Čung odigrao meč života i savladao Đokovića

Izvor: RTS, 22.Jan.2018, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čung odigrao meč života i savladao Đokovića

Hjeon Čung, 21-godišnjak koji je 58. igrač planete, ali koji je verovatno i odigrao meč karijere, savladao je Novaka Đokovića u osmini finala Australijan opena (7:6, 7:5, 7:6).
Novak Đoković neće osvojiti sedmi Autralijan open (barem ne još), pošto ga je u osmini finala zaustavio igrač koga je, pre samo dve godine, na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovom istom mestu ali u prvom kolu, relativno lako savladao sa 3:0.

Međutim, Hjeon Čung, mladi Korejac u čijim pokretima i u čijem načinu igre su mnogi danas videli upravo nešto od srpskog tenisera, odigrao je sasvim izvesno najbolji meč u svojoj ne dugoj karijeri i sasvim zasluženo se plasirao u četvrtfinale prvog grend slem turnira u sezoni.
Đoković je tokom čitavog meča, koji je trajao tri sata i dvadeset jedan minut, imao velikih problema da uđe u ritam, imao je dosta nelagode sa određenim udarcima, a posebno mu je bio slab procenat osvojenih poena na drugom servisu.
S druge strane, Čung je „čistije" udarao lopticu, imao je bolju selekciju udaraca i, naposletku, mora se naglasiti, odigrao je nekoliko spektakularnih poena.
Ovo je bio prvi takmičarski turnir u pravom smislu koji je Đoković odigrao nakon šestomesečne pauze i, nakon što je prošle godine izbačen u drugom kolu, ovaj rezultat se i ne mora posmatrati kao neuspeh. Uz to, još sredinom prvog seta, Đoković je počeo da se drži za desni lakat (koji ga je i odvojio sa terena toliko dugo), što ukazuje da nelagoda usled nepotpunog zalečenja povrede još postoji.
Na sreću, sezona je duga i postoji mnogo vremena da se Đoković, u svakom smislu, vrati tamo gde mu je po svim parametrima i mesto. Prvi korak je načinjen...
Što se tiče Čunga, prvog Korejca u četvrtfinalu nekog grend slem turnira, on će u četvrtfinalu igrati sa Tenisom Sandgrenom, igračem koji je verovatno najprijatnije iznenađenje turnira. 
Ovako je tekao susret:
12.37 – Meč je gotov! Hjeon Čung je, impresivnom partijom, savladao Novaka Đokovića. U taj-brejku trećeg seta bilo je 7:3. 
11.53 – Đoković osvaja veoma važan (i nadasve psihički iscrpljujući) gem pri servisu rivala. Sada je 2:3 za Korejca, ali Đoković servira.
11.46 – Novi brejk za Čunga, koji je iskoristio skoro sedamdeset odsto brejk lopti koje je imao danas (šest od devet). Tri gema ga dele od trijumfa protiv nekadašnjeg prvog tenisera sveta.
11.41 – Čung igra neverovatno danas! Mladi igrač okreće rezultat i stiže do prednosti od 2:1. 
11.37 – Dok traje meč, traje i debata o njemu na Tviteru. Braća Endi i Džejmi Mari razmenili su mišljenja, a upravo je Novakov veliki rival istakao da je meč "daleko od završenog", posebno imajući u vidu da Đoković nije igrao takmičarski tenis pola godine.

11.32 – I treći set počinje brejkom, ali prvi put ne na štetu Novaka Đokovića. Šestostruki osvajač Australijan opena vodi sa 1:0 u trećem setu i servira.
11.26Novak Đoković se vratio u drugi set, delovalo je da će i ova deonica meča otići u taj-brejk, ali je srpski teniser ponovo odigrao nešto slabiji servis gem i sada gubi sa 2:0 u setovima. U drugom setu je bilo 7:5.
10.51 – Čung nastavlja sa sjajnom partijom i njegova prednost od 4:1 u drugom setu ni na koji način nije preteran odraz onoga što se dešava na terenu. 
10.41 – Drugi set počinje na isti način kao i prvi – brejkom Čunga. Korejac vodi sa 2:0. 
10.27 – Novak ima problema sa desnim laktom, zbog čega mu se ukazuje medicinska pomoć između dva seta. Na sreću, ne deluje da je stanje previše ozbiljno (dakle, mimo uobičajenog bola ili neugodnosti koji su neminovni kada se "izlazi" iz povrede) i Đoković se vraća na teren.
10.25 – Đoković je uspeo da se vrati u prvi set posle 0:4, ali se mladi Čung potom stabilizovao i uspeo je da trijumfuje u taj-brejku (7:4). 
10.09 – Prvi put na meču Đoković ima prednost (6:5). Nivo igre sada je primetno veći, a i proradili su neki segmenti (servis, pre svega) koji su do sada bili nekarakteristično slabi.
10.05 – Drugi brejk Đokovića za spas prvog seta! Trenutno je 5:5.
09.43 – Konačno i Đoković stiže do brejka. Srpski teniser uspeva da iskoristi petu brejk priliku u šestom gemu i uspeva da prepolovi prednost rivala (2:4). 
09.27 – Još jedan brejk pravi Korejac, koji ima veoma komotnih 3:0 u prvom setu.
09.17 – Brejk Čunga odmah na startu, uz obilatu pomoć samog srpskog igrača, koji je napravio dve dvostrukee servis greške.
09.10 – Meč je počeo, prvi na servisu je Novak Đoković.
08.50 – Pripreme Novaka Đokovića pred izlazak na teren.

08.00 Rodžer Federer se već plasirao među osam najboljih tenisera u Melburnu. Osvajač 19 grend slem turnira je savladao 80. igrača sveta, Mađara (za ljubitelje fudbala slavnog imena) Martona Fučoviča sa 6:4, 7:6 (7:3), 6:2. Švajcarac je tako postao najstariji učesnik četvrtine finala najvećeg teniskog turnira još od Kenija Rozevala, koji je to uspeo 1977. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.