Ćino Rekoba  poslednji ples Kineza iz Montevidea

Izvor: B92, 11.Apr.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćino Rekoba " poslednji ples Kineza iz Montevidea

Aaaaaa far l'amore comincia tu... Aaaaaa far l'amore comincia tu... Scoppia, scoppia mi sco, Scoppia, scoppia mi scoppia il cuor...

Poprilično sam siguran da je dobar deo vas ovu prvu rečenicu ’pročitao’ u dobro poznatom ritmu – dok je prva sledeća misao išla na neki od derbija italijanskog Kalča iz popularnog termina – nedeljom od 15 časova. Jednog od važnijih ’termina’ u novijoj fudbalskoj istoriji.

Ajde što je tadašnji fudbal ’nešto drugo’ >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ovo što danas gledamo, nego što su terenima Apeninskog poluostrva tada bukvalno šetali ’fudbalski bogovi’. Serija A bila je na svom vrhuncu, količina majstora u gotovo pola timova lige bila je zastrašujuća, pa su Italijani često pravili društvo Enzglezima u samim završnicama evrokupova, a isto toliko ih i osvajali.

Upravo tada, krajem prošlog i početkom novog milenijuma, Kalčo je bio popularan koliko i Premijer liga, ako ne i više – kada govorimo o ovdašnjem podneblju, svakako.

Tada nije bio redak slučaj da vam Bari i Atalanta prirede šou dostojan derbija ’Della Capitale’ ili ’Della Madonina’, a često su i ’manji’ timovi znali da u samom finišu trke dikretno odluče kome će Skudeto.

Meni jedna od dražih fudbalskih uspomena iz tog vremena jeste sam početak sezone 1997/98, leto u kome je Masimo Morati odlučio da je vreme da Luis Nazario Ronaldo da Lima postane igrač milanskog Intera. Na Đuzepe Meaci gostovala je Breša, stadion krcat, sve kamere uprene su u ’Zubu’, ali u prvi plan iskače, tada, izvesni ’Kinez’.

Gosti vode od 73. minuta pogotkom ’preiskusnog’ Darija Hubnera, koji je loptu iz okreta zakucao u same rašlje, pošto su prethodno Juri Đorkaef, Mauricio Ganc i Ronaldo promašili sve što se može promašiti. Međutim, trener ’nerazura’ Luiđi Simoni u minutu koji je prethodio vođstvu Breše pravi izmenu i nesvesno ’dobija’ meč.

Izlazi Ganc, a na njegovo mesto ide još jedan novajlija koji je takođe stigao tokom leta – dvadesetjednogodišnji Alvaro Aleksander Rekoba Riveiro. U datom trenutku za mene velika nepoznanica, koja mi je za svega trinaest minuta pokazala koliki je majstor.

Kompletan tekst Nemanje Đorđevića o karijeri jednog od najboljih igrača u istoriji Urugvaja pročitajte u rubrici 'Teme'.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.