Dan kada se Žućko preselio u legendu

Izvor: RTS, 02.Jun.2020, 11:04

Dan kada se "Žućko" preselio u legendu

Danas se navršava 51 godina od smrti Radivoja Koraća. Predstavljamo vam šest stvari o legendarnom "Žućku".
Radivoj Korać je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2. juna 1969, nedaleko od Sarajeva, u 31. godini.

Najbolji strelac prvenstva sedam godina uzastopnoKorać je u karijeri igrao za OKK Beograd, belgijski Lijež i italijansku Padovu.
Sedam puta zaredom je bio najbolji strelac prvenstva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jugoslavije, a bio je poznat i po svom karakterističnom izvođenju slobodnih bacanja.
Poen do Vilta"Žućko" je 1965. godine na utakmici Kupa evropskih šampiona, protiv švedskog Alvika, postigao 99 poena, a jedan mu je nedostajao da izjednači rekord Vilta Čemberlena.
Medalje sa reprezentacijomSa reprezentacijom je osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1961, 1965), dve na Svetskim prvenstvima (1963, 1967) i Olimpijskim igrama 1968, kao i bronzanu medanju na Evropskom prvenstvu 1963. 
Ploče, "Bitlsi" i elektrotehnikaRadivoj Korać je studirao elektrotehniku, a bio je strastveni kolekcionar gramofonskih ploča.
Veruje se da je upravo on u Beograd doneo prvu ploču "Bitlsa".
Radivoja Koraća u Rumi, Somboru, Nišu...Ulice koje nose njegovo ime postoje u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Mladenovcu, Pančevu, Rumi i u rodnom Somboru.
Kup Radivoja Koraća Fiba je 1971. godine, u Koraćevu čast, pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća, a pehar koji se dodeljivao pobedniku nazvan je "Žućkova levica".
Ovo evropsko takmičenje je ugašeno 2002, a tada je Košarkaški savez Srbije i Crne Gore promenio ime svog nacionalnog kupa u Kup Radivoja Koraća. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.