Izvor: MozzartSport.com, 01.Dec.2020, 15:00

Buongiorno Italia: Juve, nikad više bez Ronalda

Pregled italijanske štampe za 1. decembar...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Utakmice italijanskih klubova u Ligi šampiona kao i analize kikseva Rome i Juventusa u prvom su planu italijanske štampe danas. Piše se i o sve većim ambicijama Milana, koji sve otvorenije sanja o skudetu kao i obavezi Intera da, ako već mora da se oprosti od Lige šampina, to učini u velikom stilu sa dve pobede protiv Borusije Menhengladbah i Šahtjora. Tutosport prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i statistiku koja nedvosmisleno pokazuje koliko je Ronaldo najbitniji igrač za Juventus...

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Najčitaniji sportski dnevnik u Italiji otvara današnje izdanje sa pričom o Milanovim ambicijama koje su značajno porasle u odnosu na početak sezone: od plasmana u Ligu šampiona do osvajanja šampionske titule, ali i želje da zadrže sve svoje najbolje igrače. Dva cilja su direktno povezana budući da bi povratak na tron italijanskog fudbala omogućio klubu da bude “šire ruke” u pregovorima sa ključnim fudbalerima. “Skudeto, potpisujemo”, naslov je teksta u kome se kaže da je Milan iz snova spreman da blindira top fudbalere. Ispod fotografije Donarume, Ibrahimovića i Kesija stoji da pregovori napreduju sa njihovim menadžerima i da je stvorena dobra klima za produžetak saradnje. Jedina nepoznanica je Čalhanoglu, sa njegovim agentima je dogovoren sastanak u ovom mesecu na kome bi trebalo da se postigne definitivan dogovor: ostanak ili odlazak po isteku ugovora u junu sledeće godine.

Paralelno se najavljuje da će Milan dovesti već u januaru defanzivca Ozana Kabaka (trebalo bi da košta 15.000.000 evra) a da će Florijan Tuven stići sledećeg leta bez evra obeštećenje jer mu ističe ugovor sa Marsejom.

Gazeta posvećuje i dve strane poređenju Milana i Intera koji se posle devet godina nalaze zajedno na čelu tabele Serije A. “Različiti u duši, dva lica grada Milana: Nerazuri su konkretniji, Rosoneri su lepši”, je naslov teksta u kome se dodaje da fudbalski Milano ponovo sjaji. Kao simbole novog Intera list izdvaja De Fraja koji podseća na Samjuela i Ferija, Barelu koji je naslednik Orijalija i Zanetija i Lukaku koji je belgijskog otelotvorenje Vijerija i Boninsenje. Na drugoj strani se Teo Ernandez predstavlja kao miks Maldinija i Seržinja, Čalhanoglu kao mešavina Kake i Donadonija, a Zlatan Ibrahimović nastavljač tradicije Van Bastena i Ševčenka.

“Ostavićemo srce na terenu”, to je obećanje koje su trener Intera Antonio Konte i njegovi igrači, pre svih Lautaro Martinez i Lukaku dali navijačima Nerazura. U najavi meča sa Borusijom Mehengladbah se podseća da statistika kaže da kada su na terenu Martinez i Lukaku, Inter postiže uvek barem jedan gol. U prevodu sa njima, Nerazuri svaki meč počinju sa prednošću od 1:0.

Gazeta ohrabruje Inter i podsećanjem da je istorija kluba krcata velikim i neverovatnim preokretaima u evropskim kupovima: od dvoboja sa Liverpulom u Kupu šampiona 1965. godine, preko Strazbura u Kupu UEFA 1997. godine, do Bajerna iz Minhena u Ligi šampiona u proleće 2011. godine.

“Atalanta, vreme je da ubaciš u petu brzinu. Zabranjena svaka greška protiv Danaca, posle se odlučuje sa Ajaksom”, najavljuje se i meč Boginje sa Midtjilandom u kome tim iz Bergama im obavezu da pobedi kako bi protiv Holanđana u Amsteradamu mogao da se kvalifikuje i sa nerešenim rezultatom. Milanski dnevnik najavljuje eksplozivni napadački trio, kompletno južnoamerički: Gomez-Zapata- Murijel.

