Čokolada koja podmlađuje kožu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2015, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čokolada koja podmlađuje kožu

Da biste imali lepu, negovanu i zategnutu kožu, više ne morate samo da je tretirate kremama spolja, već možete da je podmladite i iznutra.

Britanski naučnici su napravili čokoladu protiv starenja, koja čak može i da "ispegla" bore. Novi slatkiš poboljšava cirkulaciju, i tako usporava nastanak bora. Istraživanja su pokazala da svakodnevni unos do deset grama ove čokolade menja strukturu u raznim slojevima kože toliko, da se postiže efekat podmlađivanja za 10 godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Čokoladu koju su nazvali "estečok", napravili su stručnjaci Univerziteta Kembridž. Oni tvrde da samo jedna kockica od oko 7,5 grama, sadrži toliko antioksidanata, koliko i file lososa sa Aljaske, i isto toliko polifenola, koji efikasno pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, kao što ima u 100 grama crne čokolade.

Ispitivanja su trajala četiri nedelje, a učesnici su svakoga dana morali da pojedu jednu kockicu "estečoka". Dokazano je da im je slatkiš koji sadrži nešto više kakaoa, poboljšao cirkulaciju i delovao preventivno na proces nastanka bora.

"Klinička testiranja su pokazala da se upalni proces u koži smanjio, a tkivo obnovilo", rekao je jedan od učesnika ovog istraživanja, dr Ivan Petaev. "Učestvovali su pedesetogodišnjaci i šezdesetogodišnjaci, a uvidom u kožne biomarkere smo utvrdili da im je koža nakon istraživanja vraćena na nivo kao kada su imali 20 ili 30 godina. Poboljšali smo fiziologiju kože, i istovremeno usporili starenje."

Ipak, neki lekari su po pitanju ovog proizvoda veliki skeptici.

"Sigurno je da čokolada sadrži neke supstance koje mogu uspešno da pomognu u borbi protiv bolesti i starenja, ali ne smemo da zaboravimo da konzumacija velike količine čokolade može da dovede do povećanja broja unetih kalorija, a samim tim i do gojaznosti", upozoravaju lekari Univerziteta u Glazgovu. "Zbog toga bi istraživači morali da svoje tvrdnje potkrepe dodatnim dokazima, koji će dati odgovore na još brojna pitanja i nedoumice."

Specijalista za ishranu Koledž univerziteta u Londonu, doktor Džordž Grimbl je dodao da su ranija ispitivanja pokazala da efikasnost usporenog antioksidanta astaksantina veća kada se primenjuje direktno na kožu, a ne kada učestvuje u procesu varenja.

"Ipak, treba naglasiti da astaksantin zaista ima antioksidantno delovanje, i veoma malo negativnih efekata, tako da ovaj pronalazak deluje obećavajuće", rekao je Grimbl. "Međutim, još je rano da se donose zaključci o dugotrajnim efektima."

U kutiji doza za tri nedelje

Kocka čokolade, inače, sadrži samo 38 kalorija, i zbog toga mogu da je uzimaju i dijabetičari. Prodavaće se u luksuznom pakovanju, svaka kockica će biti posebno upakovana, a u kutiji će se nalaziti "doza" za tri nedelje. Čokolada bi uskoro trebalo da se pojavi na tržištu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.