Izvor: MozzartSport.com, 09.Dec.2021, 14:48

Buongiorno Italia: Ruski božićni poklon Juventusu, sad i na “čizmi” pričaju da je Murinjo prevaziđen

Roma, Atalanta, Napoli i Lacio spremni za evropske mečeve

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Prva stvar koju bi trebalo da urade danas rukovodioci Juventusa je da kupe najskuplji “panettone” (tradicionalni italijanski božićni kolač), najbolju flašu proseka, da ih lepo upakuju i pošalju na dresu Ozdojeva, rezerve Zenita, koji je poslao prvaka Evrope Čelsi u drugi šešir žreba za osminu finala Lige šampiona.

Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Rusima, Juventus može da se nada dobrom žrebu za osminu finala LŠ.

Od mogućih protivnika samo je PSŽ van domašaja Juventusa, svi osali protivnici, uključujući i Atletiko Madrid, nisu nepremostivi, naprotiv.

Međutim, poučeni iskustvom iz prethodne dve godine, u Kontinasi su uzdržani. Stara dama je u dva poslednja izdanja Lige šampiona imala izuzetno veoma povoljan žreb u osmini finala LŠ (Lion i Porto) i nije uspela da se plasira među osam najboljih.

Jučerašnji meč sa Malmeom je potvrdio sve postojeće probleme Juventusa: neubedljiva vezna linija, slaba efikasnost. To su bili motivi zašto je Maks Alegri i pored pobede i nenadanog prvog mesta, bio namrgođen. Kormilar Bjankonera je svestan nedostataka svog tima, ali ne uspeva da pronađe formulu kako da ih eliminiše ili barem ublaži.Pozitivni signali su stigli od Federika Bernardeskija i mladog Konija De Vintera koji je pokazao da ima štofa za Juventus. Mojze Kin jeste postigao pobednički gol, ali je propustio previše drugih prilika.

Takođe se potvrdilo da bez Paula Dibale u top formi ili posebno raspoloženog za igru Juve gubi maštovitost, nepredvidivost i prodornost. Dok je bio Dibala na terenu videli smo jedan Juve, bez njega sasvim drugi. U Kontinasi su zabrinuti jer je Argentinac opet napustio teren pre vremena iz predostrožnosti da se ne bi povredio.

Za Juve je od suštinskog značaja da završi kalendarsku godinu sa tri pobede protiv Venecije, Bolonje i Kaljarija. Sa devet bodova, Stara dama bi ostala u trci za četvrto mesto, strateški važan cilj u ovoj tranzicionoj sezoni Juventusa.

ATALANTA IZ DRUGOG POKUŠAJA

Mećava nad Bergamom je odložila za 22 sata utakmicu Atalante i Viljareala. Uprava italijanskog kluba je veoma zadovoljna što je uspela da se izbori da se utakmica igra u 19 časova, a ne u 16.30 kako je UEFA prvobitno odlučila. Motivi su višestruki, a najavažniji je obezbeđivanje mogućnosti navijačima Boginje da ispune stadion. Juče je bi praznik u Italiji i neradan dan, ali se danas radi regularno

Odlaganje meča je proizvelo jedan pozitivan efekat za oba tima i skinulo specifičnu težinu sa večerašnjeg dvoboja, zahvaljujući remiju Mančester Junajteda i Jang Bojsa. Kako god da se završi utakmica oba tima će ostati u Evropi: jedan ostaje u Ligi šampiona, a drugi se seli u Ligu Evrope.

Prema najavama iz Zingonije, odlaganje meča je navelo Đan Pjera Gasperinija da preradi prvobitne ideje, to jest da pruži šansu Mateu Pesini i Josipu Iličiću na račun Marija Pašalića i Ruslana Malinovskog.

ATALANTA 3-4-1-2: Muso - Toloi, Đimsiti, Palomino - Hatebor, De Ron, Frojler, Mehle - Pesina - Iličić, Zapata.

