Izvor: Blic, 08.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorcima milion evra od zarade plavih?!

Crnogorcima milion evra od zarade plavih?!

Razlaz u Fudbalskom savezu Srbije i Crne Gore, do kojeg će doći ukoliko se 21. maja na referendumu proglasi nezavisnost teritorijalno manje članice državne zajednice, mogao bi da košta Srbiju oko milion evra. Čelni ljudi nacionalne kuće fudbala i republičkih saveza načelno su postigli dogovor da Srbija igra u kvalifikacijama za EP 2008, ali će FS Crne Gore dobiti procenat od eventualnog plasmana Srbije na završni turnir u Austriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Švajcarskoj.

Za plasman na Evro 2004. godine UEFA je, na primer, nagrađivala saveze sa 4,8 miliona evra, pa kada od te sume odbijete oko 30 odsto za premije igračima i stručnom štabu, i još koji procenat za tekuće troškove, dođete do sume da bi republički savezi dobili, u srazmeri 75:25 (takav je generalno odnos Srbije i Crne Gore u nacionalnoj kući fudbala), 2.250.000, odnosno 750.000 evra. Ovo je naravno gruba računica, jer je nagrada iz UEFA, na primer, 2000. bila 3,1 milion evra, a četiri godine kasnije 50 odsto veća.

Zvezdan Terzić, predsednik FS Srbije, diplomatski je odgovorio na pitanje da li će eventualno novac da bude bratski podeljen kao država i savez.

- Ne bih da prejudiciram rešenja, treba prvo sačekati da političari kažu šta imaju, pa da vidimo rezultate referenduma i tek na kraju da se dogovorimo o svemu, pa i da preciziramo eventualnu podelu novca. Nijedna stavka u našim dogovorima nije i neće biti sporna - kaže Zvezdan Terzić.

Srbija, u ovom slučaju pravni naslednik SCG, svakako bi igrala u kvalifikacijama za EP 2008, s obzirom na to da Crna Gora u slučaju nezavnisnosti ne može do septembra da postane članica Ujedinjenih nacija, pa samim tim ni UEFA.

- Crnogorci su svesni da će Srbija sama da startuje u kvalifikacijama ukoliko napuste zajedničku državu, a prvo takmičenje oni bi imali 2008. godine kada počinju kvalifikacije za Mondijal 2010. u Južnoj Africi. Dakle, Srbija će preuzeti sva prava i obaveze od FSSCG, a Crna Gora će tražiti prijem u UEFA i FIFA. Suština je da Srbija prvi put spremna čeka donošenje jedne važne odluke. Ž. Babović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.