Čelsi srušio Junajted i rekorde

Izvor: B92, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelsi srušio Junajted i rekorde



Fudbaleri Čelsija nastavili su da obaraju rekorde u sezoni koja im je posle pola veka donela titulu šampiona Engleske. Oni su na Old Trafordu, u zaostaloj utakmici 33. kola, pobedili Mančester Junajted rezultatom 3:1.

Uprkos dominantnom nastupu domaćina na startu i vođstvu od 8. minuta (van Nistelroj petom iz peterca, na asistenciju Runija), gosti iz Londona kontrolisali su igru u potpunosti tokom većeg dela meča i došli do prve pobede na Old Trafordu u poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << četiri godine.

Preokret je u 17. minutu nagovestio Portugalac Tiago, čiji je udarac sa 25 metara posle neobičnog leta lopte završio na unutrašnjoj strani stative, a zatim u mreži. Od tog trenutka Junajted je praktično prestao da igra (u neozbiljnosti prednjačili Ronaldo, Silvestr i Ferdinand), a gosti preuzimaju kontrolu.

Do poluvremena obe ekipe imale su po nekoliko poluprilika, a nastavak počinje sa nekoliko odličnih šansi za Čelsi, koje nisu realizovane. Usledio je sjajan udarac Flečera, koji je pogodio prečku Kudičinijevog gola. Meč je prelomljen na isteku punog sata, kada je Eidur Gudjonsen na ps Tiaga (kasnio Ferdinand) istrčao sm pred Kerola i lako ga prebacio.

U poslednjih pola sata domaći su se budili samo na trenutke, dok je Čelsi igrao odgovorno do samog kraja, kada treba i sa 11 igrača u odbrani, ali uvek spremno za kontranapad. Posle jedne u nizu grešaka odbrane domaćih Galas stiže do lopte i šalje je Lampardu, on centrira za Džoa Kola, koji iz peterca postavlja konačan rezultat.

Čelsi je u Mančester došao bez Džona Terija (herojski ga zamenio Robert Hut), koji će u četvrtak operisati stopalo, a priliku da startuje imao je Eidur Gudjonsen umesto Didijea Drogbe. U poslednjih desetak minuta šansu da debituju u ligi imali su juniori Moraiš i Grant. Na golu šampiona bio je Karlo Kudičini.

Na potpuno neozbiljan karakter utakmice uz neobično nemotivisanog domaćina uticala je sudijska trojka, koja se trudila da privuče što više pažnje (niz pogrešnih procena, dva puta kažnjen Čelsi sa po 10 metara zbog nediscipline pri posle faula za protivnika), a na kraju je direktno uticala na rezultat - drugi gol postignut je iz akcije koja je počela očiglednim faulom Žeremija nad Ronaldom pred samim šesnaestercem Čelsija, a treći postignut iz čistog ofsajda, a pomoćnom sudiji nije pomogla ni linija peterca, koja je razdvajala strelca Kola od ostalih na terenu.

Uprkos svemu tome pobedu je izborio tim koji je ozbiljnim pristupom zaslužio, a oborio je dva rekorda današnjeg protivnika - 94 boda u sezoni (do sada 92 u 42 kola i 91 sa 38) i 29 pobeda (do sada 28 u 38 kola). Uz to "Plavci" su na korak od rekorda po broju primljenih golova - van Nistelrojev pogodak je 14. koji je pogodio njihovu mrežu u sezoni, Arsenal je rekorder Premijer lige sa 17, a Liverpul svih vremena sa 16.

Junajted je porazom izgubio i teoretske šanse da osvoji drugo mesto, pa će morati u kvalifikacije za Ligu šampiona. Klub sa Old Traforda i prošle sezone je bio treći u ligi, a šansu za jedini trofej imaće 21. maja u finalu FA kupa protiv Arsenala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.