Izvor: MozzartSport.com, 30.Avg.2020, 14:06

Da li je Rangnik Milanova propuštena šansa?

Nemački stručnjak još jednom se osvrnuo na Rosonere i razloge zbog kojih ipak nije došlo do saradnje...

Navijači Milana bili su podeljeni kada je "pukla bumba" i gotovo svi relevatni evropski mediji objavili kako Milan započinje novu revoluciju, te kako je vođa "pobune" Ralf Rangnik. Nemački stručnjak poznat je kao čovek što voli da gradi od nule, od temelja, a mnogi su mišljenja da je Rosonerima potreban baš takav reset - potpuni. Mnogi su opet smatrali >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << da Rangnik nije dovoljno "jako" ime kako bi objedinio gotovo sve funkcije u sportskom sektoru jednog od najvećih klubova na planeti.

Podsetimo, Nemac je insistirao na tome da objedini fukcije trenera i sportskog direktora, zahtevao je da se pita za sve oko skautinga, ali i da lično organizuje omladinsku školu. Ivan Gazidis i američki vlasnici pristali su na sve uslove, Milan je praktično bio "u rukama" Ralfa Rangnika, ali nakon što se fudbal vratio na terene širom Italije Stefano Pioli zaređao je s pobedama, Rosoneri su bili bukvalno neprepoznatljivi i Gazidis je "preko noći" odlučio da suspenduje sve što je dogovorio sa Nemcem.

I Rangnik se složio da u takvoj situaciji ne treba dirati Piolija, međutim obeštećenje od 2.000.000 evra zbog prekršenog predugovora ipak je uredno uzeo. Nekoliko meseci kasnije u većem razgovoru Korijere dela Sera on je pokušao da objasni šta se tačno dogodilo i gde su se on i Milan mimoišli u kreiranju strategije...

"Ja sam trener, to je moje prvo i osnovno zanimanje, ali sam i menadžer", počeo je priču Rangnik. "Sportski i ekonomski rezultati deo su istog projekta u modernom sportu. Glavni trener daje sve od sebe da bira igrače koji će odgovarati njegovoj fudbalskoj filozofiji i ne sme da dozvoli sebi dazavisi od odluka drugih ljudi. Pogledajte kako to radi Jirgen Klop u Liverpulu. I odmah su tu veliki rezultati. Svakom klubu potreban je održi srednjoročni i dugoročni projekat. A sve polazi od ključnog koncepta: jasne ideje fudbala koji želite da igrate".

Rangnik je onda naveo primer Red Bula, kompanije u kojoj do skora bio zadužen za sve klubove, kao neka vrsta koordinatora...

"Identitet vas vodi ka sistemu. Primer? Red Bul! Sve ekipe igraju na isti način, nema veze da li su u Salcburgu, Lajpcigu ili Njujorku, Brazilu ili Gani. Uvek igraju isto i teže osnovnoj filozofiji".

Nemac je potom objasnio kako nije bilo pametno "ulaziti u Milan u onakvom momentu, kada je Pioli pobedio devet puta", odnosno kako su se mnoge stvari promenile u međuvremenu. Konkretno, njemu se ne dopada vizija tima koji trenutno formiraju Maldini i Pioli...

"Zaista se divim fizičkoj kondiciji Zlatana Ibrahimovića, ali on ima 38 godina! Svoj posao ne vidim u tome da kupujem gotove proizvode, nego da stvaram određene vrednosti. Igrače dovodim kada ih još niko nije upoznao, nikad čuo za njih. Zato je potrebna velika skauting mreža koja dobija jasne smernice šta treba da traži".

Rangnik je potom prokomentarisao situaciju u Seriji A...

"Bundesliga i Serija A su veoma slične, imaju dominantner šampione dugi niz godina, a drugi klubovi pokušavaju da budu konkurentni. U takvoj situaciji morate da imate jasnu viziju i plan. Atalanta, recimo, u poslednje vreme radi izuzetan posao sa Gasperinijem".

Novinara je zanimalo mišljenje o Romi...

"Rim je globalna metropola i ima klub sa evropskom tradicijom, ali poslednji skudeto dogodio se pre 20 godina. Poslednji trofej pre 12. Biće zanimljivo kako će novi vlasnici da postave stvari. To su uspešni preduzetnici... Da se ja pitam doveo bih najviše pet, šest ljudi u sportski sektor, nikako ne bih menjao sve. Moj pristup je takav da se trudim da iskoristim sve što zateknem u klubu. Kada sam došao u Red Bul obavio sam razgovor sa svakim zaposlenim i sagledao kako bih mogao svakog pojedinačno da najbolje upotrebim. Svaki detalj jevažan i na terenu i van njega", zaključio je Rangnik kog su posle ove izjave mnogi videli kao idealnog čoveka za - Romu!

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.