Botas slavio u Austriji, Fetel +20 ispred Luisa

Izvor: B92, 09.Jul.2017, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Botas slavio u Austriji, Fetel +20 ispred Luisa

Vozač Mercedesa Valteri Botas trijumfovao je na Velikoj nagradi Austrije i zabeležio drugu pobedu u ovogodišnjem šampionatu Formule 1 i karijeri.

Finac je vodio od starta do kraja vrlo uzbudljive trke na Red Bul ringu gde ga je Sebastijan Fetel pratio u stopu do poslednje krivine, ali nije uspeo da ga prestigne.

Treći je bio Danijel Rikardo koji je sjajno vozio i u svom Red Bulu odoleo napadima četvrtoplasiranog Luisa Hamiltona i peti put u nizu stigao do podijuma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Posle devete trke sezone Fetel je povećao prednost u generalnom poretku ispred Hamiltona na 20 bodova, dok je Botas sada na samo 16 manje od timskog kolege.

Bodove na Red Bul ringu osvojili su još Roman Grožan, Serhio Peres, Esteban Okon, Felipe Masa i tinejdžer Lens Strol.

Trku su već u prvoj krivini završili Fernando Alonso i Maks Ferstapen, koji su se sudarili nakon što je Danil Kvjat zakačio zadnji deo Meklarena i okrenuo oko ose Španca.

Botas je tokom većeg dela trke lako održavao prednost 5-10 sekundi ispred Fetela, koji se žalio na raniji start Finca u Špilbergu. Iza njih je Hamilton napredovao sa osme do pete pozicije, a onda iskoristio lošu taktiku i nekoliko grešaka Raikonena i preuzeo mu četvrto mesto.

U samoj završnici prišao je na manje od sekund zaostatka iza Rikarda, ali je Australijanac perfektno vozio u poslednjih nekoliko krugova, slabost svog bolida je nadoknađivao fenomealnim kočenjem pa je odoleo Britancu u borbi za podijum.

Fetel je nekoliko krivina pre kraja stigao na 0,3 sekudi iza Botasa, ali nije uspeo da prestigne moćni Mercedesov bolid.

Sledeća trka na programu je već sledećeg vikenda na Silverstonu za Veliku nagradu Velike Britanije.

71 Nemac je na 0,3 sekundi iza vozača Mercedesa, ali Botas uspeva da se odbrani i stigne do druge pobede u sezoni i karijeri. Rikardo je odbranio podijum od Hamiltona.

71 Dramatična završnica trke, Hamilton je na manje od sekund iza Rikarda, a Fetel isto toliko iza Botasa.

68 Nemac je bio za petama Fincu tri kruga pre kraja, ali je Peres neshvatljivo onemogućio vozača Ferarija da ga bez problema obiđe za krug, pa Botas povećava razliku.

64 Fetel je na ispod dve sekunde iza Botasa, slična razlika između Raikonena i Hamiltona.

62 Britanac vraća rekord staze u svoje ruke sa 1:07,511 minuta, devet krugova pre kraja.

60 Hamilton pojačava tempo, smanjuje zaostatak za Rikardom na tri sekunde, ali Australijanac sjajno vozi i smeši mu se podijum u Austriji.

56 Još jednom je oboren rekord Red Bul ringa, Raikonen je obišao krug za 1:07,680 minuta. Ali, odmah zatim pravi grešku i izleće na trenutak sa staze.

52 Hamilton se žali na pneumatike, a postoji mogućnost da padne kiša u Špilbergu. Odlazak u boks mogao bi da ugrozi poziciju i borbi za titulu.

50 Fetel pojačava tempo, smanjuje zaostatak za Botasom na četiri sekunde, ali ne deluje kao da može da mu ugrozi pobedu.

47 Masa ima sjajnu trku, stigao je do šeste pozicije, ali posle zamene pneumatika izalzi na deveto mesto na stazi.

46 Četvrto odustajanje, Peres je morao da se povuče sa staze zbog tehničkih problema, a bio je vrlo blizu osvajanja bodova.

44 Greši Raikonen pa ga Botas lako obilazi, konačno reaguje Ferari i odvodi očajnog Finca u pit-stop, a ispred njega prolazi i Hamilton. Poredak prvih 10: Botas, Fetel, Rikardo, Hamilton, Raikonen, Masa, Grožan, Peres, Okon, Strol.

42 Hamilton ne uspeva u svom naumu da se uključi u borbi za podijum, i dalje je peti, četiri sekunde iza Rikarda, a osam od trećeplasiranog Fetela.

41 Botas konačno odlazi na zamenu pneumatika, nešto sporije su posao odradili mehaničari, prvo mesto preuzima Raikonen!

39 Serija odlazaka u boks, Botas ima problema da obiđe za ceo krug Peresa, jedini nije išao na zamenu guma.

34 Hamilton žestoko pojačava ritam, obara rekord staze sa krugom 1:07,867 minuta koji je od 2003. na Špilbergu držao Mihael Šumaher.

33 Pomalo neočekivano Raikonen ga ne prati, nastavlja na istrošenim gumama, svestan da bi u svakom slučaju ostao bez četvrte pozicije.

32 Mercedes prvi reaguje, Hamilton odlazi na promenu guma, prelazi sa super na ultrameke koje bi trebalo da mu traju do kraja trke.

30 Magnusen je jurio mladog Kanađanina u borbi za mesto koje donosi jedan bod, ali mu je stradao menjač pa je morao da odustane.

28 U međuvremenu, iza Hamiltona nema mnogo dramatičnih dešavanja, Grožan je šesti, a slede Peres, Okon, Masa i Strol na desetom mestu.

26 Botas se žali na probleme sa gumama, nije kažnjen za izlazak sa staze u jednom od ranijih krugova.

24 Hamilton je iskoristio jednu grešku Raikonena i opet mu prišao na sekund zaostatka i mogućnost upotrebe DRS-a.

23 Botas povećava prednost u odnosu na Fetela na sedam sekundi, Ferari ne uspeva da prati tempo Mercedesa.

21 Finac odoleva pritisku Britanca, dok Fetel ne uspeva da se približi Botasu.

18 Raikonen se žali na oštećenje na prednjem levom pneumatiku, dok mu je za petama Hamilton.

16 Hilkenberg je već posetio boks i promenio gume.

15 Botas vodi, Fetel zaostaje pet sekundi, slede Rikardo, Raikonen i Hamilton, koji je sve bliži Fincu.

11 Kvjat je kažnjen sa prolaskom kroz pit-stop zbog incidenta u prvom krugu kada je Rus izbacio iz trke Ferstapena i Alonsa.

8 Botas vozi najbrže krugove, Hamilton je za petama Grožanu, očekivano vrlo brzo obilazi Francuza i dolazi do pete pozicije.

6 Hamilton obilazi Peresa i dolazi do šestog mesta. Botas je i dalje lider, ima tri sekundi prednosti nad Fetelom.

4 Finac se vraća na četvrto mesto ispred Grožana, Botas diktira tempo trke, dok se Fetel žali da je krenuo pre vremena.

1 Loš start Frstapena, sjajan Alonsa, Kvjat okreće Alonsa koji udara u Ferstapena, pa Španac i Holanđanin završavaju trku već u prvoj krivini. Rikardo se probija do treće pozicije ispred Raikonena, koga obilazi i Grožan, a Hamilton dolazi do sedmog mesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.