Crveni bik, crni konj ili srebrna strela – može li iko da zaustavi Maksa?

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 09:48

Crveni bik, crni konj ili srebrna strela – može li iko da zaustavi Maksa?

Ljubiteljima nabržeg cirkusa na svetu došao je kraj čekanju – kreće nova sezona Formule 1.

Posle 26. novembra kada se završila prošlogodišnja sezona u kojoj se vozač Red Bula Maks Festapen prošetao do svoje treće uzastopen šampionske titule, gde je uspeo da pobedi na 19 trka od ukupno 22, pred nama je sada nova sezona sa novim iskušnjima, uzbuđenjima i nadajmo se borbi za šampionsku titulu do kraja sezone.

Nije bilo puno promena što se tiče pravila u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosu na prošlu sezonu, ona glavna i osetna će se desiti tek 2026. godine, kada stupaju na snagu nove regulacije po pitanju konfiguracije motora, a neki timovi poput Ferarija se već uveliko spremaju za tu novu eru Formule 1, ali do toga ima još dosta krugova da se odveze.

Neke tehničke promene jesu se desile. Naime sada je timovima dozvoljeno da naprave razne otvore na bolidima ne bi li se kokpit, tačnije pozicija gde sedi vozač mnogo brže hladila i kako vozači ne bi imali problema sa vrućinom u bolidu.

Što se tiča pneimatika, tu su se desile blage promene. Pa tako sada timovi neće imati 11 komponenti guma pred trkački vikend, već će ih biti sada 13.

Najveća promena jeste po pitanju sprint trka. Mnogi su polemisali i govorili da je ovo pravilo nekada i besmisleno, da to ubija draž trkanju, da sve treba da se ostati u nedelju kada je na programu glavna trka, da vozači ne daju svoj maksimum na stazi, ali ništa do svega toga, jer ćemo sada imati više sprint trka nego prošle sezone.

Kada kažemo više, treba napomenuti da je pred nama najduža sezone Formule 1, gde nas očekuje ukupno 24 trke. Sve počinje drugog marta na stazi Sakir u Bahreinu, dok je finiš sezone kao i po običaju u Abu Dabiju, a ta trka je na programu osmog decembra. To znači da je pred nama devet meseci uživanja u trkama i bravurama najboljih vozača sveta.

Posle nekoliko godina pauze u kalendar se vratila VN Kine, koja je jedina nova staza na kojoj će se voziti u ovoj sezoni, dok su sve ostale kao i u prošloj godini.

Pravila kada su na programu sprint trke je sledeći, u petak gledaćemo i dalje nezvanične treninge, s tim što će pred kraj dana se voziti kvalifikacije za sprint trku, potom u subotu je na programu sprint trka, a onda slede kvalifikacije za trku, koja će se po ustaljenom običaju voziti u nedelju, sem u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, gde će zbog ramazana trka biti u subotu.

Bilo je promena i kod korišćenja DRS sistema (sistema za povećanje aerodinamičkog otpora). Ranijih sezone se on mogao koristiti posle dva ili tri kruga, dok će od ove sezone vozači od prvog kruga moći da koriste ovu mogućnost. To znači da nas očekuju veoma uzbudljivi prvi krugovi na trka posle starta.

Svaki vozač će moći da promeni četiri pogonske jedinicie u toku sezone.

I još jedan podatak, jeste da je sastav ekipa ostao isti, tačnije ove sezone nema nijednog novog imena na gridu u bolidima Formule 1, sve je ostalo apsolutno isto kao i 2023. godine po tom pitanju.

To je što se tiče tehničkih regulativa, ali glavna promena će se tek dogoditi.

Pogađate, naravno da se radi o Luisu Hamiltonu koji je uzburkao javnost ne samo u Formuli 1, nego i šire kada je odlučio da prihvati ponudu Ferarija i od 2025. godine postane vozač slavnog italijanskog tima.

Da stvar bude još gora po aktuelni Luisov tim Mercedes, Britanac je tokom 2023. produžio ugovor sa nemačkim timom, ali se na kraju ipak odlučio da kako on kaže ispuni svoj dečački san i postane vozač Ferarija.

Tu je najviše ispašta Karlos Sajns koji će posle ove sezone morati da napusti Ferari i pronađe novi tim za nastavak svoje karijere.

Ferari će tako od 2025. godine imati u timu Šarla Leklera i Luisa Hamiltona i sada se postavlja pitanje, hoće li ovaj dvojac biti spreman da vrati titulu prvaka sveta u Maranelo, gde je čekaju od 2007. godine. Ko zna možda se to desi i ove godine.

Da se mi sad pozabavimo sezonom koja je pred vratima.

Kada je Red Bul došao do toliko iščekivane titule u Formuli 1, tačnije kada je Maks Ferstapen u poslednjem krugu obišao Luisa Hamiltona u poslednjoj trci 2021. godine i doašo do svetske titule, malo je ko očekivao da je to start velike dominacije ekipe iz Milton Kinsa.

