Čelsi otpustio Murinja!

Izvor: B92, 17.Dec.2015, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelsi otpustio Murinja!

Engleski šampion Čelsi otpustio je menadžera Žozea Murinja zbog očajnih rezultata ove sezone, prenosi BBC.

Londonski tim je doživao devet poraza u prvih 16 kola pa trenutno zaostaje čak 20 bodova za liderom Premijer lige Lesterom.

Već nekoliko puta čelnici tima sa Stamford Bridža su davali poverenje Portugalcu uprkos lošim rezultatima, ali je poslednji poraz upravo u Lesteru u ponedeljak presudio trofejnom treneru.

Otkaz je dobio sedam meseci nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osvajanja titule, a četiri po produžetku ugovora na četiri godine. Navodno će mu klub isplatiti ostaak od 12 miliona funti za ovu sezonu, dok se odrekao ostatka od 40 miliona predviđenih pomenutim ugovorom.

"Iako je Murinjo bio veoma trofejan širom Evrope, nije uspeo da osigura dugoročan uspeh i nasleđe. Ispred Romana Abramovića je sada velika odluka kome prepustiti šampionski tim bez samopouzdanja", komentar je sportskog urednika prestižnog BBC-ja.

Kao potencijali naslednici pominju se Gus Hidink, Brendan Rodžers, Huande Ramos, Karlo Ančeloti i Žozep Gvardiola.

Murinjo ostavlja Čelsi na samo bod od zone ispadanja, a "plavce" u februaru očekuje dvomeč sa Pari Sen Žermenom u osmini finala Lige šampiona.

Portugalac je najtrofejniji menadžer u istoriji Čelsijem sa kojim je tri puta bio šampion u dva mandata, uz jedan trofej FA Kupa i tri Liga kupa.

Nakon impresivne prošle sezone, ove je Čelsi od početka imao problema sa formom, igrom i rezultatima, a Murinjo je često krivicu prebacivao na igrače, pa čak i na saradnike u timu, poput fizioterapeutkinje Eve Karneiro, koju je otpustio.

Pored toga, konstantno je kritikovao sudije zbog čega je dva puta kažnjavan zabranom vođenja tima na jednoj utakmici, te novčano sa oko 100.000 funti.

Mesecima se spekuliše o sukobu sa nosiocima igre, Terijem, Ivanovićem i Azarom, kao i Dijegom Kostom poslednjih nedelja.

Pitanje je gde bi on sada mogao da nastavi karijeri, navodno bi se rado vratio u Real, ali se uglavnom pominju PSŽ, te mančesterski rivali Junajted i Siti. Na leto će novog trenera tražiti i minhenski Bajern.

Murinjo ima 52 godine, a osim Čelsija vodio je još Uniao Leiriju, Porto Inter i Real, sa poslednj tri je osvajao nacionalne titule i kupove, a sa Portom Ligu Evrope i Ligu šampiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.