Čuveni Harlem Globtroters u Srbiji

Izvor: B92, 04.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuveni Harlem Globtroters u Srbiji



Najzabavnija košarkaška postava na svetu, istorijski Harlem Globtroters nastupiće u sredu, 8. novembra od 20:30 časova u hali "Pionir".

Trenutni sastav Harlema čini preko 25 igrača. Da je tim zabavljačkog karaktera pokazuje podatak da je nastariji košarkaš četrdesetpetogodišnji Met Džekson, dok je najmlađi Lorens Lajt sa dvadeset i dve godine.

Dolazak "basket cirkuzanata" u našu zemlju neće biti prvi. Menadžer čuvenog Harlema Ejb Saperštajn >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doveo je, na inicijativu Tašmajdana i beogradskih klubova, krajem jula 1956. svoje "crne perle".

Beograđani su se tada uverili da ovi "mađioničari mogu sve da učine sa loptom osim da je pojedu" - kako je s ponosom govorio ovaj biznismen, čija je ekipa prokrstarila sve meridijane sveta, s pravom dodajući svom imenu "Globtroters".

Zbog izuzetne veštine baratanja košarkaškom loptom, Harlemovci ubrzo nakon Drugog svetskog rata postaju prava senzacija u Americi, odnosno atrkacija u Evropi.

Dan danas se prepričava čuveni meč Globtrotersa i Lejkersa odigran 50-tih godina prošlog veka. Ta utakmica imala je višestruki značaj, s obzirom na umeće afroamerikanaca koji su doveli do ubedljive pobede svoj tim nad Lejkersima. Tadašnje ekipe profesionalne lige bile su isključivo sastavljene od belaca, ali je ova utakmica upravo omogućila proboj crnaca u istu. Košarkađki stručnjaci smatraju da je Harlem Globtroters jedan od krivaca za izgled NBA lige kakvu mi danas znamo.

Bez obzira na šou koji prave na parketu, činjenica je da su iz redova Harlemovaca izašli neki od najboljih igrača NBA lige.

Vilt Čemberlen jedan je od petorice članova koji su zahvaljujući doprinosu u dresu Globtrotersa našli mesto u Kući slavnih. Osim Čemberlena, stanovnici Springfilda su i Vilijam Gejts, Koni Houkins, Markus Hejns i Ejb Saperštajn. Nekadašnji asovi L.A.Lejkersa, Sedrik Sebalos i Irvin Medžik Džonson su upravo načinili prve košarkaške korake u dresu Harlema.

U posebnu grupu ljudi, koji su se upisali u istoriju Globtrotersa treba istaći legendarnog trenera Džon Čejnija , ali i jednog od najslavnijih komičara Bila Kozbija.

Našoj javnosti poznatiji su doskorašnji plejmejker Partizana Džerald Braun i nekadašnji igrač Partizana i Sloge, Demon Edvards, koji su takođe počeli svoje karijere igrajući za Harlem Globtroters.

Tokom svog skoro 90 godina postojanja, Globtrotersi su uticali na pojavu atraktivne košarke u NBA, realizacijom kontranapada i pre svega izvodeći zanimljiva zakucavanja.

Harlemovci su u nekoliko navrata šokirali košarkašku javnost postavljanjem rekorda u vertikalnim zakucavanjima (obruč postavljen na fantastične visine).

Majkl Vilson i Šon Vilijams su 25.januara 1997.godine postavili rekord zakucavanjem na visini od 366cm što je potom pošlo za rukom i Fredu Smitu 30.avgusta iste godine.

Spektakl u Nišu na programu je 7.novembra u hali "Čair". Cene ulaznica za nišlije su od 1.000 i 800 dinara, odnosno 3.000, 2.000, 1.800 i 1.300 dinara za gostovanje u Beogradu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.