NAPOLI I LESTER BEZ SEDMORICE IGRAČA

Lučano Spaleti i Brendan Rodžers će ukrstiti koplja sa desetkovanim timovima. I Napoliju i Lesteru nedostaje sedmorica igrača. Razlika je u tome što su izostanci u Napoliju posledica povreda, dok su Lesterovi u dobroj meri krivica Kovida-19.

Dvojicu trenera spaja i činjenica da nijedan nije pokušao da traži alibi za eventualni neuspeh u problemima sa povredama ili koronavirusom. Štaviše, i Spaleti i Rodžers su podvukli da je najvažnije da su oni sami gospodari svoje sudbine.

U Napulju se nadaju pobedi i dobrim vestima iz Varšave gde se očekuje da Legija ne izgubi od Spartaka iz Moskve. Ideja je da se završi grupna faza takmičenja na prvom mestu kako bi se izbegle dodatne dve utakmice plej-ofa i to sa timovima koji silaze iz Lige šampiona.

Istini za volju ima i onih koji favorizuju razmišljanje da bi Napoli trebalo da sledi primer Milana: izaći iz svih evropskih takmičenja i posvetiti se samo šampionatu i lovu na skudeto.

Informacije iz Kastel Volturna kažu da je Spaleti, posle svih mogućih eksperimenata sa formacijom, orjentisan da pošalje na teren postavku 4-2-3-1 sa različitim akterima. Dris Mertens bi trebalo da bude sačuvan za poslednja tri meča u Seriji A u ovoj godini.

NAPOLI 4-2-3-1: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Mario Rui - Deme, Zjelinski - Politano, Elmas, Unas – Petanja.

ČELIČNI IMOBILE, JAČI I OD POVREDE

Čiro Imobile se ne predaje. Kapiten Lacija želi da igra i da bude protagonista u jubilarnoj, 100. pobedi Nebeskoplavhi u evropskim takmičenjima. Golgeter rimskog kluba će napraviti poslednju proveru nekoliko sati pre meča sa Turcima, ali iz Formela dolaze uverenja da će Imobile biti na terenu od prvog minuta.Dolazak Mauricija Sarija doneo je jednu bitnu novinu u Formelo: više se ne potcenjuje Liga Evrope. Toskanski stručnjak drži do toga da što dalje dogura sa svojim timom u kupu koji je osvojio pre dve i po godine sa Čelsijem.

Sari je juče otkrio na konferenciji za novinare da je već imao sastanak sa predsednikom Klaudijom Lotitom na kome su pričali o programiranju budućnosti kluba. Kormilar Nebeskoplavih je potvrdio da će imati još jedan sastanak sa Lotitom u sledećih par dana kako bi odredili smernice za prelazni rok u januaru.

U Rimu su sve frekventniji glasovi da se u Laciju sprema veliko provetravanje i da će doći do velikih promena u igračkom sastavu u sledećih godinu dana, baš kao što je Sari najavljivao govoreći da će biti potrebna dva – tri prelazna roka da izbrusi sastav Lacija po svojoj meri.

Inače, bivši trener Empolija, Napolija, Čelsija i Juventusa je udelio veoma lep kompliment svom kolegi i večerašnjem protivniku Fatihu Terimu rekavši da je Fjorentina sa Turčinom na klupi bila njegova inspiracija i zvezda vodilja u radu.

Koliko je za Lacio važan večerašnji meč govori podatak da Sari ima nameru da izvede na teren isti tim koji je, bukvalno, asfaltirao Sampdoriju u prvom poluvremenu prošlog vikenda na Marasiju.

LACIO 4-3-3: Strakoša - Hisaj, Luiz Felipe, Ačerbi, Marušić - Milinković, Kataldi, Bašić - Pedro, Imobile, Zakanji.

MURINJO OD POSEBNOG DO PROMAŠENOG

Žoze Murinjo i dalje uživa podršku većine navijača Rome, ali je medeni mesec sa italijanskim medijima završen. O tome svedoči i sve češći naslovi i analize u kojima se dovodi u pitanje Murinjova definicija samog sebe - “The Special One” – a sve više ima onih koji dele mišljenje Paola Di Kanija da je Murinjo prevaziđen kao trener koji nije uspeo da održi korak sa vremenom i da evolvira svoju viziju fudbala.

