CSKA u finalu posle drame

Izvor: Politika, 11.Maj.2012, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CSKA u finalu posle drame

CSKA – Panatinaikos 66:64 (15:29, 17:5, 19:21, 15:9). – Teodosić promašio oba slobodna bacanja devet sekundi pre kraja, ali Atinjani nisu uspeli da upute šut za tri poena

Od našeg specijalnog izveštača

Istanbul – U duelu šestostrukih prvaka Evrope CSKA je i treći put ove sezone savladao ekipu Panatinaikosa i plasirao se u finale - 66:64 (15:29, 17:5, 19:21, 15:9). U krajnje dramatičnoj utakmici, u kojoj su oba tima imala svoje svetle i tamne trenutke, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kraju su se radovali Rusi, mada je moglo da bude i drugačije. Devet sekundi pre kraja (66:64) Miloš Teodosić je sa linije slobodnih bacanja imao šansu da zapečati sudbinu branioca titule, ali je oba puta promašio. Usledio je poslednji napad, koji je prema očekivanju poveo Dimitris Dijamantidis, međutim, košarkaši CSKA su ga opkolili dok je pokušavao da šutne trojku, pa nije uspeo u tome.

Kad je sirena označila kraj, Teodosić je u stilu fudbalskog golmana, nogom poslao loptu pod svodove arene „Sinan Erden“ (14.000 gledalaca), kao znak olakšanja što njegova greška nije kažnjena. Njegov pogodak 38 sekundi pre kraja (65:64) bio je vrlo važan, a konačan rezultat je nešto kasnije postavio Aleksej Šved s jednim „penalom“. Nenad Krstić, kapiten srpske reprezentacije, nije bio na nivou odličnih igara iz ove sezone, ali treba imati u vidu da je još rovit od povrede.

Uprkos porazu, blizu 4.000 navijača Panatinaikosa je ovacijama pozdravilo trenera Željka Obradovića (vidno nezadovoljnog suđenjem) i igrače. Kao da naslućuju da je ovo možda kraj zlatne ere njihovog kluba, jer nikako da dobiju odgovor da li njihov omiljeni trener ostaje ili ne i posle finala državnog prvenstva s Olimpijakosom koje sledi. Za proteklih 13 godina u Panatinaikosu, Obradović je postao vladar Evrolige, osvojivši pet trofeja sa „zelenima“ (on sam ima osam). Uoči sezone tim je, zbog ekonomske krize, ostao bez dva važna igrača, ali su trener i svi ostali pristali na umanjenje plate. To zna i ova publika i zato je svoje ljubimce ispratila kao pobednike.

S druge strane, CSKA nastavlja ka tituli koja je u njegovom slučaju „moranje“, imajući u vidu koliki je budžet ovog tima i kakve igrače ima. Što se tiče trenerskog umeća, Kazlauskas je svakako daleko od Obradovića.

Prva četvrtina je verovatno najbolja ikada kad je u pitanju Panatinaikosovo učešće na završnim turnirima. A druga je, bez sumnje – najgora. Posle takve dve četvrtine, došlo je drugo poluvreme u kojem je viđena rovovska borba u kojoj je svaki poen bio dragocen.

Maltene svaki napad Atinjana u prvih deset minuta bio je koš, a u pojedinim trenucima odbrana CSKA je bila potpuno sluđena. Malo iznenađenje je bio Aleks Marić, bivši igrač Partizana, koga su „zeleni“ dve godine čekali da proigra, a sada je za prva tri minuta dao šest poena.

Dijamantidis je blistao u prvom delu, ali nije uspeo da održi taj nivo u nastavku. Do vođstva od 14 poena Atinjani su došli (27:14, 29:15), najviše zahvaljujući njemu i iskusnom Jasikevičijusu (37 godina) koji ostaje na četiri titule Evrolige, što nijedan drugi igrač ovde nema.

Udrugoj četvrtini CSKA je zaigrao agresivnije u odbrani (mada je na poluvremenu rival imao šest ličnih više – 14:8). Za devet minuta Panatinaikos je dao svega tri poena (trojka Kalatesa) pa su ekipe ušle u nastavak gotovo poravnate.

U borbi poen za poen, grčki tim je stigao nadomak pobede. Dva minuta i 12 sekundi pre završetka, Jasikevičijus je sa pet uzastopnih poena povećao na 64:60. Ipak, ispostavilo se da to nije dovoljno. Panatinaikosu je u tim trenucima nedostajao malo precizniji centar Batist koji, obično, ne promašuje toliko iz poluhoroga. S druge strane, Šved i Teodosić su ubacili važne poene.

Dvorana: Sinan Erdem. Gledalaca: 14.000. Sudije: Jugebrand (Finska), Martin (Španija), Radović (Hrvatska).

CSKA: Teodosić 12 (trojke 1-6), Lavrinovič 2, Šiškauskas 5, Medžija, Krstić 8, Kirilenko 17 (2-4), Voronov, Voroncevič, Šved 15 (1-2), Kaun 2, Hrjapa 3 (1-2), Gordon 2. Trener: Kazlauskas.

PANATINAIKOS: Marić 6, Perperoglu, Batist 11, Logan 2, Sato 3 (1-1), Carcaris, Dijamantidis 10 (1-9), Vugjukas, N. Kalates 3 (1-3), Smit, Kajmakoglu 10 (1-2), Jasikevičijus 19 (3-6). Trener: Obradović.

---------------------------------------------

Policija razdvajala grčke navijače

Na poluvremenu utakmice između CSKA i Panatinaikosa došlo je do čarki između navijača dva atinska kluba koja se, inače, mrze iz dna duše. Dvadesetak pristalica Olimpijakosa je krenulo sa suprotne tribine ka navijačima Panatinaikosa, ali je policija brzo reagovala i sprečila sukob. Olimpijakosovi simpatizeri su pozdravljali svaki koš CSKA.

Došao prvi osvajač fajnal-fora

Juče se u hali pojavio italijanski trener Franko Kazalini koji je s milanskim Filipsom, 1988. godine u Ganu (Belgija), osvojio prvi fajnal-for. Na tom završnom turniru učestvovao je i Partizan. U Istanbulu se trenutno igra 25. fajnal-for.

Slika u 180 zemalja

Kako smo čuli od komentatora Evroligine televizije Džonija Rodžersa, koji je pored ostalog igrao i za Panatinaikos i Olimpijakos, televizije u 180 zemalja preuzele su sliku sa fajnal-fora u Istanbulu. Neko je imao pravo na prenos a neko na snimak.

Aleksandar Miletić

objavljeno: 12.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.