“Juve u alarmantnom stanju. Morata i Ronaldo nisu dovoljni. Potrebni su i golovi Kjeze i Kuluševskog”, upozorava Gazeta da Stara dama ne može isključivo da se osloni na golove Španca i Portugalca već da je neophodan i dorpinos dvojice novih pojačanja Bjankonera. U tekstu se podseća da su se samo šestorica igrača upisala u listu strelaca u ovoj sezoni a u Ligi šampiona samo trojica na prethodna četiri meča. “Nova pojačanja moraju da se probude i raspucaju”, smatra list. Poređenja radi 13 igrača Milana se radovalo svom golu od starta sezone a po deset u redovima Atalante, Napolija i Rome. Istovremeno se dodaje da se odbrane Juvea kompletirala pošto su se u igrački pogon vratili Kjelini i Demiral.

“Gatuzova ruka, promenio foramcijsku postavku i lansirao Napoli”, ističe Gazeta da je italiajnski trener sa povratkom na klasični sistem igre Azura u poslednjih par godina 4-3-3 dobio željenu reakciju i rezultat na terenu. “Dodavanje treće veznog igrača srednjem redu na meču protiv Rome omogućilo je Napoliju da drži konce igre u svojim rukama i da dominira nad protivnikom”, piše list. U članku se još precizira da bi Osimen po oporavku od povrede ramena mogao da izgubi mesto u startnoj postavi budući da je Mertens adekvatnije rešenje za napadački trozubac sa Insinjeom i Lozanom ili Politanom na desnom boku.

CORRIERE DELLO SPORT

Rimski dnevnik je zabrinut zbog odbrane Lacija koja nije tako puštala vodu na sve strane u poslednjih, gotovo, 30 godina u Seriji A. Da bi pronašli sezonu u kojoj su Nebeskoplavi primili 16 golova posle 9 mečeva moramo da se vratimo u 1992. godinu. “Lacio, odbrana za noćnu moru na Halandovom ispitu”, najava je za sutrašnji meč rimskog kluba protiv Borusije Dortmund u Ligi šampiona. Kao razlozi poroznog bedema ispred gola Lacija navodi se podatak da je startna defanzivna linija, Luiz Felipe, Ačerbi i Radu, odigrala samo jedan meč zajedno i to protiv Juventusa. Istovremeno se podseća na doprinos kapitena Senada Lulića u defanzivnoj fazi koji nedostaje od januara.

Korijere tvrdi da Simone Inzagi ima samo jednu dilemu oko sastava pred sutrašnji meč sa Borusijom i ona se odnosni na ulogu golmana: Strakoša ili Rejna. U tim se sigurno vraćaju od prvog minuta Sergej Milinković Savić i Lukas Lejva. Deo odgovrnosti za debakl protiv Udinezea se pripisuje upravo Inzagiju što je ostavio na klupi dvojicu stubova veznog reda.

U današnjem izdanju rimskog lista se analiziraju i razlozi kraha Rome protiv Napolija. U tom kontekstu se detektuju četiri motiva: umor od putovanja u Rumuniju, Fonseka nije dobro objasnio svojim igračima taktička zaduženja na terenu, povrede igrače (uključujući i one tokom meča) i Kovid-19 i na kraju, sada već potvrđen kompleks inferiornosti Rome kada igra protiv velikih klubova u Seriji A. List podseća da od dolaska Fonseke, Roma - ne računajući poslednji meč sa Juventusom koji nije imao nikakav takmičarski značaj u zadnjem kolu prethodnog prvenstva - nije uspela nijednom da pobedi tim koji je bio ispred nje na tabeli Serije A.

“Gatuzo skinuo prašinu sa Sarijevog stila”, i Korijere podvlači da je preokret u igri Azura došao sa povratkom na stari sistem igre koji je praktikovao Mauricio Sari tokom trogodišnjeg boravka u gradu podno Vezuva. Takođe se zapaža da je meč sa Romom, uprkos odsustvu Osimena i Bakajokoa, pokazao obilje dobrih, kvalitetnih i alternativnih igrača koje ima na raspolaganju Gatuzo. Detalj koji može da bude veoma značajan u trci za skudeto i mesta u Ligi šampiona. List prenosi izjavu Gatuza koji je potvrdio da i dalje smatra da su Inter i Juve favoriti za osvajanje skudeta.

