Dan kada je Beograd ličio na Ljubljanu

Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan kada je Beograd ličio na Ljubljanu

Juče, pre kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo sa Srbijom, hiljade gostujućih navijača preplavilo Knez Mihailovu, Skadarliju, Terazije i druge delove srpske prestonice

Knez Mihailova ulica, Skadarlija, Terazije, prostor oko „Marakane” i drugi delovi prestonice juče su na momente više ličili na Ljubljanu nego na glavni grad Srbije – hiljade navijača slovenačke reprezentacije sjatili su se u Beograd kako bi bodrili svoje fudbalere na utakmici protiv naše zemlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Pod punom opremom čiji su glavni delovi belo-zeleni dresovi, belo-plavo-crvene trobojke, šalovi, kačketi i druga obeležja gosti sa kojima su prethodnici „orlova” nekada sačinjavali jedan državni tim, preplavili su kafiće, pločnike, parkove... Veliki broj posetilaca iz Slovenije juče nije propustio ni „hodočašće” do jedne od svojih omiljenih turističkih lokacija – Kuće cveća.

– To mesto je za nas nezaobilazna tačka svaki put kada dođemo ovde. Putanja se uglavnom zna unapred. Osim odlaska do Kuće cveća, ne propuštamo da popijemo piće u „Kasini”, ručamo ili večeramo u Skadarliji, prošetamo Knez Mihailovom do Kalemegdana i završimo noć na nekom od splavova. Utakmica je samo deo provoda zbog kojeg ovog leta već drugi put dolazimo u Beograd – objašnjava mladić iz Slovenije, dok sa društvom oduševljeno pozira pred objektivom kličući ime svoje zemlje.

Ne upuštajući se mnogo u prognoze samog ishoda meča ova grupa ljubitelja fudbala iz Ljubljane na pitanje da li se u srpskoj prestonici oseća bezbedno i spokojno odgovara da nije bilo nikakvih problema.

– Nismo čuli da se neko od naših sukobio sa bilo kime ovde, bez obzira što svi nosimo dresove i zastave. Primetili smo nešto veći broj policajaca nego kada se ne igra utakmica. Nije nas strah da prođemo ulicom, pogotovo što imamo mnogo prijatelja odavde – dodaju gosti iz Ljubljane.

Osim kafedžija i drugih ugostitelja, zbog masovne posete Slovenaca ruke zadovoljno trljaju i prodavci suvenira i obeležja Srbije. Duž prestoničke „štafte” pojedine grupice navijača prošetale su u „kombinovanom” sastavu – sa znamenjima obe reprezentacije.

– Srpski šal i majicu sam kupio da me greju, inače sam iz Slovenije, ali sam danas zeleno-belu galanteriju ostavio kod kuće – u šali odgovara jedan od mladića na pitanje zbog čega je obučen drugačije od svojih prijatelja sa kojima je juče doputovao u Beograd.

Ugostitelji procenjuju da je u Srbiju zbog utakmice stiglo desetak hiljada Slovenaca, a da je od tog broja najmanje polovina prenoćila u nekom od gradskih hotela ili hostela.

– Bilo bi nas više ovde da neki nisu otišli u Tursku da gledaju svetsko prvenstvo u košarci. Možda se i tamo sastanemo sa Srbima. Čudno je što nismo videli baš mnogo vaših navijača danas, samo dve-tri grupe. Čuli smo da ćemo na tribinama biti brojniji od protivnika, ali konačan rezultat meča teško je predvideti. U svakom slučaju želimo vam da pobedite u Crnu Goru i Hrvatsku u vaterpolu i plasirate se u finale svetskog prvenstva  – komentarišu mladići koji su stigli iz Kranja, u nadi da će osim suvenira njihovi sunarodnici sa „Marakane” odneti bar jedan bod.

N. Belić

objavljeno: 08.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.