Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Prijavimo nasilnike, nasilje nije privatna stvar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 09:45

Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Prijavimo nasilnike, nasilje nije privatna stvar

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ukazala je danas povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja da je neophodna sveobuhvatna i koordinirana zaštita žena i devojčica od svakog oblika nasilja.

„Retko da prođe dan da ne čujemo da je neka žena maltretirana, seksualno uznemiravana ili, nažalost, ubijena. To se desilo i juče u Valjevu i ubistvo ove mlade žene treba da bude podsetnik svima da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nasilje sveprisutno, tu oko nas, u našem komšiluku, gradu i da moramo svi zajedno protiv toga da se borimo. Neophodno je adekvatno, uvremenjeno i zajedničko delovanje svih. Svaka institucija, organizacija, ali i pojedinac nose deo odgovornosti u procesu borbe protiv nasilja i dostizanju nulte tolerancije na nasilje“, izjavila je ona.

Mihajlovićeva je poručila ženama da nisu same u ovoj borbi i pozvala ih da prijave nasilnike.

„Važno je da ohrabrimo i osnažimo žene u svom okruženju da ako trpe bilo koji vid nasilja – bilo ono fizičko, psihološko ili seksualno, da nasilnike prijave i da zatraže pomoć i zaštitu. I svi mi, ako znamo da nasilje postoji – da to prijavimo, umesto što okrećemo glavu opravdavajući nasilje privatnom stvari. Sve dok ijedna devojčica ili žena trpe nasilje, mi kao društvo ne možemo da se razvijamo niti da gradimo bolju budućnost za svoju decu“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Mihajlović podsetila je i da je Vlada Srbije krajem aprila usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za 2021-2025, koja će uz postojeći Zakon o sprečavanju nasilja u porodici doprineti većoj zaštiti žrtava nasilja, ali i prevenciji nasilja.

„Strategijom smo predvideli i formiranje sveobuhvatnog registra, jer mislim da je važno da imamo sve podatke o nasilniku i o svakom obliku nasilja - bilo da je reč o fizičkom nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju. Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje i pomoglo dalje u prevenciji“, zaključila je Mihajlovićeva.

Vlada Srbije je na predlog potpredsednice Mihajlović usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija “Žene protiv nasilja” i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Svi zajedno moramo da se borimo protiv nasilja nad ženama

Izvor: N1 televizija, 18.Maj.2021

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ukazala je, povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, da je neophodna sveobuhvatna i koordinirana zaštita žena i devojčica od svakog oblika nasilja.

Nastavak na N1 televizija...

Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Nasilje nije privatna stvar, prijavimo nasilnike

Izvor: RTS, 18.Maj.2021

U Srbiji se obeležava Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, a od početka godine u Srbiji je, u porodičnom nasilju nastradalo devet žena. Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ukazala je, povodom Dana sećanja na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.