DAKAR RELI: Vraća se El matador

Izvor: Mondo, 20.Nov.2012, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAKAR RELI: Vraća se "El matador"

Dvostruki svetski reli šampion i pobednik Dakara 2010. godine, Karlos Sainc, takmičiće se ponovo na najvećem svetskom reliju u januaru, nakon jednogodišnje pauze.

Dakar reli se pre par godina iz bezbednosnih razloga preselio iz Afrike u Južnu Ameriku, pa će se reli u januaru voziti od Lime u Peruu do Santjaga u Čileu, usput će karavan proći i kroz Argentinu.

Sainc se vraća na radost mnogih pasioniranih ljubitelja ovog zanimljivog i teškog dvonedeljnog relija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Pedesetogodišnjak će voziti za tim Red Bull zajedno sa šampionom iz 2011. Naserom Al Atijahom.

Detalji o tome kakav će automobil voziti Atijah i Sainc nisu poznati, ali su u javnost procurele informacije da će to biti bagi Kalifornijan sa pogonom na dva točka.

Biće to zanimljivo iskustvo za dvojicu šampiona koji su do sada nastupali vozeći Folksvagen. U odsustvu Sainca, Al Atijah je prošle godine odustao od relija usled mehaničkih problema na njegovom Hameru.

Karlos Sainc je svoj nadimak "El matador" zaradio zahvaljujući sjajnim vožnjama u svetskom reli šampionatu i izvanrednim vožnjama na Dakaru. Osim što je 2010. bio prvi, španac je naredne godine reli završio na trećem mestu, a učešće na Dakaru 2013. će mu biti šesto ukupno.

"El matador" je prvi put na Dakaru učestvovao još 2006. godine, tada je završio na 11. mestu. Reli je zbog bezbednosnih razloga bio otkazan 2008., a Sainc je svoj prvi nastup u Južnoj Americi naredne godine neslavno završio, odnosno imao je nezgodu zbog koje nije završio trku.

U konkurenciji automobila nas očekuje sjajn reli, jer će se na startu u Limi naći šampioni sa poslednja tri relija, uz Al Atijaha i Sainca biće i Stefan Peterhansel, pobednik 2012. godine.

Na motorciklima, trke ne bi mogla da se zamisli bez Sirila Desprea i Španca Marka Kome, uz njih će biti i predstavnik Srbije, Gabor Sagmajster.

Konačnu rutu trke i sve detalje vezane za reli, organizatori će saopšiti na zvaničnom predstavljanju u sredu u Parizu.

Biće ovo 35. izdanje relija koji će početi 5. januara u Peruu, a završiće se 20 u Čileu. Takođe, biće to peta trka u Južnoj Americi. Ove godine, prema nekim najavama, u reliju će akcenat biti bačen na vožnji po peščanim dinama.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Isuzu D-Max za Dakar reli

Izvor: AutoBlog, 20.Nov.2012

U januaru 2013. počinje još jedno izdanje najteže automobilističke avanture na svetu, Dakar relija, a japanski Isuzu je pripremio posebno oružje za suočavanje sa brojnim izazovima bespuća Južne Amerike.Baziran na robusnoj bazi serijskog D-Max 4x4 Double Cab automobila, takmičarski monstrum je...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.