Borislavi Perić Ranković titula svetske šampionke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2018, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borislavi Perić Ranković titula svetske šampionke

Srpska paraolimpijka Borislava Perić Ranković osvojila je titulu svetske šampionke u konkurenciji stonoteniserki sa invaliditetom na Prvenstvu u slovenačkom Celju i tako, posle titula paraolimpijske pobednice i kontinentalne prvakinje, upotpunila zbirku najvrednijih trofeja zlatnog sjaja. 

U finalu klase T-4 Perićeva je pobedila vodeću igračicu na svetskoj listi, Šampionku Azije i dvostruku paraolimpijsku pobednicu u Londonu pre šest godina Kineskinju Jing Žou sa 3:0 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ( 11:6, 11:7, 11:8).

Šest godina od finala u Londonu čekala je najbolja srpska igračica priliku za revanš za poraz u finalu Paraolimpijade u glavnom gradu Engleske. Čekala i dočekala u velikom stilu i za slavlje i za poravnanje u sudaru dveju najboljih igračica u svetu, kako na osnovu svetske rang liste, tako i na turniru svetskih veličina u Celju, u konkurenciji osoba sa invaliditetom.

"Presrećna sam. Nije bilo ni malo lako mada, na prvi pogled izgleda da je bilo lakše u finalu, nego u polufinalu", uzbuđeno je prokomentarisala novi veliki uspeh Perićeva. "Čekala sam I dočekala priliku za revanš, a što je najvažnije osvojila sam trofej koji je nedostajao I koji sam toliko želela".

"Drago mi je da Borislava lagano dostiže moju zbirku medalja sa međunarodnih takmičenja. Biću još srećniji ako me u zbiru I prestigne. Zaslužila je ona zlato, na osnovu svega što je uložila u sport kome se posvetila. Žao mi je što broj medalja nije značajniji. Bili su blizu I Mitar I Nada, ali nemam šta d a im zamerim. Siguran sam das u uložili svu svoju snagu I znanje I dali maksimum na prvenstvu, a to jeste ono što trener očekuje I traži od svojih izabranika", sabirao je utiske na kraju Prvenstva selector Zlatko Kesler.

Perićeva je prva dva seta u polufinalu sa Kineskinjom Mijao Žang, na prvi pogled, dobila lako sa 11:9 i 11:8. U trećem je ostala na sedam poena, da bi u četvrtom, ispostavilo se i odlučujućem, demonstrirala snagu stabilne ličnosti iskusne sportistkinje: anulirala je set loptu protivnice za izjednačenje, kod vođstva Kineskinje od 10:5, najpre izjednačila, a potom u igri nerava na razliku dobila set sa 15:13 za prolaz u finale.

"Rasterećeno sam započela meč, svesna da plasmanom u polufinale već imam obezbeđeno mesto na pobedničkom postolju, makar to bila bronzana medalja. Bila sam i u psihološkoj prednosti s obzirom na to da sam je već dobila u sudbonosnom meču na Paraolimpijskim igrama u Riju. Otuda i taj utisak o rutinski dobijenim setovima. Međutim, u trećem setu moje opuštanje ona je kaznila. Na kraju, i kod njenog kapitalnog vođstva u četvrtom (10:5) rekla sam sebi da ja to mogu da stignem. A da jesam mogla, mogla sam...", prokomentarisala je Perićeva polufinalni razvoj događaja za stolom neposredno po završetku prethodnog meča.

Što se ostalih četvoro srpskih paraolimpijaca tiče, u konkurenciji 325 takmičara oba pola iz 54 države sa svih kontinenata, na pragu medaljama bili su bronzani na prethpdnom šampionatu Nada Matić i Mitar Palikuća, kao i Goran Perlić. Takmičenje su završili u četvrt-finalu. Zorica Popadić nije prošla grupnu fazu takmičenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.