Crveno-beli superiorni od starta

Izvor: Politika, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Crveno-beli" superiorni od starta

Đokić sa deset pogodaka golgeter jeseni. – Odbrana najbolja u ligi. – Poraz samo na Voždovcu. – Kapiten Milovanović najnedisciplinovaniji

Treći put u poslednje četiri sezone, drugi uzastopno, fudbaleri Crvene zvezde su se okitili nezvaničnom titulom jesenjeg prvaka. U poređenju sa ostalim superligašima bili su u svakom pogledu superiorni, mada igrom nisu blistali. Do novog nezvaničnog lovora crveno-beli su stigli rekordnom prednošću u odnosu na prvog pratioca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od čak 12 bodova. Uz to Zvezda je najuspešnija i kao domaćin i kao gost. Jedina je ostvarila dvocifren broj pobeda (13), postigla više od gola i po po meču (1,69), primila najmanje pogodaka (samo sedam), ima najbolju gol-razliku (plus 20) i naravno osvojila najviše bodova (41). Ostvarila je najubedljiviju pobedu (protiv Zemuna 5:0) i ima najboljeg strelca (Đokić 10 golova).

Ako se ima u vidu da su klub krajem avgusta, dakle posle početka sezone, napustili reprezentativci Žigić, Janković i Kovačević, jasnije je zašto igre nisu pratile pozitivne rezultate.

Od 16 utakmica crveno-beli su dobili 13 (81,25 odsto), dva puta igrali nerešeno (12,5) i samo jedanput izgubili (6,25). Osvojili su 41 bod, ili 85,4 odsto. Kao domaćini su zabeležili sedam pobeda, a jedino je Bežanija sa našeg najvećeg stadiona odnela bod. Odličan je i učinak u gostima: šest pobeda i po jedan remi i neuspeh.

Ostvarili su sedam različitih rezultata. Najčešći je bio 2:0 zabeležen pet puta (jedan poraz). Slede: 1:0 četiri puta, 2:1 tri, i po jedanput 0:0, 1:1, 3:1 i 5:0. Zemunce su "isprašili" sa pet golova, a jedini neuspeh je doživela na Voždovcu. Čak na deset utakmica Crvena zvezda nije primila gol, a samo protiv Partizana i Voždovca nije dala.

Postigla je 27 pogodaka, ili 1,69 po meču. Kod kuće je dala 17, a u gostima 10. U prvom delu je postigla 13 (48,1 odsto), a u drugom jedan više (51,9). Zvezdaši su ravnomerno rasporedili golove, pa su ih u po tri vremenska intervala dali po četiri, odnosno pet. Sa bele tačke postigli su tri pogotka.

Najbolja odbrana u superligi kapitulirala je samo sedam puta, ili 0,44 po susretu. Kao domaćin je primila tri pogotka, a u gostima četiri. Ranđelović je četiri puta vadio loptu iz mreže, a Banović tri. U prvom delu su savladani dva puta, a u drugom pet. U središnjici i završnici drugog dela matirani su po dva puta, dok krajem prvog ni jedanput.

Dušan Bajević je ukazao šansu 27. igrača. Crveno-beli dres nosili su: Đokić 16 puta, Biševac i Milovanović po 14, Milijaš, Pantić i Trišović po 13, Gaj i Kastiljo po 12, Ailton i Georgijev po 11, Anđelković, Purović i Ranđelović po 10, Trajković i Tutorić po 9, Banović i Perović po 7, Tadeu 6, Basta 5, Joksimović, Krivokapić i Rašković po 4, Žigić i Kovačević po 3, Janković 2, Adamović i Miladinović po jedanput.

Zvezda ima najboljeg golgetera, ali i najviše strelaca – čak deset. Vodeći tobdžija kluba i lige je Đokić sa deset pogodaka (više od trećine kluba). Slede: Kastiljo sa četiri, Ailton tri, Biševac, Žigić i Milovanović po dva, Anđelković, Georgijev, Purović i Rašković sa po jednim golom.

Igrači Crvene zvezde su zaradili 44 žuta kartona (2,75 po meču). Požutelo je čak 20 igrača (najviše u ligi), od kojih najčešće kapiten Milovanović pet puta. Po jedanput su isključeni: Biševac, Ranđelović, Rašković i Tutorić.

Utakmice crveno-belih je vodilo 12 arbitara. Subotičanin Dragomir Tanović je sudio tri puta, Goran Jovanović iz Smedereva i Ninoslav Spasić iz Surdulice po dva, a ostali po jedanput.

Sa 83.420 gledalaca, ili 5.214 po utakmici, jesenji prvak je drugi po poseti. Kao domaćini su takođe drugi sa tačno 40.000 (5.000 po meču), dok su kao gosti najgledaniji sa 43.420 (5.428). Najviše publike 16.920 bilo je na 127. "večitom derbiju", a samo hiljadu bili su svedoci jedinog poraza na Voždovcu.

Đ. Smiljanić

[objavljeno: 13.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.