Da se kladimo? Neke od ovih stvari niste znali o rimskom derbiju!

Izvor: Sportske.net, 26.Jan.2020, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da se kladimo? Neke od ovih stvari niste znali o rimskom derbiju!

Ko ima više trofeja? Ko je ušao u istoriju, kakvi su brojevi na terenu i van njega?

U moru zanimljivih mečeva, danas ćemo gledati i "Derbi dela Kapitale".

Naime, Roma i Lacio će odigrati 174. zvaničnu utakmicu, Roma je dobila 65 puta, 62 puta je bilo nerešeno, Lacio ima 46 trijumfa. Ovde se računaju i kup mečevi, kao i utakmice tokom rata dok Italija nije kapitulirala kada je liga bila podeljena.

U Seriji A, 151 meč, 54 pobede Rome, 59 remija, 38 >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << puta su se radovali Lacijali. Od kada se igra na "Olimpiku", reško da se neko može nazvati domaćinom, mada formalni domaćin ima oko 70% podrđke na tribinama. Kada je Roma bila u ulozi domaćina, kao danas, u 75 mečeva, računajući i one na Rominom starom terenu u Testaću, 29 pobeda "Vučice2, 32 remija, 14 pobeda Lacija.

Rimske priče - Za koga ti je navijao deda i jesi li kupio povratnu kartu? https://t.co/3n9xMKtmQc

— Sportske.net (@sportske) September 1, 2019

Jasno da je remi najčešći rezultat, danas bi oba tima mogla da swe zadovolje podelom bodova, mada će Romanisti jurišati na trijumf. Oni su četvrti, imaju 38 bodova, Lacio imao bolju sezonu, trći je sa osam bodova prednost i utakmicom manje. Drugim rečima, ima već solidnu prednost, ali ako želi da se trka za titulu, kako najavljuju, igraće da osvoje tri boda. Oni su i drugi najbolji napad i druga najbolja odbrana u ligi, ali kada je Roma domaćin, onda je za njih "Olimpiko" u prvenstvu, odnosno pobeda najčešće tabu.

Jedini put kada je Fonseka igrao protiv Lacija i Simonea Inzagija bilo je u prvom delu šampionata, završeno je 1:1. Od sadašnjih igrača koji će nastupiti u derbiju, rekorder je Ćiro Imobile sa pet golova, Peroti, Džeko, Sergek su dali, po dva, kao i Kolarov koji ipak ide u posebnu kategoriju, on je deo istorije, jedan od dvojice igrača u "Derbi dela Kapitale" koji su dali golove u oba dresa.

Frančesko Toti i Dino da Kosta Brazilac koji je igrao u drugoj polovini pedesetih su sa po 11 golova najbolji strelci gradskog derbija. Toti je pretekao Del Vekija koji je dao 9, Montela je postigao 8, uz četiri na jednom meču.

Rimska posla - Koliko je važno? https://t.co/wgfKhsP3b5

— Sportske.net (@sportske) September 29, 2018

Laciov najbolji strelac je Silvio Piola sa sedam golova, Arne Selmoson ih je postigao pet, on je jedini uz Kolarova bio strelac u oba dresa, a igrao je takođe pedesetih. Najviše derbija odigrao je Toti, čak 44, kod Lacija je rekorder Đuzepe Vilson, odnosno Džozef koji je rođen u Engleskoj, ali mu je majka bila Italijanka i on je deceniju proveo u "Nebesko-plavima", bio član one lude ekipe koja je predvođena Kinaljom osvojila titulu 1974.

Osim Kolarova i Selmosona (Šveđanin je jedini direktno prešao u rivalski klub), oba dreda nosio je Siniša Mihajlović, zatim sadašnji čelnik Lacija, golman Peruci, Roberto Muci, Sebastijano Sivilja, Dijego Fuzer, Luiđi Di Bjađo, Lionelo Manfredovina, a prvi je bio Fulvio Bernardini, još 1928. On je takođe jedini čovek koji je trenirao oba kluba, Romu sezonu, Lacio dve godine.

Kad smo kod trofeja, Roma ima tri, Lacio dve titule, Roma je uspešnija u kupu 9 pobeda, Lacio je osvojio sedam, ali pet superkupova Italije i jedan Superkup Evrope. Van granica Italije, sećate se verovatno trijumfa Kranjotijevog Lacija u KPK, Roma je osvojila nekadašnji Kup Sajamskih Gradova.

To nas dovodi do podatka koji malo ko zna, da je Lacio računajući i Superkup iz Saudi Arabije protiv Juventusa ove sezone trofejniji od Rome, ima 17 pehara, naspram Rominih 16.

Roma ima mnogo više navijača, pogotovo u gradu, blizu 40% Rimljana navija za Romu, 12% za Lacio, ostale fudbal ne interesuje, ili navijaju za treći klub (najčešće Juventus). Ali, van granica grada, u regionu, Lacio ima dosta navijača. Ipak, računa se da je navijača Rome duplo više u Italiji, ali Roma nije četvrtplasirani klub u Italiji, odnosno sa najvećom podrškom na jugu, kako se obično misli, to mesto je rezervisano za Napoli.

O rivalstvu smo pisali mnogo puta, pročitajte i uživajte, "Derbi dela Kapitale" počinje u 18 časova.

Nastavak na Sportske.net...






Povezane vesti

Ove sezone u Rimu se nosi neboplavo

Izvor: MozzartSport.com, 26.Jan.2020

Derbi dela kapitale, odnosno derbi glavnog grada Italije (18.00, TV Arena sport 1)! Večiti rivali Roma i Lacio sučeliće se u 21. kolu Serije A, a odavno se nije dogodilo da su nebesko-plavi barem blagi favoriti, iako je Vučica nominalno domaćin. Na tabeli ih deli sedam bodova, s tim da Lacijali...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.