Izvor: MozzartSport.com, 19.Sep.2021, 23:07

Da li je ovo ta sezona: Galjardo je osvojio sve osim titule prvaka Argentine

Strateg River Plejta juri prvi pehar šampiona kao kormilar Milionera

River Plejt koji je neporažen već šest uzastopnih ligaških utakmica i koji postepeno obnavlja svoju efikasnost, pokušaće noćas (01.15) da zadrži korak za vodećim ekipama Taljeresa iz Kordobe i Lanusa, kada na svom Monumentalu u sklopu 12. kola argentinske Profesionalne lige bude ugostio Arsenal iz Sarandija, inače tim koji je poslednji na tabeli i sa nizom od čak osam utakmica bez pobede.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<
Bolne rane koje je su Milioneri zadobili ispadanjem iz Kopa Libertadores, kao i nacionalnog Kupa od strane naljućeg rivala Boke Juniors, tim iz Nunjeza uspeo je donekle da zaleči na osnovu dobrih rezultata u ligi, ne uvek kao rezultat dobre igre, ali krajnji cilj, ako ga dostignu, opravdaće sva sredstva kojima su se poslužili. River se opasno približio vrhu tabele i spada u red kandidata za titulu.

Prošlo je nešto više od sedam godina otkako je tim sa Monumentala poslednji put podigao pehar namenjen prvaku Argentine. Podsećanja radi, trofej fudbalskog šampiona države poslednji put podigao je sada već davno penzionisani kapiten Fernando Kavenagi 2014, a sve pod komandom legendarnog Ramona Dijaza. Iako je Marselo Galjardo već sredinom iste godine preuzeo komandu nad Milionerima, a posle sedam godina po broju trofeja i pretekao svog prethodnika, činjenica je da u njegovoj blistavoj eri pored osvojena dva Kopa Libertadores, jedne Sudamerikane i čak tri Rekope, koliko je bio i osvajač nacionalnog Kupa, nedostaje ligaški trofej.

01.15: (1,30) River Plejt (5,20) Arsenal Sarandi (11,0)

U međuvremenu, za tih sedam godina bez osvojenog prvenstva, Boka Juniors kao najveći rival Rivera, čak četiri puta prisvojila je pehar prvaka Argentine, i time se sada sa ukupno 34 ozbiljno približila nedodirljivim Milionerima koji su već neko vreme na brojki od 36 trofeja nacionalnog šampiona. Đenovljani su sada prvi put posle nekoliko sezona u zaostatku za konkurencijom, i čini se da čuvena Lutka sa Monumentala konačno oseća da ova sezona može da bude baš ta! Ali pred njegovim timom je još mnogo posla, a jedan od koraka ka konačnom cilju jeste noćašnji duel sa Arsenalom iz Sarandija, koji je trenutno poslednjeplasirani na tabeli. I opšte je poznato da lideri u Argentini teško izlaze na kraj sa timovima iz donjeg dela tabele, naročito ako se uzme u obzir da je njihov poslednji okršaj završen bez golova.

Galjardova ekipa ima šest utakmica bez poraza, uz četiri pobede i dva remija i sa 21 osvojenim bodom zauzima treće mesto u dosadašnjem toku prvenstva. Prethodnog vikenda savladan je i Njuels i to u gostima sa 4:1. Iako u nekoliko aspekata Milioneri nisu baš blistali na tom susretu, u velikoj meri za trijumf je bio zaslužan izuzetno raspoloženi Hulijan Alvarez sa dva pogotka u 61. i 77. minutu meča.

Iako se na tabeli nalaze na poziciji ispred i pored trijumfa u gostima sa ubedljivih 3:0, River je i te kako svestan potencijala Lanusa i njegovog stratega Luisa Zubeldije, kao i Taljeresa iz Kordobe koji je trenutno vodeći u šampionatu, ali i sa kojim još nije odmerio snage ove sezone. Kako bi se dokopao svog prvog lokalnog prvenstva, Galjardo nema prostora ni za najsitniju grešku.

