Cilj su dva finala...

Izvor: Politika, 22.Jul.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj su dva finala...

Na Svetskom prvenstvu u velsanju za mlađe seniore u Varezeu (23-27. jul) učestvuje pet posada Srbije

Prošle godine na Svetskom veslačkom prvenstvu za takmičare do 23 godine u Otenšajmu Srbija je imala samo jednu posadu. Miloš Vasić i Radoje Đerić u dvojcu bez kormilara, u konkurenciji 19 posada, osvojili su bronzanu medalju preveslavši stazu za 6:37,04 minuta.

U Varezeu, na ovogodišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šampionatu sveta za mlađe seniore, koje počinje danas kvalifikacionim trkama, u konkurenciji takmičara iz 51 zemlje naše veslanje predstaviće se sa pet posada. Skifista Aleksandar Filipović i četverac bez kormilara u sastavu Vuk Matović, Nikola Kekić, Igor Lončarević, Nikola Selaković startovaće danas, dok će skifistkinja Jovana Arsić, dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković i dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić prvi put na regatnu stazu izaći sutra.

– Sve posade su vredno trenirale na završnim pripremama i u dobroj formi i raspoloženju dočekuju početak takmičenja. Sudeći prema rezultatima u proteklom periodu i prema konkurenciji u Varezeu realno je da u subotu i nedelju dve naše posade veslaju za medalju. Sve preko toga bilo bi prebacivanje plana i ciljeva koji su postavljeni pred naše reprezentativce – rekao je trener Dejan Guslov, član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije.

To bi za ovu selekciju u kojoj su svi debitanti na velikim takmičenjima, ili se prvi put takmiče u ovim posadama, bio veliki uspeh. Najveći optimista je Filipović, koji će se u Varezeu poslednji put takmičiti kao mlađi senior i koji se posle tri godine veslanja u dubl skulu vratio u skif za koji je prijavljeno 30 veslača:  

– S mnogo samopouzdanja očekujem start šampionata. Čamac ide dobro i brzo i veslaću da pobedim. Nikada nisam startovao na takmičenju na kojem u mojoj disciplini ima toliko takmičara. Ipak, mnogi među njima ne pripadaju visokoj klasi svetskog veslanja. Najveći konkurenti su mi Bugarin Jotov koji vesla pod zastavom Azerbejdžana i koji je na nedavnom Evropskom prvenstvu u Beogradu osvojio srebro u dubl skulu i Poljak Vegricki, prošlogodišnji svetski juniorski prvak u skifu.

Mačković i Pivač su iz trofejnog juniorskog osmerca prebačeni u dvojac bez kormilara i žele plasman u A finale, a Mačković dodaje:

– Tada će biti sve moguće...

Laki veslači Jovanović i Jošić prvi put će se nadmetati kao reprezentativci i tek posle kvalifikacija – kako kažu – znaće se njihovo mesto u konkurenciji 19 posada. I četverac je u debitantskom sastavu, ali i njegovi članovi razmišljaju o trofejima. Čine ga prošlogodišnji junior Lončarević, Selaković i Kekić i nešto iskusniji Matović, koji se vratio u reprezentaciju posle tri godine i srebra osvojenog u juniorskoj konkurenciji sa Simovićem na Svetskom prvenstvu 2011.

Zrenjaninka Jovana Arsić, koja je u reprezentativnom dresu nastupila na Olimpijskim igrama mladih 2010, prvi put će se ogledati na jednom velikom takmičenju u konkurenciji (mlađih) seniora. Imaće 21 rivalku i priželjkuje da ima četiri trke. Četvrta je finalna...

Ž. B.

objavljeno: 23.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.