Dan radosti za  narod

Izvor: Politika, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan radosti za narod

Gostovanje našeg najtrofejnijeg kluba u Zubinom Potoku izazvalo ogromno interesovanje na severu Kosmeta. – Mokra gora – Crvena zvezda 1:2 (1:1)

ZUBIN POTOK – Gostovanje našeg najtrofejnijeg kluba predstavljalo je juče fudbalski praznik na severu Kosmeta. Još od prelaska administrativne granice, fudbalere Crvene zvezde su pozdravljali razdragani meštani iz srpskih mesta na Kosovu i Metohiji. Bio je to za njih nesumnjivo dan radosti, s obzirom da svakodnevno prelaze kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svakojake patnje zbog aktuelne situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

Iako u je Zubinom potoku odigrana takmičarska utakmica bio je to ipak neuobičajen i specifičan susret, a rezultat je ostao u drugom planu. Prema očekivanju u naredno kolo plasirali su se Beograđani, ali pohvale zaslužuje i domaćin, pruživši dostojan otpor – Mokra gora – Crvena zvezda 1:2 (1:1).


Na stadionu "Mala Marakana" u Zubinom Potoku okupio se rekordan broj gledalaca. Na jedinoj tribini, ali i oko celog terena, kao i na okolnim kućama i drveću okupilo se oko pet hiljada gledalaca. Ambijent je bio divan i sigurno će ostati dugo u sećanju svima koji su bili posmatrači jučerašnjeg nesvakidašnjeg fudbalskog događaja.

U Zubin Potok pored gledalaca sa severa Kosmeta, stigli su i ljubitelji fudbala iz Beograda, mnogobrojnih gradova sa juga Srbije kao i iz Republike Srpske. Sve je proteklo bez incidenata, a za obezbeđenje utakmice bile su angažovane jake snage Unmika, Kosovskog zaštitnog korpusa pa i Kfora.

Iz grla svih gledalaca odjekivalo je: "Kosovo je srce Srbije", a na tribini su se stalno vijorile zastave i ostala obeležja srpstva, što je sve zajedno činilo prelep dekor.

Verovatno pod uticajem neuobičajenih okolnosti fudbalski prvak u prvih pola sata meča skoro da nije prikazao ništa, što su iskoristili domaćini i neočekivano došlu u vođstvo u 26 minutu. Strelac je bio Uljarević, koji je iz kosa sa leve strane preciznom dijagonalom poslao loptu u levi donji ugao nemoćnog Radivojevića. Samo minut ranije u prodoru je bio veoma zapaženi Voštić, ali u toj situaciji je mreža gostiju ostala netaknuta.

Izjednačenje je usledilo u finišu prvog poluvremena a u strelce se upisao štoper gostiju Nebojaša Joksimović. Krivokapić je izveo slobodan udarac, odlični golman domaćih Marković odbranio udarac Đokića glavom, ali je odbijenu loptu zahvatio najspretniji Joksimović i sa par metara je smestio u mrežu.

Kapiten Crvene zvezde Dejan Milovanović odlučio je pobednika sredinom drugog poluvremena. Naime, posle prekršaja nad Đokićem, Milovanović je sa preko 20 metara bio precizan iz slobodnog udarca uputivši loptu u sami levi donji ugao gola domaćih. Tako je postavljen konačan rezultat, mada je u 72 minutu vezista Mokre gore Đurić propustio najbolju priliku na utakmici, šutiravši sa svega nekoliko metara, iznad gola.

Posle skoro jedne decenije, gostovanje Crvene zvezde na Kosovu i Metohiji je završeno na sjajan način. Crveno beli su se plasirali u četvrtfinale našeg najmasovnijeg takmičenja, ali osim ostvarene pobede u srcima će im sigurno ostati draže uspomene vezane za topao prijem, na koji su naišli od ulaska na Kosovo i Metohiju.

Stadion: Mala Marakana. Gledalaca. 5.000. Sudija: Jovanetić (Užice). Strelci: 1:0 Uljarević (26), 1:1 Joksimović (42), 1:2 Milovanović (68). Žuti kartoni: Bojković, Đurić, Uljarević (Mokra gora) Đokić (Crvena zvezda)

MOKRA GORA: Marković 7, Voštić 7, Bojković 6,5 (od 84. Vlaškalić ), Vasić 6,5, Uljarević 7,5, Jakšić 6,5 (od 54. Lepović 6,5), Lomigora 6, Đurić 6, Mandić 6,5, Kasalović 6,5, Bešović 6 (od 76. Radičević /).

CRVENA ZVEZDA: Radivojević 6,5, Miladinović 6,5, Anđelkovićč 6,5, Biševac 7, Joksimović 7,5, Krivokapić 6,5, Milovanović 7,5, Trajković 6,5, Suzuki 6 (od 57. Milijaš 6,5) Đokić 7 (od 88. Trišović /), Purović / (od 8. Rašković 6,5).

IGRAČ UTAKMICE: Dejan Milovanović Crvena zvezda.

-----------------------------------------------------------

Purović zadobio potres mozga

Napadač Crvene zvezde Milan Purović morao je zbog povrede da napusti utakmicu već na početku meča nakon dulea sa golamnom domaćih Marinkom Markovićem. Purović je kolima hitno prevežen u bolnicu u Rašku gde je ustanovljeno da je dobio potres mozga.

Iako su postojala strahovanja da bi moglo da dođe čak i do težih posledica Purović na sreću ipak nije u dramatičnoj situaciji. Nalazi se u svesnom stanju, ali će ipak helikopterom biti prebačen u Beograd na dodatne preglede.

-----------------------------------------------------------

Bajević: Fudbal u drugom planu

Posle završetka utakmice u Zubinom Potoku, trener Crvene zvezde Dušan Bajević je posebno istakao fantastičan amibjent na stadionu.

– Fudbal je ovde ipak bio u drugom planu. Sve je proteklo u najboljem redu, a jedino je povreda Purovića malo poremetila kompletnu dobru atmosferu – rekao je Bajević.

-----------------------------------------------------------

Prijem u opštini Zubin Potok

Pre utakmice na stadionu Mala Marakana u opštini Zubin Potok priređen je prijem za čelnike Crvene zvezde koji su tom prilikom doneli poklone i sportsku opremu za mališane iz ovog kraja.

Domaćin je bio predsednik opštine Slaviša Ristić, a u delegaciji Crvene zvezde bili su generalni sekretar Nebojša Leković, sportski menadžer Stevan Stojanović i tehnički kordinator Goran Vasilijević. Zbog porodične slave Mitrovdana u Beogradu je ostao predsednik crveno belih Dragan Stojković.

-----------------------------------------------------------

Novopazarci odlični domaćini

Na putu za Kosovo i Metohiju, ekspedicija "crveno belih" se zaustavila u Novom Pazaru, gde je prenoćila a potom nastavila put do krajnjeg odredišta, Zubinog Potoka. Novopazarci su se pokazali kao odlični domaćini, a predstavnike Crvene zvezde juče u prepodnevnim časovima primio je i predsednik opštine dr Sulejman Ugljanin. Tom prilikom dogovorena je buduća saradnja između Crvene zvezde i Novog Pazara, a po rečima prvog operativca "crveno belih" Nebojše Lekovića u planu je i odigravanje prijateljske utakmice.

L. Delić

[objavljeno: 09.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.