Izvor: MozzartSport.com, 21.Nov.2020, 10:33

CAPUT MUNDI: Raspucana Serija A nema gazdu

Čini se kao da se Serija A pretvorila u biciklističku trku u kojoj favoriti, čitaj Juve i Inter, nonšalantno dozvoljavaju autsajderima da pobegnu jer su sigurni, trka je duga, da će ih pre ili kasnije uhvatiti i preteći u finišu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Najblaže rečeno ovogodišnja Serije A je anomalna: ne toliko zbog Kovida-19 i igranja utakmica na praznim stadionima koliko zbog broja postignutih golova i rasporeda na tabeli posle prvih sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << kola i sabijenosti devet timova u šest bodova, odnosno šest u samo tri boda.

Stekao se utisak da ceo šampionat čeka dva favorita Juventus i Inter koji nikako ne uspevaju da uhvate ritam pobeda. Juventusu ne polazi za nogom da “zatvori” partije, materijalizuje igračku nadmoćnost i njegovo fudbalsko visočanstvo Kristijana Ronalda. Inter je u blagoj taktičko-psihološkoj konfuziji koja se ogleda u samo jednoj pobedi na poslednjih osam utakmica u prvenstvu i Ligi šampiona na koju se nakalemio maler i sudijske greške.

. Ko prati biciklističke trke zna da se to često događa, ali i da, s vremena na vreme, pojedini begunci, koristeći preteranu samouverenost kapitena biciklističkih timova, iznenade i prođu prvi kroz cilj.

Decenijama se pričalo kako italijanska reprezentacija i klubovi Serije A znaju da igraju samo “catenaccio” i na kontranapad, da je samo na Apeninskom poluostrvu važanije biti klub koji je primio najmanje golove nego da je postigao najviše. Oni stariji se sećaju Milana Fabija Kapela i čuvenih 1-0 na semaforu na svakoj drugoj utakmici Rosonera, mlađima je u svežoj memoriji Juventus Maksa Alegrija. Nište čudno, ako se zna da je otac sportskog novinarstva južno od Alpa Đani Brera imao teoriju po kojoj se idealna utakmica uvek završava rezultatom 0:0.

Sva ta uverenja, koje će neki smatrati predrasudama, su otišla u paramparčad u prva dva meseca sezone 2020/2021: gospodo, ako niste primetili, najefikasniji fudbal i loptanje sa najviše prilika, pogođenih prečki i stativa, igra se u Seriji A. U prvih sedam kola italijanskog šampionata golmani su 241. put vadili loptu iz mreže, ili gotovo tri i po gola po meču. Ako uporedimo sa ostale četiri top lige Starog kontinenta dolazimo do zaključka da se u Italiji postiže gol više po utakmici nego u Španiji, pola gola više nego u Francuskoj, a iza leđe su ostale i tradicionalno dve najefiksnija prvenstva: Bundesliga (3,14 golova po meču) i Premijer liga (3,21).

Pomenuti podatak je samo na prvi pogled iznenađujući. U poslednjih par godina je došlo do drastične promene filozofije u radu italijanskih trenera. Đan Pjero Gasperini nije više sam u sprovođenju ideje da se igra da bi se postigao gol više i da se nadigrava. Antonio Konte je prošlog leta promenio svoj pristup u Interu, rezultati još ne nagrađuju zaokret bivšeg trenera Čelsija i Juvea, ali on tvrdi da je na dobrom putu. Stefano Pioli je potpuno preouredio Milan, konstruišući ga oko Zlatana Ibrahimovića, šef stručnog štaba Napolija Rino Gatuzo igra bukvalno sa četiri napadača i bekovima koji forsiraju bokove. Paulo Fonseka je konačno pronašao svoju formulu u Romi, a nekadašnji centarfor Simone Inzagi je kreirao tim koji je iznedrio “Zlatnu kopačku” Evrope Čira Imobiliea.

Tu su i, uslovno rečeno, nove snage Roberto De Zerbi, strateg Sasuola, ulazi u red najinovativnijih trenera, ne samo u Italiji već na svetu i o njemu ćemo tek slušati u budućnosti. Ivan Jurić potvrđuje da njegova fantastična sezona u Veroni nije bila slučajnost već plod rada najpozantijeg “apostola” Gasperinijeve fudbalske doktrine. Naš Siniša Mihajlović je od Bolonje napravio respektabilan tim koji prima na svakoj utakmici gol, ali često postigne i gol više ili barem isti. Fajterski stil igre gaji i Filipo Inzagi koji je s Beneventom u prošloj sezoni oborio sve rekorde, čak i Juventusove, u Seriji B.