Usledile su godine u kojima Red Bul niko nije moga da prestigne, a prošle sezone maltene ni pogledom konkurenti nisu mogli da ih uhvate. Apsolutna dominacija, oboreni su mnogi rekordi, a Mask Ferstapen je došao do treće titule prvaka sveta i nema sumnje da je on glavni favorit kada je i sledeća sezona.

Leteći Holanđanin je nove regulacije koje su na snazi od 2022. godine je bukalno nezaustavljiv. Red Bul je napravio bolid koji je zadao veliki domaći zadatak konkurentima koji su prošle sezone dosta kaskali za njima, a videćemo da li uspeli smanjiti taj minus u ovoj godini.

RB20 kako stoji ime novog bolida je pretpeo velike promene. Jedna od glavnih stvar je ta da je austrijski tim za divno čudo kopirao neke stvari od bolida Mercedesa iz prošle sezone, pa je tako zadnji deo gotov isti kao Mercedesov iz prošle sezone, dok je i prednje krilo izmenjeno. Mercedes se sa tim promenama dosta mučio prošče sezone, a videćemo hoće li Red Bul uspeti da ih prilagodi sebi i ukomponuje tako da rade perfektno.

Po rezultatima na testiranju nedelju dana pre prvog trkačkog vikenda jasno je da Red Bul ima prednost u odnosu na konkurente, ali deluje i prema rečima galvnih ljudi u garaži da ona nije tako velika kao što je bila prošle godine.

Ono na šta se mora obratiti pažnja jesu razultati Serhija Peresa. Meksikanac je već tri godine u bolidu Red Bula, i ako ove godine ne bude prikazao ono što zna i šta može, lako bi mogao biti zamenjem sa npr Karlosom Sajnsom koji traži utočište za 2025. godinu.

Red Bul je glavni favorit i deluje da sve sem njihove titule u obe konkurencije će biti veliko iznenađenje. ,

Nije sve idelano u timu Red Bula. Veliko je pitanje, šta će biti sa šefom ekipe Kristijanom Hornerom koji je pod istragom zbog slanja nepristojih poruka jednoj koleginici u timu. Unutar ekipe je odmah pokrenuta istraga i postoji mogućnost da Horner i dobije otkaz. To bi sigurno dosta poremetilo planove vodeće ekipe na gridu.

Navijači slavnog tima više ne znaju dokle da čekaju da Ferari spoji jednu sjajnu sezonu. Nikako da klikne u Maranelu da se kockice poklope i da crveni bolid bude ispred svih na stazi.

Sada kao da posle sumorne prošle sezone se nazire sunce koje se promanja kroz crne oblake.

Mnogo su uradili inžinjeri Ferarija za ovu sezonu, ono što je najbitnije jeste da su slušali savete vozača koji su im govorili na šta da obrate pažnju, kao i da šta treba popraviti i šta unaprediti za narednu sezonu i izgleda da su u tome pogodili.

Ferari je delovao na testiranjma dosta bolje nego lani. Bolid je dosta brži, glavna promena je bila u degradaciji gume, koje je dosta mučilo bolid Ferarija prošle sezone, ali sada kao da je to prošlost.

Glavno je pitanje hoće li saznanje da u ekipi od 2025. godine biti Luis Hamilton narušiti odnose u timu, kako će sada Sajns kada zna da odlazi iz tima reagovati ako mu u toku trke stigne neka poruka da mora propustiti Leklera, hoće li se na to uopšte obazirati ostaje nam da vidimo.

To je sve na šefu ekipe Frederiku Vaseru pred kojim je veliki ispit da posle prve sezone u Ferarija, sada pokaže napredak i proba da bude konkurentan rival Red Bulu, kako bi pokazali Hamiltonu da je napravio dobar izbor kada se odlučio da dođe u Ferari.

Prema rezultatima Ferari drži to drugo mestu, glavni su konkurenti Red Bulu, a videćemo hoče li se to obistiniti i na trkama.

Godine dominacije Mercedesa su već uveliko prošlost. Osam godina su bili neprikosnoveni na stazi, osvajali titule u konkurenciji konstruktora, omogućili Luisu Hamitonu da šest puta dođe do šampionske titule, a sada se realno nalaze na trećem mestu po snazi bolida.

To u drugu ruku ne govori tabela posle prošlogodišnje sezone, kada je Mercedes bio drugi u generlnom poretku ekipa, ali nijedan vozač Mercedesa nije uspeo da se popne na najviše postolje u 2023. godini.

Lusi Hamiton nije osetio slast pobede već skoro dve godine što je za njegove apetite mnogo. I zato možda i ne čudi odluka da pređe u Ferari.