Brojevi idu u prilog Di Kanijevom stavu. U karijeri Murinjo je imao gori start samo na startu sa Leirijom i u poslednjoj avanturi, pre dolaska u Večni grad, sa Totenhemom. Osam poraza u 23 meča u Seriji A i Ligi konferencija su zvono na uzbunu da nešto ne funkcioniše kako treba.

Zvuči i melanholično izjava Murinja da je nekada želeo da osvoji Ligu šampiona, a sada, eto, ima veliku volju da podigne pehar namenjen pobedniku Lige konferencije. Murinjo nije poveo u Sofiju trojicu iskusnih igrača, Rui Patrisija, Krisa Smolinga i Henriha Mhitarjana. Verovatno bi u Rimu ostali i Nikolo Zaniolo i Đanluka Mančini da mogu da igraju protiv Specije u Seriji A. Mada bi Zaniolo mogao da ostane na klupi budući da juče nije trenirao sa osatkom tima i bio je na fizioterapiji.

Roma ima male šanse da osvoji prvo mesto u grupi i izbegne plejof pošto bi osim pobede nad Bugarima večeras u Sofiji i Zorja morala da zaustavi Norvežane iz Bodo Glimta, barem sa remijem.

ROMA 3-5-2: Fuzato - Mančini, Kumbula, Ibanjez - Karsdorp, Kristante, Dijavara, Viljar, Vinja - Borha Majoral, Abraham.

MILANU TREBA NAPADAČ I DEFANZIVAC DA BI BIO RAVAN INTERU

Gazeta delo Sport je napravila veliku anketu sa desetoricom bivših fudbalera u kojima ih je pitala šta je potrebno Milanu da bi osvojio skudeto. Sublimirajući sve odgovore nekadašnjih igraća, od Kolovatija do Adanija, zakljčuje se da su Milanu potrebni jedan centarfor i odbrambeni igrač. Među spominjanim imenima su i dvojica igrača Fjorentine, Dušan Vlahović i Nikola Milenković. Goleter Ljubičastih je samo želja i nema šansi da ga Milan angažuje u januaru, Milenković bi mogao da bude igrač za Stefana Piolija, pogotovo što je upravo Nikola defanzivac koji već duže vreme trener Milana želi da vidi u Milanelu.

BARELA KAŽNJEN, DE FRAJ SE VRAĆA U TIM

Nikolo Barela će biti novčano kažnjen od kluba zbog crvenog kartona protiv Real Madrida. Međutim, u Apijano Đentileu imaju razumevanja za svog igrača koji igra bez predaha već dve godine: pretprošlog leta je igrao Ligu Evrope sa Interom, a prethodnog Evrospko prvensto sa Italijom. Imajući u vidu da je odigrao gotovo sve utakmice i da je preorao svaki pedalj terena, logično je da se oseti umor čija je posledica pad koncentracije i lucidnosti.

Problem za Simonea Inzagija je što on u timu Intera nema adekvatnu zamenu za Barelu. Nijedan igrač u dresu Nerazura nema karakteristike i ne daje na terenu onu što pruža i garantuje Barela. Zato je Nikolo uz Marcela Brozovića, praktično, jedini nezamenljivi igrač.

Jedno od rešenja za pronalaženje alteranative za Barelu na sredini terena je Naitan Nandez iz Kaljarija. Urugvajac ne krije da želi da pređe u Inter i to je stavio do znanja vlasniku kluba Đuliniju koji je, u međuvremenu, primio ponudu od Napolija. Inter želi da uzme Nandeza na pozajmicu uz pravo otkupa. Vezni igrač Kaljarija može da igra na više pozicija u veznom redu uključujući i petog spoljnjeg na desnoj strani.

Odlična vest za Inzagija je povratak Stefana De Fraja. Holanđanin se u potpunosti oporavio od povrede i zaigraće od prvog minuta protiv Kaljarija.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.