Cilj dva boksera u Pekingu 2008.

Izvor: Politika, 10.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj dva boksera u Pekingu 2008.

Budućnost našeg boksa je u omladinskim pogonima i u početku ligaškog takmičenja, tvrdi direktor svih bokserskih selekcija

Snaga jednog sporta ogleda se u njegovoj masovnosti, rezultatima, interesovanju gledalaca, medija... Kod nas su nekada fudbal i boks bili najpopularniji sportovi, a njihovi glavni asovi – istinski sportski heroji nacije. Danas je fudbal još uvek na vrhu piramide domaćih sportskih disciplina, dok bokserski sport strmoglavo gubi poziciju koja mu je nekada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pripadala.

Više u ringu nemamo velike majstore, spremne za najveće međunarodne domete kao što su to nekada bili braća Kačar, Vujković, , Đerić, Ristić... To vreme je prošlo. Danas su naši glavni bokserski ambasadori predsednik Slobodan Kačar i direktor Velizar Đerić, koji svojim znanjem, veštinom i autoritetom pokušavaju da vrate boks na nekadašnje staze uspeha, ali, njima je potpuno jasno da bez boksera nema uspešnog povratka.

– To je tačno, – kaže direktor svih bokserskih reprezentacija Velizar Đerić. – Budućnost srpskog boksa vidimo u omladinskim pogonima. Željeni rezultati stižu, naravno, ne tempom kojim bismo želeli, ali ići ćemo polako korak po korak i siguran sam da bez obzira na brojne prepreke na koje ćemo nailaziti da ćemo stići do cilja. A naš cilj je da 2008. godine u Pekingu na olimpijskim igrama imamo bar dvojicu boksera.

Juniorska reprezentacija je nedavno otputovala u Maroko gde je u toku svetski šampionat. Na žalost zbog brojnih obaveza u Ferijalnom savezu Srbije, i zbog sajamskih priredbi koje dolaze direktor Đerić je morao da otkaže put.

– Predsednik Kačar će u Maroku napraviti plan i strategiju pred novi kongres Svetske bokserske federacije koji je u novembru u Dominikanskoj Republici. Na taj veliki skup ići ćemo u punom sastavu, jer tamo se kroji sudbina svetskog boksa. Mi želimo da budemo deo toga, a predsednik Kačar ima veliku mogućnost da se nađe u bordu AIBE.

Poslednjih meseci klupski čelnici su veoma odlučni u nameri da ponovo "ožive" ligaško takmičenje. Šta vi o tome mislite?

– Jasno je da bez lige nema boksa i da bez ekipnog takmičenja naših bokseri nemaju šta da traže na međunarodnom ringu. Imamo potencijal kao što su Vojvodina, Partizan, Zvezda, beogradski i kragujevčaki Radnički, Loznica, Dinamo, Mačva. Mnogi od tih klubova jedva čekaju početak takmičenja i mi ćemo učiniti sve da ekipni šampionat što pre startuje, – kazao je Đerić.

Nedavno je Crvena zvezda dobila novo rukovodstvo u kome ste predsednik Skupštine kluba.

– Bez obzira na tu činjenicu, pravila moraju postojati za sve i ona moraju biti jednaka. Kao nekadašnji ministar sporta, a pre svega čovek boksa nisam klubaški opredeljen i trudiću se da liga ima svoju sportsku dimenziju, da bude bez ijedne mrlje i da u ringu pobeđuju zaista samo najbolji. Ali, bez jakog Partizana i jake Zvezde nema ni jakog boksa u Srbiji.

Bliži se 50. jubilarni meč šampiona. Kako teku pripreme za taj veliki sportski događaj?

– Spremno ćemo dočekati meč šampiona, – tvrdi Velizar Đerić. – U pregovorima smo sa mnogim reprezentacijama, želja nam je da dovedemo Kubance, trenutno najjaču boksersku velesilu. Imamo čvrsto obećanje da će Kubanci doći u Beograd. To će biti pravi spektakl, ali razmišljamo da na meču šampiona održimo i jedan profi-meč i da time pokažemo puno jedinstvo amaterskog i profi boksa, – istakao je direktor svih bokserskih reprezentacija Srbije Velizar Đerić.

--------------------------------------------------------------------------

Pozivnica predsedniku Husainovu

Jedan od glavnih gostiju predstojećeg 50. meča šampiona koji je na programu u novembru, biće, kako nam je kazao Velizar Đerić, aktuelni predsednik Evropske bokserske federacije (EABA), Rus Eduar Husainov. Đerić i Kačar će se sa Husainovim o svim detaljima vezanim za njegovu posetu Beogradu i meču šampiona dogovoriti na kongresu AIBA u Dominikanskoj Republici.

– Moramo da održavamo dobre kontakte sa važnim ljudima iz evropskog i svetskog boksa. To je naš glavni zadatak, – kazao je Velizar Đerić.

Dragan Todorović

[objavljeno: 10.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.