Čavić između Felpsa i istorije

Izvor: Glas javnosti, 16.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavić između Felpsa i istorije

Drugi put u dva dana, Milorad Čavić je pobedio Amerikance Jana Krokera i Majkla Felpsa i s najboljim vremenom se plasirao u finale u disciplini 100 metara delfin stilom. Finale je održano rano jutros (4.07), a Srbija je imala dva razloga zbog čega da se probudi u zakazano vreme. Prvi je taj što Srbija nikada u svojoj istoriji, ma kako se zvala, nije bila bliža olimpijskoj medalji u plivanju. Drugi je što jedino Čavić može da zaustavi Majkla Felpsa u nameri da osvoji osam zlata u osam disciplina >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u kojima učestvuje.

Felps je u petak ujutru osvojio i šesto zlato. Do rekordnih osam, a sedam ima američki plivač Mark Špic sa OI u Minhenu 1972, dele ga još finala na 100 metara delfin i štafeta 4 puta 100 mešovito, gde su Amerikanci izraziti favoriti. Dakle, između Felpsa i istorije sada stoji Čavić. Najbolji srpski plivač svih vremena je u petak rano ujutru po našem vremenu lagano isplivao dve dužine olimpijskog bazena u „Vodenoj kocki“ i s vremenom 50,92 sekunde ostavio svih 16 učesnika polufinala iza leđa. Između ostalih, Felpsa (50,97), koji je plivao u prvoj od dve polufinalne grupe, kao i aktuelnog svetskog rekordera Krokera (51,27), sa kojim je bio u grupi.

- Bilo je to solidno vreme, nisam očekivao da ću plivati tako dobro, jer sam poslednji startovao - kazao je Čavić.- Sada imam 22 sata da se odmorim. Kvalifikovao sam se za finale, ali ne znam šta mogu da očekujem. Cilj mi je svakako medalja. Ako budem plivao kako treba, mogu da ostvarim i bolje vreme.

Upitan za mišljenje o Felpsu, Čavić je rekao da je Felps najbolji plivač svih vremena, svih dosadašnjih OI.

- Uopšte ne sumnjam da je on najbolji ovde, ali ima veliki teret na ramenima.

Novinare iz SAD je zanimalo i kako se Čavić oseća kao Srbin koji živi u SAD.

- Dobro živim i nema šanse da ću reći reč protiv SAD. Ja sam veoma srećan, nisam morao da spavam u skloništu nekoliko godina - poručio je Čavić.

Impresionirani Čavićevim izdanjem u kvalifikacijama znatiželjni izveštači sa Igara u Pekingu odmah su pitali Felpsa šta misli o srpskom plivaču, na šta je on uzvratio:

- O kome?

On je potom, videvši srpske novinare koje je „odavala“ majica sa imenom države iz koje su, bez pitanja kratko dobacio: - Sutra!

...SRAMOTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dzaba sve ... feleps bolji ... neznam samo kome je trebala ona sramota od protesta.

srbima izgleda i sunce izlazi po ameroickoj zaveri prvo na istoku.

Jos samo da smo i glupi pa da poverujemo u sve te pobede

Taj "feleps", kako ti kazes, zivece 30 godina. Posle ce da poludi od droge i zavrsice kao dileja. Ne samo da je naduvan drogom, vec su mu usi toliko klempave da ce i da poleti. Jeste li ga culi kako sastavlja jednu prostu recenicu? To je na nivou deteta od 5 godina. E, takvog Amerika pravi herojem, jer boljeg nema. Vratice sve medalje vrlo brzo, jer Olimpijske igre nemaju smisla sve dok jedna nacija ide tamo kao "na poverenje". Ja im ni tri nacrtane ovce ne bih dao da cuvaju na poverenje. Amerika i verovanje!!! Bas svasta na ovom svetu!!!

ovo je sve namesteno nisu vise olimpiske igre kao nekad sve se mora kako zele amerikanci

...Fuj.Takvi su amerikanci.A ovaj Felps je od gume.Vidite mu ruke do kolena.To nisu ruke to su peraja...a za izvesno vreme ce on vracati sve te medalje kao sto je trkacica Jones...i jos tu i tamo neki.

pametan srbin, uzmi medalju, poklopi se usima i suti.