Druga anomalija Kalča je raspored na tabeli. Start sezone nije samo sertifikovao gubitak hegemonije Juventusa u Seriji A već je poslao u drugu liniju sve učesnike Lige šampiona, odnosno timove koji su prethodni šampionat završili na prva četiri mesta. Milan, Sasuolo, Napoli i Roma (timovi u Ligi Evrope, plus Sasuolo) su ostavili iza sebe “plemenitu lozu” Lige šampiona (Juventus, Inter, Atalantu i Lacio) plus nestašnu Veronu naših Darka Lazovića i Ivana Ilića.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Milan je, mimo svih očekivanja, proveo i drugu pauzu u prvenstvu na čelu kolone. Moglo bi se reći da je predah doborodošao Piolijevoj četi koja je na poslednje četiri utakmice zabeležila samo jednu pobedu, uz dva remija i jedan poraz (u Ligi Evrope od Lila) primivši čak devet golova. Imajući u vidu godine Zlatana Ibrahimovića i činjenicu da više ne igra za reprezentaciju Švedske, njemu je svaka pauza dobrodošla i neka vrsta punjenje rezervoara. Od nedeljnog meča protiv Napolija pa do susreta sa Lacijom u predvečerje gregorijanskog Božića, Milan ima raspored koji mu daje nadu da bi mogao da jede “panettone” (tradicionalni italijanski kolač koji se jede za Božić) kao lider na tabeli. Osim pomenuta dva meča, na početku i na kraju, Milan će imati nezgodno samo jedno gostovanje: u Ređo Emiliji protiv Sasuola.

I kad smo već kod Sasuola, tim Filipa Đuričića će imati, uz Napoli, najteži raspored u sledećih sedam kola, ali i privilegiju da ima cele nedelje da pripremi mečeve, budući da je uz Veronu, jedini tim koji nema obaveze u Evropi. De Zerbijevi momci će ukrstiti koplja u sledeće tri kola sa Veronom, Interom i Romom, a onda ih posle Beneventa i Fjorentine čeka i sudar sa Milanom.

Biće veoma interesantno videti kako će Napoli početi ovaj ciklus od deset utakmica u 30 dana. U prethodnom su igrači Rina Gatuza bili super povlašćeni jer su bili jedini koji su ostali u svom klubu i mogli su da treniraju nesmetano dve nedelje, kao da su na mini pripremama. Rezultat se video odmah protiv Atalante kada je Boginja sravnjena sa zemljom na San Paolu. Ovog puta Gatuzo će morati da se suoči sa činjenicom da će moći da odradi samo dva treninga sa startnom postavom pred meč sa Milanom i neće moći da računa na povređenog Viktora Osimhena.

Roma je u poziciji u kojoj je bio Napoli u prethodnoj pauzi. Zahvaljujući odluci nadležnih sanitarnih organa svi igrači Đalorosih su ostali u Večnom gradu i svi su trenirali u Trigoriji sem pozitivnih na Kovid-19, među kojima je i kapiten Edin Džeko. Na strani Đalorosih je i raspored utakmica, do Nove godine, praktično imaju samo tri ozbiljne provere (Napoli, Sasuolo i Atalantu) i mogli bi uz malo fortune, da slave Božić i Novu godinu kao jedini italijanski tim bez poraza u tekućoj sezoni, na terenu, s obzirom na to da su za zelenim stolom izgubili od Verone zbog birokratske greške.

Juventus ima najlakši kalendar do sledeće pauze u šampionatu. Istovremeno, Juve je jedini italijanski klub koji je praktično već jednom nogom u osmini finala Lige šampiona, protiv Ferencvaroša mogu i da formalizuju plasman u nokaut fazu dva kola pre kraja grupnog takmičenja. Andrea Pirlo se žalio da nije imao dovoljno vremena da radi sa igračima, utakmice na svaka tri četiri dana i pauze u kojima svi starteri Juvea odlaze na reprezentativne obaveze, sada će imati priliku da ih kroz utakmice sa slabijim protivnicima uigrava. Jedina nezgodna prepreka Bjankonere čeka protiv Atalante, ali i tu utakmicu igra u Torinu.

Atalanta je posle fantastičnog starta sezone doživela velike oscilacije u igri i rezultatima, olakšavajuća okolnost za Gasperinija i njegove izabranike je nešto jednostavniji raspored, pogotovo u sledećih pet kola koji će biti ispresecani i mečevima Lige šampiona, uključujući i odlučujući protiv Ajaksa u Amsterdamu.

Pauza u prvenstvu je ponovo dovela u nezavidan položaj tim Antonija Kontea. Aleksandar Kolarov i Marcelo Brozović su pozitivni na koronavirus, Aleksis Sančez se, po običaju, povredio u dresu reprezentacija Čilea. Pozitivna vest je dobra forma Artura Vidala, postigao je tri gola za svoju selekciju na dve utakmice, Romelu Lukaku se skroz oporavio od povrede i zatresao je mrežu u dresu Belgije, baš kao i Lautaro Martinez. Nikolo Barela i Alesandro Bastoni su briljirali u dresu Italije i možda bi nastup Bastonija u odbrani sa četiri igrača u liniji mogao konačno da navede Kontea da odustane od svoje dogme o trojnoj defanzivnoj liniji.

Lacio je ubedljivo u najtežoj situaciji. Veliki broj povređenih ili rovitih igrača, pozitivnost Segeja Milinkovića Savića na Kovid 19, skandal sa brisevima i otvorene istrage sportskog i redovnog tužilaštva, afera sa Luisom Albertom koji se pobunio protiv predsednika Lacija Klaudija Lotita, predstavljaju sastojke savršene oluje u Formelu. Simone Inzagi će imati veoma težak zadatak da smiri vode. Na ruku mu idu raspored u Ligi šampiona (igra u Rimu protiv Zenita i Briža), a u Seriji A u sledećih pet kola ima relativno lake zadatke, tek pred Božić Nebeskoplave očekuju dva teška protivnika: Napoli i Milan.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Piše: Željko PANTELIĆ

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.