Izvor: MozzartSport.com, 26.Sep.2021, 16:35

Centurion Hamilton ispisao istoriju i ukrao prvu pobedu Norisu, Ferstapen sa 20. mesta do postolja

Sjajna trka u Sočiju i nova pobeda britanskog vozača koji je posle trke za Veliku nagradu Rusije prvi u generalnom plasmanu

Sjajna sezona u Formuli 1. Puno uzbuđenja, sjajnih individualnih izdanja, briljantnih taktika timova... Čini se da nadmetanje za šampionsku titulu odavno nije bilo zanimljivije. Tako je Luis Hamilton trku u Sočiju počeo sa četvrte pozicije, a završio je na čelu. Još veći podvig napravio je Maks Ferstapen, koji je sa 20. mesta, uz zamenu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << agregata, stigao do drugog i nastavio borbu udvoje sa Britancem za titulu.

Hamilton je ispisao istoriju. Kada je prošao kroz cilj, postao je prvi vozač u istoriji koji je ostvario 100 pobeda. Dugo je na čelu trke bio Lando Noris, ali ga je Hamilton sustigao i na kraju prestigao, te ga je uskratio za prvu pobedu u karijeri.

"Puno vremena je bilo potrebno da bi došao do 100 pobeda i bilo je trenutaka kada nisam bio siguran da li ću uspeti da dođem dotle. Noris je odradio sjajan posao, vozio je sa fantastičnom brzinom".

I N C R E D I B L E 💯@LewisHamilton #F1 pic.twitter.com/bjPvx2xHHG

Ključ je bio u odluci mlađeg Britanca da ostane na tvrdim gumama, uprkos činjenici da je počela da pada kiša. Nije napravio dobru procenu, jer su padavine postajale sve snažnije, što je na kraju dovelo do ispadanja sa staze. Hamilton je, kao i ostali vozači, promenio pneumatike i izabrao gume za promenljive uslove. Lagano je obišao zemljaka i na kraju prvi prošao kroz cilj.

The moment a first #F1 win finally slipped away from Lando Norris#RussianGP pic.twitter.com/W3ofVyM6Fb

Maks Ferstapen je zbog brojnih problema trku počeo sa 20. mesta. Polako se probijao, pametnim odlazima u pit i dobrom strategijom napredovao poziciju po poziciju, te je na kraju uspeo da stane uz rame Hamiltonu i ne dozvoli mu da se odlepi u generalnom plasmanu. Posle današnje trke, Britanac ima 246,5 bodova, Holanđanin dva manje.

"Teško je bilo doneti odluku za promenu na gume za promenljive uslove, jer je bilo veoma klizavo. Da sam otišao krug ranije, uništili bi ih. Trka takođe nije bila jednostavna, kiša nam je pomogla da napravimo poslednji korak. Sa kaznom koju smo imali, praktično smo pali za samo jedno mesto i to definitivno nisam očekivao".

Treći je na kraju završio Karlos Sajnc, koji je prestigao Norisa, ali je morao u pit jer su mu zbog vremenskih uslova stradale gume. Obojica su u isto vreme otišla na zamenu, ali je Španac uspeo bolje da se snađe i domogne se podijuma. Peti put u karijeri, treći put za volanom Ferarija.

Trku nije uspeo da završi samo Mik Šumaher iz Hasa, Noris je na kraju završio tek sedmi, a između njega i Sajnca našli su se Danijel Rikardo, Valteri Botas i Fernando Alonso. Kimi Raikonen je bio osmi, Serhio Perez deveti, a u deset se našao i talentovani Džordž Rasel, kojem po svemu sudeći sledi selidba u Mercedes od naredne sezone.

Sledeći grafikon najbolje oslikava kako je protekla trka u Sočiju.

Work this one out 🤷#RussianGP #F1 pic.twitter.com/vIMlvCUX34

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.