vojvode Putnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2016, 06:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas 99 godina od smrti vojvode Putnika

Povodom 99 godina od smrti vojvode Radomira Putnika venac na grob srpskog vojskovođe položio je danas član Gradskog veća Marko Zeljug.

"Danas je 99 godina od kada je preminuo naš veliki vojvoda Radomir Putnik, nažalost daleko od svoje zemlje za koju se borio. Tokom karijere pet puta je bio ministar odbrane, dva puta načelnik generalštaba i tokom Prvog svetskog rata načelnik vrhovne komande. Veoma mi je drago što sam kao predstavnik Grada Beograda imao čast da odam poštovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čoveku koji se tokom čitave karijere borio za očuvanje i slobodu srpske države", rekao je Zeljug, saopštia je gradska Služba za informisanje.

Vence su položile delegacije Vojske Srbije, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Milan Popović, kao i udruženja građana koja neguju sećanje na tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije, nevedeno je u saopštenju.

Radomir Putnik, rođen 24. januara 1847. godine u Kragujevcu, bio je srpski vojskovođa, vojvoda, načelnik Glavnog đeneralštaba Vojske Kraljevine Srbije u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Radomir Putnik je vojničko zvanje stekao na Artiljerijskoj školi u Beogradu. Posle mnogih prekomandi i napredovanja u službi, 1903. godine postavljen je za načelnika Glavnog đeneralštaba.

Tvorac je moderne srpske vojske a u okviru školovanja i obuke oficira uveo je rešavanje taktičkih zadataka, vojsku je osavremenio novim naoružanjem i na ključna mesta postavio talentovane oficire.

Zajedno sa Živojinom Mišićem pripremio je sve ratne planove za balkanske i Prvi svetski rat.

Bavio se teorijom ratovanja i autor je nekoliko dela: „Služba đeneralštaba" I i II, „Služba i mirno doba" i „Služba u ratno doba". Tečno je govorio nemački jezik.

U periodu od 1912. do 1916. godine nalazio se na položaju načelnika Vrhovne komande. Posle Kumanovske bitke 1912. godine postao je prvi srpski visoki oficir sa počasnim činom vojvode. Sa grčkog ostrva Krf 1916. godine otišao je na lečenje u Nicu, u Francuskoj, gde je i preminuo 17. maja 1917. godine.

Radomir Putnik, prvi visoki oficir srpske vojske sa činom vojvode, bio je jedan od naznačajnijih vojnih zapovednika i stratega u nacionalnoj novovekovnoj istoriji.

Njegovi posmrtni ostaci su iz Nice preneti u posebnu grobnicu koja se nalazi u okviru kompleksa beogradskog Novog groblja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.