Arsenal se pojavljuje kao pristupačan rival, bez Serhija Rondine kao trenera posle više od tri godine, kojeg je pre pet kola zamenio Israel Damonte. Od dolaska novog trenera Sarandijev tim je pretrpeo dva poraza i tri remija i nije uspeo da postigne golove, dodajući sada 464 minuta neefikasnosti od gola Brajana Fariolija protiv Platensea u porazu od 2:1.

-------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------------

Razmišljajući o prosečnom koeficijentu učinka za prošlu, trenutnu, kao i narednu sezonu, Arsenal i pored loših rezultata i plasmana još sebe ne dovodi u situaciju da se bori za opstanak jer premašuje osam timova na prosečnoj tabeli. Poznato je da u Argentini koeficijenti odlučuju o ispadanju u niži rang. Stečene zalihe se ubrzano troše i ukoliko nastave da se tope do kraja sezone, Vijaduktosi bi naredne 2022. godine zapali u ozbiljne probleme.

River bi na ovom susretu mogao da nastupi sa istim timom koji je trijumfovao u Rosariju, nametajući svoju dinamiku, golgetersku moć i individualnost protiv Arsenala koji i dalje neće moći da računa na svoju haubicu Alana Ruiza, koji se još nije oporavio od povrede kolena. Tim iz Sarandija pokušaće da ostane organizovan, i po mogđstvu iskoristi prostor koji bi mu eventualno ostavio River prilikom ofanzive, oslanjajući se na iskustvo svojih igrača poput Alehandra Medine (36), Emilijana Pape (39), Emilijana Mendeza (32 ) i Nikolasa Kastra (31).

Što se tiče sastava u kojem će River Plate nastupiti, Marselo Galjardo je jasan u odsustvu defanzivaca Miltona Kaska, Davida Martineza i Felipea Pene, koje će zameniti Fabrisiо Anhileri, Roberto Rohas i Paulo Dijaz. Što se tiče Matijasa Suareza, on je i dalje rovit, ali se pojavljuje kao opcija i mogao bi da u meč uđe sa klupe, a ako bi se to dogodilo, Brajan Romero bi bio taj koji bi izašao iz igre.

Kroz istoriju argentinske lige, ova dva tima nisu odigrala neki veliki broj susreta, tek 28. Jasna je prednost Rivera od 13 pobeda u odnosu na pet Arsenalovih i 10 nerešenih utakmica. Zanimljivost, zbog ligaških sistema poslednjih šest utakmica odigrane su samo u Sarandiju na stadionu Hulio Umberto Grondona. Poslednji put kada se njihov susret odigrao u Nunjezu, bilo je to još 9. marta 2014. godine, iste sezone kada su Milioneri poslednji put bili prvaci Argentine. River je tada slavio sa 1:0 golom kapitena Fernanda Kavenagija. I zbog toga, opet se postavlja pitanje među brojnim navijačima Rivera. Da li je to ova sezona?

ARGENTINA 1 – 12. KOLO

Subota

Godoj Kruz – Sarmijento 1:1 (0:0)

/Kolman 90+6 - Tores 61/

Velez Sarsfild – Aldosivi 3:2 (1:1)

/Almada 22, 82, Lusero 68pen - Sero 10, Kauterukio 90/

Rasing – Taljeres Kordoba 0:0

Nedelja

Atletiko Tukuman - Boka Juniors 1:2 (0:2)

/Lopez 56 ag - Lopez 11, Montes 30/

Patronato - Estudijantes /u toku/

Kolon - Sentral Kordoba /u toku/

Platense - Argentinos Juniors /u toku/

23.00: (3,50) Urakan (2,95) Independijente (2,35)

Ponedeljak

01.15: (1,30) River Plejt (5,20) Arsenal Sarandi (11,0)

18.30: (2,45) Himnasija (3,00) Union Santa Fe (3,20)

20.45: (2,10) Lanus (3,45) Njuels Old Bojs (3,50)

23.00: (2,10) Rosario (3,35) San Lorenco (3,60)

Utorak

01.15: (2,50) Defensa i Hustisija (2,95) Banfild (3,20)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.