DVA DANA POSLE RAZBIJANJA SLOVANA: Klub sa Marakane poslao velike vesti navijačima! ISTORIJSKI

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 19:24

DVA DANA POSLE RAZBIJANJA SLOVANA: Klub sa Marakane poslao velike vesti navijačima! ISTORIJSKI

Dobra atmosfera na stadiona Rajko Mitić.

Na Marakani je, u četvrtak uveče, pukla Zvezdina "petarda". Crveno-beli su pružili sjajnu partiju u okviru 2. kola grupne faze Lige Evrope. Učinili su sve zvezdaše ponosnim i podsetili nas na slavna vremena, kada je Crvena zvezda harala Evropom, a klub iz Ljutice Bogdana je na zvaničnom sajtu objavio poređenje pobede nad Česima sa najubedljivijim trijumfima u istoriji Zvezde.

Pobedom nad Šefild Junajtedom Liverpul >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se vratio na kolosek, i večeras (18.30) protiv Vest Hema želi nova tri boda. Kvota na keca na Enfildu je 1,45, a na kombinazziju 1&3+ 1,70Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Liverpul - Vest Hem.

Ovog puta, osim fenomenalne igre i statističkih podataka i rezultat je bio na strani crveno-belih. Puleni Dejana Stankovića savladali su češkog šampiona, rezultatom 5:1 i zasluženo se popeli na drugo mesto grupe L. Protivničku mrežu su zatresli raspoloženi El Fardu Ben (dva puta), Milan Gajić, sjajni Aleksandar Katai i Dijego Falćineli.

Zanimljivo je da je ove sezone, Crvena zvezda odigrala samo dve evropske utakmice na stadionu "Rajko Mitić" i u oba meča, postigla je po pet golova – protiv Evrope 5:0 i protiv Slovana 5:1. Takođe je interesantno da je u oba meča prva dva pogotka postigao El Fardu Ben, koji je na utakmici protiv Libereca upisao svoj 101. nastup za crveno-bele.

Upisali je Zvezda prva tri boda u ovogodišnjoj grupnoj fazi Lige Evrope, ali i novu pobedu u bogatu istoriju kluba. Trijumf protiv Slovana je najubedljivija Zvezdina pobeda u grupnim fazama evropskih takmičenja, još od sezone 2000/01, kada je taj format prihvaćen.

Ukoliko uzmemo u obzir sve utakmice koje je Zvezda u svojoj istoriji odigrala na evropskoj sceni, ovo je takođe jedan od najubedljivijih rezultata. Svega 13 puta je Crvena zvezda uspela da izađe kao pobednik iz duela sa svojim evropskim protivnicima, sa više od četiri gola razlike, što doprinosi značaju rezultata postignutog protiv ekipe iz Libereca. Osam puta su crveno-beli fudbaleri postizali pet golova više od protivnika i to u mečevima protiv Didelanža (0:5) 1957/58, Espanjola (5:0) 1961/62, Atletik Bilbaa (5:0) 1966/67, Komila (2:7) 1971/72, Avenira (1:6) 1974/75, Dandalka (0:5) 1988/89, Nistrua (5:0) 2003/04, kao i ove sezone, u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, protiv gibraltarske Evrope (5:0).

Tri puta je razlika u golovima bila za sedam veća u Zvezdinu korist, protiv ekipa Hibernijansa (8:1) 1981/82, Kolhetija (7:0) 1998/99 i Ventspilsa (7:0) 2011/12. Dva puta su crveno-beli odneli pobede nad evropskim ekipama sa osam golova više i to protiv Linfilda (8:0) 1969/70 i Didelanža 1957/58, a upravo na toj utakmici je Crvena zvezda ostvarila svoju najubedljiviju pobedu u evropskim takmičenjima, sa rezultatom 9:1. Golove beogradski tim su postigli Kostić i Cokić (po četiri puta) i prva Zvezdina zvezda, Rajko Mitić. Čak ni zlatna generacija, koja je pokorila Evropu, nije uspela da porazi nekog od protivnika u Kupu evropskih šampiona sa četiri gola razlike.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.