"Dobro živim i nema šanse da ću reći reč protiv SAD."

konacno naucili pameti

FELPSOVA POBEDA PREVARA VEKA

Osvajač osam zlata na igrama je od 2004. godine ambasador kompanije "Omega" koja je zvanično merač vremena na takmičenjima pod pokroviteljstvom Svetske plivačke federacije (FINA)

Kada se na olimpijska borilišta bude spustio zaborav, i dalje će se pričati o jednom posebnom detalju Igara u Pekingu, legendarnih osam zlata Majkla Felpsa i njegovoj trci s Miloradom Čavićem na 100 metara leptir. Sve uz neizbežnu senku sumnje - da li je Amerikanac stvarno pobedio i dan kasnije srušio rekordno dostignuće Marka Špica?

Majkl Felps je po završetku trke rekao da ni on nije verovao da je stigao prvi. U to nisu poverovali ni milioni gledalaca širom sveta koji su svojim očima mogli da vie kako srpski plivački div prvi dodiruje taster na cilju. A nije verovao ni Felpsov trener Bob Baruman, koji je o detalju finiša pričao u bekstejdžu u "Vodenoj kocki".

- Mislio sam da je Majkl izgubio. Na pet metara pre cilja bio sam uveren da je izgubio, ali u finišu... ostao sam bez teksta - rekao je, dok je sedeo zavaljen na kauču u razgovoru sa američkim novinarima iz "Nešenel pousta".

Pitanja novinara BBC-a na pres konferenciji posle trke, poput: "Da li je Felps pobedio ili svi želimo da se bajka ostvari", najbolje svedoče koliko će se još o ovoj trci raspravljati. Presudila je, svi znamo, elektronika. I to firme "Omega", koju FINA godinama koristi kao zvaničnog merača vremena.

Medjutim, na internetu se juče pojavio zanimljiv veb sajt posvećen ovom specifičnom dogadjaju. Na adresi www.001second.com možete pronaći zanimljiv sadržaj koji se tiče pomenute trke i koji, blago rečeno, dovodi u sumnju da je Felps pobednik. U zaglavlju strane može se pročitati sledeće:

- Da li je Majkl Felps stvarno osvojio sedmo zlato na Olimpijadi u Pekingu ili je ovo bila zavera olimpijskih proporcija?

Najveću sumnju budi činjenica da je američki zlatni plivač sportski ambasador firme "Omega" od 2004. godine. Logično je postaviti pitanje da li bi ijedan sponzor dozvolio da jedan njegov ambasador propusti istorijsku priliku da osvoji osam zlata. I šta je jedna stotinka u eri svemočnih kompjutera? Ta stotinka posle svega postaje džinovska reklama! Ambasadori kompanije su, između ostalih, i poznate ličnosti poput Sindi Kraford, Nikol Kidman, Džordža Klunija, a od sportista proslavljeni plivači Majkl Felps, Aleksandar Popov i Ijan Torp, te sedmostruki prvak sveta u Formuli jedan Nemac Mihael Šumaher.

Na sajtu kompanije "Omega", posle istorijskog Felpsovog ostvarenja u Pekingu, već se može pročitati i zahvalnica.

- Na jednim Igrama osvojio je osam zlata. "Omega" je ponosna što ima jednog posebnog sportistu kao ambasadora - rečenica je koja govorti mnogo toga.

Teško je posle svega razumeti i izjavu agenta Majkla Felpsa, Pitera Karlajla.

- Ne bi bilo dobro za sport, plivanje ili bilo koga da je Felps izgubio. Poraz u njegovoj poslednjoj individualnoj trci značio bi jedno od najvećih sportskih razočaranja u istoriji. Svet sada Majkla Felpsa prihvata kao globalnu ikonu - rekao je Karlajl za TV stanicu NBC.

Kako god bilo, Milorad Čavić je posle svega pokazao da je najveći sportista. Sportski je prihvatio poraz, rekavši da nije sramota izgubiti od najboljeg. Možda zato što zna, baš kao i Majkl Felps, ko je prvi došao do cilja u Pekingu.

Ako nam je sportska ikona drogirani lopov i prevarant onda sam se razocarala u sport . Kao majka jednog malog deteta, mislila sam da ako ga gurnem u sport, spasicu dete od svega loseg sto ga vreba u zivotu, droga, alkohol, ali sada sam definitivno razocarana. Americki atleticar, osvajac zlatne medalje neki Andjelo, ne secam se prezimena - narkoman i diler, plivac - lopov i prevarant i ja i moje dete takve ljude trebamo da gledamo kao sportske ikone, uzore. Sramota sta je Olimpijski komitet dozvolio.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.