Četvrti Šekspir festival u Čortanovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrti Šekspir festival u Čortanovcima

Četvrti Šekspir festival biće održan od 30. juna do 2. jula u Vili Stanković u Čortanovcima i prikazati predstave savremene svetske i domaće produkcije, rađene po dramama Vilijama Šekspira, najavljeno je na koferenciji za novinare.

Festival će otvoriti predstava "Perikle" u režiji Nikite Milivojevića, a publika će imati priliku da pogleda i komad "Henri V" trupe "Parabola" iz Londona 1. jula i "Makbet" Tang Šu Ving Teatar Studija iz Hong Konga 2. jula.

"Šekspir >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << festival" inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere svoje predstave "Henri VI" u Glob teatru u maju 2012. godine.

Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Milivojević je bio vođen željom da se Vila Stanković, izuzetan prostor zatvoren za javnost, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

"U svom pismu koje je uputio Šekspir festivalu pošle godine, Piter Bruk, jedan od najvećih reditelja 20. veka, između ostalog, rekao je: 'Šekspir je fenomen, kao Sunce i Mesec, njegove drame govore direktno ljudima svih rasa i nivoa, u svakom trenutku svetske istorije'. Uveren da nam je Šekspir uvek potreban, nije mu bilo teško da uputi nekoliko reči podrške jednom malom, nepoznatom festivalu, koji se bori da opstane uz Šekspira", rekao je Milivojević.

On se zapitao koliko nam je zaista danas potreban Šekspir i uopšte pozorište, umetnost.

"Publici koja već četvrtu godinu dolazi u predivan ambijent 'Vile Stanković' u Čortanovcima sigurno jeste. Za samo tri godine postojanja, Šekspir festival je bio domaćin pozorišnim trupama iz Indije, Velike Britanije, Portugala, Finske, Grčke, Irana, Makedonije, SAD, Slovenije, Belorusije... Svojim predstavama svi oni kao da su doneli jedan mali grumen zlata i ostavili ga ovde kod nas", primetio je Milivojević.

Najavljujući goste iz Kine i Velike Britanije, Milivojević je rekao da će to biti još jedna prilika za jedinstven, pozorišni doživljaj, potpuno novo i neočekivano iskustvo.

"Upravo zbog toga je važno boriti se za Šekspir festival uprkos svemu", naglasio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.