Čeferinu treći mandat u UEFA VIDEO

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 13:49

Čeferinu treći mandat u UEFA VIDEO

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin ponovo je aklamacijom dobio treći četvorogodišnji mandat, na Kongresu evropske kuće fudbala u Lisabonu.

Čeferin, 55-godišnji slovenački advokat, preuzeo je čelo Uefa 2016. godine posle suspenzije Mišela Platinija, a ponovo je imenovan na funkciju 2019.

"Od srca vam zahvaljujem na jednoglasnoj podršci. Mnogo mi znači. Velika je čast, ali pre svega odgovornost prema vama i fudbalu", rekao je Čeferin u obraćanju članovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kongresa.

Čeferin je tokom godina umeo da se nametne, suprotstavio se predsedniku Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đaniju Infantinu oko projekta da se svetska prvesntva održavaju na svake dve godine, što je kasnije i odbačeno, ali je i uspeo i da spreči nekolicinu elitnih klubova da osnuju sopstveno takmičenje Super ligu.

Tri kluba - Real Madrid, Barselona i Juventus nastavili su da pružaju otpor toj odluci i osudili su Uefu zbog, kako su naveli, zloupotrebe dominantnog položaja.

Čeferin je nešto pre reizbora sa govornice Kongresa oštro napao Super ligu.

"Srećom, sramota nikoga nije ubila. Super liga se za nekoliko meseci pretvorila u basnu o Crvenkapi. Ali niko se ne zavarava jer su to dve vizije sveta koje se sukobljavaju. Cinizam protiv morala, sebičnost protiv solidarnosti, pohlepa protiv deljenja, trka za profitom protiv trke za trofejima", naveo je Čeferin.

On sada može da nastavi svoja dva projekta - reformu finansijskog fer-pleja uvođenjem neke vrste gornje granice plata, naknada za transfere i provizija koje se isplaćuju agentima i novi format Lige šampiona koja će se od sezone 2024/2025 povećati sa 32 na 36 učesnika.

Televizijska prava za to takmičenje su prodata za rekordnu sumu od 15 milijardi evra za tri godine, od 2024. do 2027. godine.

Čeferin je, takođe, nedavno ukazao na mogućnost revizije pravila o delimičnom vlasništvu klubova koja zabranjuju investitorima da poseduju više klubova koji učestvuju u istom takmičenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čeferin dobio treći predsednički mandat u Uefi

Izvor: Beta, 05.Apr.2023

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksander Čeferin ponovo je danas aklamacijom dobio treći četvorogodišnji mandat, na Kongresu evropske kuće fudbala u Lisabonu.Čeferin, 55-godišnji slovenački advokat, preuzeo je čelo Uefa 2016. godine posle suspenzije Mišela Platinija, a ponovo je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.