Izvor: MozzartSport.com, 05.Jan.2021, 18:52

Četiri skakaonice: Lanišek završio takmičenje, Stoh najbolji u kvalifikacijama u Bišofshofenu

Duel Petera Prevca i Gregora Šlirencauera vraća ljubitelje ski-skokova nekoliko godina unazad kada su Slovenac i Austrijanac vodili bitke u Svetskom kupu

Pobednik kvalifikacija u Bišofshofenu je lider turneje Četiri skakaonice – Kamil Stoh. Poljak je u kvalifikacijama skočio 138 metara i za 0,6 poena je bio bolji od Roberta Johansona, dok je treća pozicija pripala Halvoru Egneru Granerudu. Skočio je Granerud najduže, prizemljio se na 140,5 metara, ali to >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nije bilo dovoljno u zbiru sa ocenama da se nadmaši Stoh. U prvoj seriji Kamil Stoh će skakati protiv Kanađanina Metjua Soukupa.

U kvalifikacijama u Bišofshofenu, poslednjoj stanici Novogodišnje turneje i osmoj u Svetskom kupu, našlo se 59 skakača. Vremenski uslovi nisu bili idealni, duvao je jak vetar na jednoj od pet prirodnih skakaonica i kvalifikacije su ponudile prosečne i ispodprosečne dužine. Anže Lanišek neće se naći u prvoj seriji, podbacio je u kvalifikacijama i to je najveće iznenađenje.

Sutra će u zvaničnom takmičenju David Kubacki braniti trofej i prošlogodišnje prvo mesto iz Bišofshofena. Pred Kubackim je ozbiljan zadatak, ali ne i nemoguća misija. Ipak, neće se ni on, ni ostali pratioci Kamila Stoha previše pitati u glavnom takmičenju. Moraće Stoh da podbaci u jednom od dva skoka kako bi Kubacki, Granerud, Gajger ili Ajzenbihler uopšte došli u priliku da ga ugroze i preotmu “Zlatnog orla”, koji je već viđen u Stohovom naručju.

Uz KamilaStoha, Roberta Johansona i Halvora Egnera Graneruda u najboljih deset smestili su se Štefan Kraft, Danijel Huber, David Kubacki, Mihael Hajbok, Markus Ajzenbihler, Jukija Sato i Filip Ašenvald, a drugu grupu najboljih skakača predvodio je Gregor Šlirencauer.

Najzanimljivije parove u sutrašnjem nadmetanju u Bišofshofenu, čiji početak je zakazan za 16.45, činiće: Stekala – Gajger, Žila – Lakner, Štajner – Alto, Domen Prevc – Hniščol, Haman – Paške, Fetner – Lindvik, Bartol – Keići Sato, Peter Prevc – Šlirencauer, Aigro – Ašenvald, Kitosaho – Hajbok, Kot – Kubacki, Aman – Granerud i Junširo Kobajaši – Johanson.

Gregor Šlirencauer je skokom u kvalifikacijama podsetio na stare dane. U Insbruku se dvostruki osvajač Novogodišnje turneje nije plasirao u drugu seriju, u Oberstdorfu i Garmiš-Partenkirhenu nije ni skakao, a letom od 131 metar u kvalifikacijama u Bišofshofenu nagovestio je da bi sutrašnje takmičenje moglo da mu donese dobar rezultat.

Simon Aman, nekada veliki Šlirencauerov rival i godinama glavni konkurent u Svetskom kupu, još jednom je slabo skočio u kvalifikacijama. Cene Prevc je diskvalifikovan zbog nepropisnog odela i pogurao je Simona Amana do prve serije. Još jednom je tako Švajcarac ušao na mala vrata u drugu seriju, ali je teško očekivati da će u njoj napraviti značajniji rezultat koji će mu obezbediti bodove.

Štefan Kraft je letom od 136 metara istisnuo Gregora Šlirencauera sa prve pozicije, a Mihael Hajbok je sleteo na 138 metara i upotpunio dobre kvalifikacije Austrijanaca. U jednom momentu Austrijanci su držali prvih pet pozicija, pored pomenute trojke dobre rezultate ostvarili su Ašenvald i Huber, a austrijski vozić razdvojio je Jukija Sato.

Marijus Lindvik ipak se pojavio na zaletištu skakaonice Pol Auserlajtner nakon što je preskočio takmičenja u Garmišu i Insbruku zbog zubobolje. Bio je upitan nastup trećeplasiranog iz Oberstdorfa, ali se Norvežanin odlučio da ne propusti poslednju stanicu turneje, i naći će se u prvoj seriji.

Glavno takmičenje, tačnije prva serija skokova u Bišofshofenu na programu je sutra od 16.45, a po završetku direktnih duela, nakon kraće pauze, počeće druga serija.

PIŠE: Stefan TANASIĆ

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.