Isto kao što je bio slučaj sa Italijanskim timom, tako je sada veliko pitanje kakvi su odnosi u Mercedesu, Hamilton je nekoliko puta govorio da je megamotivisan za novu sezonu i da će maksimalno pomoći timu u kojem je od svoje 13.godine.

Ipak sigurno da nije prijatno šefu ekipe Toto Volfu koji sa jedne strane mora da rukoviodi ekipom u ovoj sezoni, i da traži novog vozača za sledeću sezonu, jer će jedan bolid biti slobodan, dok je na drugom mestu tu Džordž Rasel koji bi trebao da bude uzdanica Mercedesa u narednim sezonama.

Testiranja Mercedesa u Bahreinu su pokazala da ima tu još dosta da se radi, ali da je bolid dosta bolji i upravljiviji nego prošle godine, što su potvrdili i sami vozači posle tri dana u Bahreinu.

Sigurno da možemo od ove ekipe koja zna kako se pobeđuje i osvjaju titule, očekivati bolje rezultate nego prošle godine, a šta će to biti ostaje nam da vidimo.

Kada se radi o ekipama koje će prema procenama biti negde na sredini grida, tu se pre svega misli na ekipu Meklarena.

Ekipa koja je imala košmarnu start prošle sezone i fenomenalan završetak . Sada u ekipi žele da izbegnu to u ovoj godini i da na krilima kraja prošle godine nastave u ovoj i tako pokažu da su spremni da se bore sa najjačim timovima u ovoj sezoni.

Sastav je ostao isti i sada je sve na Norisu i Pijastirju da pokažu svetu da je Meklaren dodatno napredovao, a ako se to desi najsrećniji će biti šef ekipe Zek Braun.

Možda najveći napredak je pokazala ekipe RB. Nekadašnji Toro Roso i Alfra Tauri je ponovo onaj stari je ponovo ona ekipa koja ima brzinu i koja bi ove sezone mogla da bude redovna među deset pozicija koje će redovno osvajati bodode.

U odnosu na prošlu sezonu sada RB nije lutoa sa sastavom ekipe, gde su u prvom delu imali Nika De Virisa koji nij pokazao svoj pun potencijal, tako da sastav za ovu sezonu je ostao isti, tu su Cunoda i Rikardo, koji sa dobrim bolidom znaju da naprave dobar rezultat,

Ekipa Aston Martina je sjajno ušla u prošlu sezonu, gde je Fernando Alonso uspeo da posle tri trke ima čak tri podijuma. Taj start je bio fenomenalan i on je držao drugo Aston Martin na vrhu poretka u konkurenciji konstruktora, sve dok konkurencija nije dala gas i smakla ih iz gornjeg doma. Sada u Britanskoj ekipi nisu tako optimistični i deluje da će se teško ponovit rezultati od starta prošle sezone, ali kada u ekipi imate dvostrukog prvaka sveta, onda je sve moguće.

Alpina je najviše kaskala u mestu. Deluje da se nisu pomerili ni gore ni dole i da će se i ove sezone boriti za bodove na svakoj trci. Gasli i Okon će dati sve od sebe, a možda će sada novi šef ekipe Bruno Famin koji je u toku prošle sezone nasledio Otmara Šafnauera pokazati da je kadar za ovu poziciju.

Kada spominjemo začelje tu pre svega moramo da spomenemo ekipu Hasa.

Posle prelaska Luisa Hamiltona u Ferari, glavna vest je da Gunter Štajner nije više šef ekipe Hasa. Čovek koji je bio sinonim za ovaj tim je napustio kormilo američke ekipe, i na njegovo mesto je došao Japanac Ajao Komacu koji će pokušati da nastavi tamo gde je Štajner krenuo. Magnusen i Hulkenberg su spremni, testiranja nisu prošla kako treba, ali od Hasa sve svašta može očekivati.

Džejms Vauvs je zadovolja posle testiranja u Bahreinu. Šef ekipe Vilijamsa veruje da ekipa može imati bolje rezultate nego prošle sezone. Za divno čudo mene najviše je iznenadilo to što je svoje mesto u ekipi zadržao Logan Saržent koji je imao dosta turbuletnu sezonu i vozač koji je osvojio samo jedan poen u 2023. godini. Pored njega će bit sve bolji i bolji Aleks Albon od koga se ove godine možda mogu očekivati i bolji rezultati.

Nema više Alfa Romea u svetu Formule 1, posle dugo godina se u svet vratilo staro dobro ime Zaubera. Ekipe pod čijim imenom su vozili neki slavni vozači, sada je ugladala svetlost dana. Međtuim veliko je pitanje šta Zauber može da uradi i koliko može, tačnije da li su kadri da izbegnu samo začelje na gridu. Sastav je ostao isti tu je iskuni Valteri Botas, a Gvanju Džo posle premijerne sezone u Formuli 1 očekuje da sada ide sve bolje i bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.