Čukarički - od najvećeg iznenađenja do najvećeg razočarenja

Izvor: Politika, 21.Avg.2015, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čukarički - od najvećeg iznenađenja do najvećeg razočarenja

Mnogo je razloga zašto je Čukarički sišao sa staze uspeha. – Loša serija počela od promašenog penala u Domžalama. – Ubedljiva pobeda protiv Vojvodine u Novom Sadu (4:0) stvorila lažnu sliku o snazi tima

Prebrzo su prošli put od iznenađenja do razočarenja. Samo mesec i po dana od kalendarskog početka nove sezone ekipu Čukaričkog uveliko drma žestoka kriza i igre i rezultata. Čak četiri poraza u samo deset utakmica, uz isto toliko pobeda, dva remija i gol-razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 9:8 mršav su učinak našeg najprijatnijeg iznenađenja prošle sezone, a ove najvećeg razočarenja. Bilans za brigu naterao je šefa stručnog štaba Vladana Milojevića da posle tri i po godine rada ponudi ostavku, ali gazda Dragan Obradović je nije prihvatio. Naprotiv, kao i prošle sezone, kada je po ubedljivom porazu kod kuće od Jagodine (3:0), smenio bezmalo kompletnu upravu na čelu s predsednikom kluba, i ovog puta je ukazao poverenje struci. Napravio je i korak više ponudivši Milojeviću novi petogodišnji ugovor.

Izgleda da je prvi čovek i finansijer popularnih „brđana” ponovo shvatio ko je i gde grešio.

A sve je krenulo kao po loju. Čukaričani su na otvaranju sezone u kvalifikacijama za Ligu Evrope u Sloveniji držali fudbalski čas Domžalama. Matić je s bele tačke doveo goste iz Beograda u vođstvo. Tek što je počeo drugi deo, usledio je još jedan jedanaesterac za „brđane”, uz isključenje domaćeg igrača. Ponovo je iskusni kapiten uzeo loptu, ali je golman odbranio njegov šut i krenuo je sunovrat. Jedva su nekako gosti održali prednost u tom susretu, kao i 0:0 u revanšu. U trećem evropskom meču je minimalcem, opet iz penala – ovog puta strelac je Stoiljković, savladana Gabala.

Najveću zabludu Čukaričani su doživeli na otvaranju domaćeg prvenstva. Rezultatski su zgromili Vojvodinu u Novom Sadu s veoma ubedljivih 4:0, ali je 1.500 navijača moglo da vidi nesvakidašnje golove posle kardinalnih grešaka domaćih fudbalera, koje su u velikoj meri doprinele ovakvom rezultatu. Srećni i spretni Pavlović upisao je prvi, za sada i jedini, het-trik u belo-crnom dresu i u novoj sezoni.

Ta „lažna” slika o sopstvenoj snazi kao da je opila igrače, pa su ćerdali šanse u Azerbejdžanu i dozvolili Gabali da s dva pogotka Estonca Zenjova prođe u dalje takmičenje.

Najavljivani preporod nije stigao u prvenstvu. S mukom je osvojen bod u duelu s Radom kod kuće (1:1). Zatim je usledio minimalan poraz od Borca u Čačku golom Jevtovića već u 53. sekundu. Srećni uspeh u susretu s OFK Beogradom ranim golom Pavlovića u devetom minutu, kao da je još jednom uljuljkao Čukaričane. A zatim su došli neuspesi s Crvenom zvezdom u gostima (1:3) i novo bledo izdanje kod kuće s Nišlijama (0:1).

Padu forme, bez dileme, doprineli su: krah u Evropi, odlazak standardnih igrača (Brežančić i Stoiljković), čime je oslabljen ionako osiromašen igrački kadar u odnosu na sezonu u kojoj su postignuti najveći uspesi kluba s Banovog brda (u pauzi između dva šampionata otišli: Rendulić, Ristić, Todorović, Ukah), razmišljanje o odlascima još nekih fudbalera (pre svih Stojkovića i S. Srnića)... Ima i onih koji su pomislili da su nezamenljivi, pa nisu ni na nebu ni na zemlji, jer su im glave neopravdano u oblacima, dok su pojedini u potpuno kontra ritmu.

Novajlije se nisu izborile za značajniju minutažu izuzev crnogorskog veziste B. Jankovića i štopera Ranđelovića, tako da su izostali i pojačanja i „popuna rupa” nastalih odlascima. Zlatni „novozelanđanin” Mandić kao da još uvek slavi titulu s vršnjacima, bivši mladi reprezentativac Srbije Stojković igra ophrvan transferom kao i S. Srnić, dok je treći bivši mladi reprezentativac golman Stevanović potpuno izgubljen i snosi krivicu za brojne primljene pogotke. Uz to, kapiten Matić je bio povređen, a jedan od najvećih znalaca Bojić previše nezainteresovan i nonšalantan, kao da je zaboravio da igra fudbal...

Naravno, bilo je i grešaka koje je pravio stručni štab na čelu s trenerom, ali i propusta uprave kluba, koja nije pravovremeno reagovala i dovela adekvatne zamene, a kamoli pojačanja za oskudan igrački kadar.

Sada je na struci da pronađe izlaz iz krize, a na upravi da dokaže da li su trijumf u Kupu i treće mesto u šampionatu bili samo „labudova pesma” ili će se ipak prestrojiti i, kao što su prošlog leta najavili, stvoriti klub na zdravim i čvrstim nogama na duže staze.

-----------------------------------------------------------------

Samo četiri strelca

Na deset utakmica Čukaričani su dali samo devet golova. Četiri puta precizan je bio Pavlović, tri novi centarfor Brage Stoiljković, a po jedanput kapiten Matić i S. Srnić.

------------------------------------------------------------------

Stiže Tijago Galvao

Nekadašnji član Slobode i dosadašnji fudbaler moldavskog Šerifa Tijago Galvao da Silva trebalo bi da pojača napad Čukaričkog. Brazilac je za tri i po sezone u dresu Užičana odigrao 99 superligaških utakmica, na kojima je dao 21 gol i zaradio 13 žutih kartona. Za klub iz Tiraspolja je u prošloj sezoni u 23 susreta postigao samo jedan pogodak.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.