Čemu nas deca uče?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2015, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čemu nas deca uče?

Sećate li se rečenice dok ste bili mali: Slušaj starije, oni su iskusniji, imaju više godina, bolje znaju od tebe? Iako smo od rođenja predodređeni da učimo od starijih da hodamo, da pričamo, da samostalno jedemo, od malih-velikih ljudi, mi odrasli možemo mnogo toga da naučimo i da se podsetimo svega onoga što smo zaboravili u brzom i komplikovanom svetu odraslih.

Vremena se menjaju, menja se i način vaspitavanja. Iako su svesni da su današnji mališani drugačiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << većini roditelja je teško da istupe iz kalupa po kome su oni vaspitani.

"Često je, usuđujem se reći najčešće je to kamen spoticanja u nekom autonomnom i zdravom vaspitavanju svoje dece. Recimo u momentima kada imate jedan dijalog, jednu nesaglasnost sa bračnim drugom ili nekim trećim, kada dete uđe kao mali sudija i prostim dečijim rečnikom Vam objasni da to nije lepo", objašnjava roditelj Tomislav Vla.

"Ja sam učila u principu od njih i oni od mene. Čista duša i iskrenost to je ono što mene fascinira svaki dan u nekim sitnicama koje su meni onako ili većini roditelja usputne i kad oni kažu, ja stanem pa se zapitam - Bože, zašto ja više ne razmišljam tako, a to je normalno i pravo razmišljanje i tako i treba", kaže mama Marija.

"Roditelji imaju problem sami sa sobom. Deca nas uče, oni su vrlo bukvalni, oni su prosti, oni stvari shvataju onakvima kakve one zaista jesu. To je ono što mi ne možemo, prosto smo to zaboravili u odrastanju, tokom školovanja i života koji nas je promenio i to je zapravo akcenat kod dece, da samo naučimo šta nam oni govore i da pratimo gde nas šalju i to je sve što treba da uradimo", objašnjava vaspitačica Marina.

A mali-veliki ljudi naučili su svoje roditelje da prave kolače, da pripremaju grašak, da gledaju crtaće, ali i mnogo šta drugo.

Ono što su danas drugari iz dečijeg vrtića Vilenjak naučili novinare Radio-televizije Vojvodine jeste da se lepo očima ne može sagledati, već da je za to potrebno otvoriti i srce i dušu. A to ćemo najbolje učiniti ukoliko budemo posmatrali i slušali šta nam oni govore.



1406

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.