TUTTOSPORT

“Nikad više bez njega!”, eksplicitna je poruka Tutosporta uz fotografiju Kristijana Ronalda, da ne bi bilo zabune o kome se radi, stručnom štabu Juventusa. “Ronaldo je u ovom momentu neizostavna lokomotiva za Juve koji želi da se vati na staze pobeda. Sutra će CR7 u tandemu sa Moratom, protiv Dinama iz Kijeva, pokušati da postigne 750. gol u karijeri”, stoji u podnaslovu.

U tekstu se objašnjava da je izostanak Ronalda u Beneventu samo potvrdio tezu da ovaj sastav Juventusa ne može sebi da dozvoli luksuz da igra bez Portugalca čak i protiv slabijih protivnika. U odbranu svoje teorije torinski dnevnik se poziva na brojeve. Otkako je došao u Torino, Juve je bez Ronalda odigrao 19 utakmica uz skor: deset pobeda, četiri remija i pet poraza. U ovoj sezoni brojevi su još negetivniji: bez Kristijana na pet utakmica učinak Stare dame je bio još negativniji: jedna pobeda, tri remija i jedan poraz.

Torinski dnevnik piše da će Kuluševski i Mekeni dobiti novu šansu protiv Dinama iz Kijeva u Ligi šampiona i da se od njih očekuje da naprave kvalitativan skok. Njih dvojica su odličnon počeli avanturu u Juveu, ali su se u poslednjih meseca dana poprilično “izgubili”, toliko da više nisu među sigurnim starterima. Meč protiv ukrajinskog tima u Ligi šampiona, tvrdi Tutosprort, je prilika za Šveđanina i Amerikanca da se iskupe za prethodne blede partije.

Tutosport se bavi i rešenjima u januarskom prelaznom roku za slabe tačke u formaciji Bjankonera. Očigledno je da je Juveu potreban još jedan klasičan centarfor kao alterantiva Morati. Milik i Žiru su glavni kandidati da pojačaju redove šampiona Italije početkom sledeće godine, ali Juve mora prethodno da proda barem jednog ili dvojicu igrača pod ugovorom. Istovremeno se tvrdi da sportski direktor Fabio Paratiči čeka da vidi kako će se završiti najavljeni sasatanak menadžera Čalhanoglua i uprave Milana kako bi krenuo u akciju dovođenja Turčina u Kontinasu.

“Elito i Điđo ostaju”, poručio je predsednik Milana Paolo Skaroni. On je najavio da će američki fond investirati nove sume novca u projekat Milana i da će biti apsolutno uz klub u realizaciji plana povratka Rosonera u vrh italijanskog i evropskog fudbala. Skaroni je potvrdio navodi da će produžetak ugovora sa golmanom Donarumom biti vrlo brzo perfekcionisan pošto obe strane žele da se saradnja nastavi. Štaviše, Skaroni je definisao odnos Donarume i Milana kao obostrano uzvraćenu ljubav.

“EvroInter, poslednji poziv”, najavljuje se kao meč biti ili ne biti za Nerazure protiv Borusije Menhengladbah. U najavi se precizira da koliko toliko prihvatljiva orpavdanja za još jedan veliki kiks u Ligi šampiona mogu da dođu samo ako Nerazuri večeras pobede Borusiju, a Real Madrid i Nemci u poslednjem kolu naprave, kako se to u Italiji u žargonu kaže, “biskvit”, odnosno rezultat koji odgovara i jednima i drugima na štetu treće strane. Takođe se ističe da bi sa dve pobede, protiv Borusije i Šahtara, Inter inkasirao 5.400.000 evra što bi barem donekle učinilo manje gorkim eventualni “biskvit”, budući da bi plasman u osminu finala LŠ garantovao gotovo 20 miliona evra Nerazurima.

“Bik puž”, zvuči kao neka mitska životinja naslov ispod zaglavlja posvećen remiju Torina sa Sampdorijom - 2:2. U podnaslovu se podseća na dinamiku meča devetog kola koju su obeležili gol Belotija,zatim preokret Sampdorije sa Kandrevom i Kvaljarelom i na kraju remi Meitea. Tutosport konstatuje da je Torino i juče potvrdio svoju glavnu boljku u ovoj sezoni: nesposobnost da sačuva prednost, odnosno pozitivan rezultat. Seriji utakmica (Atalanta, Lacio, Sasuolo, Inter…) u kojima je Torino došao prvi u vođstvo i nije uspeo da ga sačuva pridružio se i meč sa Sampdorijom.

Piše: Željko Pantelić

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.