Crni rekord Partizana

Izvor: Politika, 23.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni rekord Partizana

Samo 44 poena protiv CSKA u Moskvi najmanji je broj poena "crno-belih" u istoriji učešća u evrokupovima

Partizanovih 44 poena protiv CSKA u Moskvi u sedmogodišnjem istorijatu TOP 16 faze Evrolige nije negativan rekord, koji ostaje u vlasništvu Benetona (43), ali jeste najslabiji košgeterski učinak "crno-belih" u njihovoj dugoj istoriji igranja u evrokupovima. To je treći put da su na međunarodnoj sceni išli ispod granice od 50 poena – do preksinoć dva puta dali su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 49, na utakmicama u "Pioniru" na kojima su primili 74 koša.
Jedan učinak manji od 50 pogodaka dogodio se pre dve godine protiv turskog Efesa, a dva kada je na klupi rivala sedeo italijanski stručnjak Etore Mesina. Prvi put se to zbilo protiv njega kad je vodio Kinder, u uvodnom delu elitnog takmičenja u sezoni 1997/1998, poslednjoj pre ove u kojoj je Partizan igrao u drugom krugu, a u kojoj je otišao na "fajnal for" na kojem je poražen u polufinalu upravo od Bolonjeza (83:61). Kinder je tada postao šampion Evrope, sa sadašnjim predsednikom našeg prvaka Danilovićem u timu. Bivši selektor "azura", rođen u Kataniji (48 godina), ovoga puta je vodio CSKA s kojim već ima, prošle godine osvojen, trofej evropskog šampiona.

– Partizan je protiv nas pokazao da je značajna razlika u igranju pod pritiskom i bez opterećenja. Mi smo šutirali iznenađujuće loše, ali smo to nadoknadili dobrom odbranom. Naši bekovi su obavili veliki posao čuvajući Kamingsa, veoma važnog igrača protivnika. Ispunili smo cilj da dobijemo prve dve utakmice kod kuće, rekao je Mesina, trostruki klupski prvak Evrope.

U sudaru sa najjačim ekipama, suparnici često mogu da odigraju tek onoliko koliko im bude dozvoljeno. I zbog toga, dostojan otpor u dve trećine meča protiv evropskog prvaka, na njegovom parketu na kojem gosti u Evroligi ne znaju za pobedu više od godinu dana – nije loše. Partizan je ovoga puta dobro počeo, na sredini treće četvrtine razlika je iznosila "dve lopte" (39:33). Posle toga CSKA je nanizao 13:2. U trenucima velike serije, kakve u poslednje vreme prave rivali protiv Partizana, ni nekolicina iskusnijih igrača "crno-belih" nije imala prava napadačka rešenja, a pre svega oni ne bi trebalo da dozvole da tim završi sa 44 pogotka.

S druge strane, u ovom kolu Ivkovićev Dinamo je ne tako jakom Benetonu ubacio za nosioca grupe preskromnih 55 poena, Barselona je "oduvana" od Panatinaikosa posle serije Atinjana od 24:3 u prvom poluvremenu... Sa koliko je ipak neiskustva u TOP 16 Evrolige ušao Partizan, ne govori samo veliki broj mladih igrača koji debituju na ovom nivou nadmetanja. U svojoj karijeri utakmice takvog intenziteta nije igrao čak ni njegov 30 – godišnji Amerikanac Kamings (rođen 29. februara prestupne 1976. godine pa može da se kaže da će protiv Huventuda sledećeg četvrtka, 1. marta, igrati na rođendan). U tri sezone u NBA ligi odigrao je 199 ligaških utakmica čiji pojedinačni značaj ne doseže do pristupa igrača u duelima TOP 16 američke profi košarke, u kojem je proveo nepun minut na terenu, jednom prilikom u dresu Golden Stejta ("plej-of" NBA okuplja po osam ekipa u Istočnoj i Zapadnoj konferenciji).

– Pobeda CSKA je apsolutno zaslužena, ali je razlika na kraju veća nego što je bio kvalitet njihovih igrača. To je proisteklo iz lošeg procenta šuta i nedovoljnog iskustva naših igrača. Nisam zadovoljan drugim poluvremenom u kome smo postigli samo 17 poena. Loše smo šutirali "trojke", komentar je Duška Vujoševića, stratega "crno-belih" koji su ubacili tri šuta za tri poena iz 15 pokušaja.

Da CSKA odigra motivisano doprineli su i Venecuelanac Tores, koji se potrudio da debi za novi tim u Evroligi bude uspešan sa 11 poena, a posebno inspirisan da iskoristi priliku bio je 20-godišnji Rus Pankrašov, strelac deset poena za 16 minuta na terenu. Vršnjaka je posebno pohvalio Partizanov šuter Uroš Tripković:

– Želim da istaknem Pankrašova jer je odigrao natprosečno. Oba tima su bila dobra u odbrani. Mi smo u tom delu igre bili najbolji što možemo, ali sa šutem kakav smo imali ne može se pobediti CSKA.

Huventud bi idućeg četvrtka u "Pioniru" mogao da bude i pokazatelj koliko ima rasta u igri Partizana u ovoj sezoni, budući da je u prvom delu španski tim dva puta savladao "crno-bele", kojima je raspored počeo da ide na ruku. Jer, između utakmica u Evroligi srpski šampioni imaju lakši ritam u Jadranskoj ligi, u kojoj do poslednjeg kola gostuju ekipama iz donjeg dela tabele Slovanu (sutra 19 č), Bosni i Širokom, a dočekuju Budućnost i Zadar.

G. Kovačević

[objavljeno: 23.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.